Troen på Kraften

Helt siden den første "Star Wars"-filmen slo ned som en komet i kinosalene verden over i 1977 har man opplevd en dyrkelse av filmene som få andre er forunt. Av de få som kan nyte noe av den samme oppmerksomheten er "Ringenes Herre"-filmene og "Harry Potter"-serien.

Men mens disse i utgangspunktet er basert på bøker som kom ut på trykk lenge før den første filmen ble produsert, så er "Star Wars" et fantasifoster tatt ut av filmskaperen George Lucas hjernebark. Dermed blir rammene rundt noe helt annet.

Det begynte med
Det begynte med "Star Wars: A New Hope" i 1977. Over tretti år og flere filmer senere har det hele vokst ut av alle proporsjoner.

Religiøs oppvåkning

I et intervju gjort i Time Magazine i 1999 snakket Lucas åpent om noen av tankene bak Star Wars.

Lucas selv er opptatt av religion og han ble oppmerksom på at folk mer og mer mistet interessen for tro. For Lucas representerer tro stabilitet. Dermed ønsket han med "Star Wars" å snu den negative trenden. Det er blitt brukt for å forklare noe av suksessen Lucas opplevde på slutten av 70-tallet, en tid hvor religionen sto meget svakt blant folk.

Lucas innrømmer glatt de religiøse overtonene i "Star Wars"-filmene, samt at han har lånt flittig fra en hel rekke trosretninger for å lage de futuristiske eventyrene sine. Videre mener han at historiene som man finner i de store religionene er håpløst utdaterte, men at selve tematikken er relevant den dag i dag.

Religion er makt

I filmene fant Lucas opp «Kraften» med det mål for øye at han skulle vekke opp det spirituelle hos unge mennesker, en tro på en gud fremfor et religiøst system. Ifølge Time var det Francis Ford Coppola som anbefalte Lucas å gjøre om filosofien bak Jedi-ridderne til en religiøs bevegelse. For som Coppola skal ha sagt til Lucas:

- Med religion har du virkelig makt!

Yoda trener opp Luke Skywalker () til å bli Jedi-ridder i
Yoda trener opp Luke Skywalker () til å bli Jedi-ridder i "The Empire Strikes Back". Men det skulle vise seg at det var flere som skulle plukke opp lærdommen hans.

Lucas hadde derimot ikke fantasi nok til å bygge opp en i realiteten fullt realiserbar tro. Dessuten var han ikke interessert i makt. Og så kan man jo spørre seg hvem som virkelig følger en tro proklamert av et lite grønt skrukketroll ved navn Yoda, med desperat behov for L’Oreal-produkter og en stemme gitt av Frank Oz som også snakker på vegne av Miss Piggie og Fozzie Bear?

Religion: "Jedi"

Vel, det hjelper mye om vi retter nesa mot New Zealand og det Herrens år 1999. Det hele begynte som en spøk som raskt vokste ut av alle proporsjoner! En anonym mail begynte å dukke opp og spredte seg som ild i tørt gress slik at selv de om ikke hadde internett fikk den med seg. Den sa nemlig at om flere enn 8.000 mennesker ved folketelling fylte inn rubrikken som omhandlet religion med «Jedi» så ville den kunne bli offisielt godkjent som trosretning.

For kun 7,99 dollar sørger Universal Life Church Monastry for at du blir godkjent Jediridder. Måtte Kraften være med deg!
For kun 7,99 dollar sørger Universal Life Church Monastry for at du blir godkjent Jediridder. Måtte Kraften være med deg!

Selv om det fra offentlig hold ble tilbakevist at det lot seg gjennomføre, oppgav så mange som 5 % av New Zealands befolkning «Jedi» som sin religion, i følge Sunday Times i London. Fenomenet spredte seg snart til Australia og England, hvor en mail av samme typen dukket opp i mailboksen til folk fra 1. april og utover. Denne gangen så var det snakk om at så mange som 10.000 troende jedier trengtes for å starte en ny en offisiell religion.

John Struik, som var ansvarlig for folketellingen i 2001, svarte at selv om man fikk inn 10.000 tilfeller av jedi-troende, så ville de alle bli oppført uten offisiell religion. Dette fordi det kreves et faktisk trossystem og en formell organisasjonsstruktur. I Australia løste man det eventuelle jedi-problemet ved at folk som oppgav falsk informasjon ved folketellingen ville bli straffet med en klekkelig bot.

På leting etter noe større

Dr. Mark Brake ved Universitetet i Glamorgan studerer forholdet mellom science-fiction og vitenskapelig fakta. Han er ikke forundret over at film kan bli grobunn for religion og tro slik tilfellet er med både "Star Wars" og "Star Trek":

– Helt siden Copernicus oppdaget at universet ikke kretser omkring Jorden har vi vært på leting etter noe som er større enn oss. Tanken på at kloden vår ikke er unik og at universet kan være fult av bebodde verdener lik vår egen har vært en enorm drahjelp for vitenskapelig fiksjon og erstattet religion, forklarer Brake.

Så kanskje det å sette opp «Jedi» som din religion kanskje ikke er så bak mål som man først skulle tro. Men tross alt er det noe ved det Han Solo sier til Luke om bord på Millenium Falcon i "Star Wars - A New Hope":

- Poky religions and ancient weapons are no match for a good blaster.

Jedi-religion har en klar formening om godt og ondt.
Jedi-religion har en klar formening om godt og ondt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen