Illustrasjonsbilde (Bilde: Flickr/Rick Thorpe)

Trodde du radioen var død?

Folk flest finner fortsatt ny musikk gjennom den lille boksen, skal vi tro ny studie.

Det begynner å bli en stund siden radio var det nye og "hippe" mediumet for å finne frem og lytte til ny musikk, men en ny studie viser at den gamle traveren fortsatt holder koken. Og ikke nok med det: de fleste oppdager i hovedsak ny musikk fra nettopp radioen, i hvert fall i USA. 

YouTube på tredjeplass

Ifølge studien som har frembragt de nye tallene finner nemlig den jevne musikklytter hele 35 prosent av all ny musikk fra radio alene. På andreplass finner vi ikke overraskende msuikk oppdaget gjennom venner og familie, med 21 prosents andel. YouTube følger på en god tredjeplass, og omtrent 10 prosent oppdager ny musikk her.

Det er verdt å nevne at dennes studien fra Edison Research og Triton Digital er gjennomført utelukkende på amerikanske lyttere, og følgelig ikke reflekterer situasjonen i Norge så godt. Det er også "bare" 950 stykker over 12 år som har deltatt, så det spørs hvor mye undersøkelsen faktisk reflekterer hele den amerikanske befolkningen.

Studien er imidlertid allikevel interessant, fordi de som har deltatt svarte at de var "svært opptatt" eller "opptatt" av å holde seg oppdatert på dagens musikk. Dermed reflekterer menneskene i studien en svært relevant gruppe.

Det er også greit å få med seg at den amerikanske radio-strømmetjenesten Pandora (ikke mulig å bruke i Norge) kommer på omtrent 9 prosent i undersøkelsen, og strengt tatt kunne vel også dette tallet ha blitt slått sammen med de 35 prosentene som studien presenterer som "AM/FM-radio".

Egentlig ganske logisk?

Mange strømmer musikk rett fra mobiltelefonen sin. Men musikken er sjelden ny.
Mange strømmer musikk rett fra mobiltelefonen sin. Men musikken er sjelden ny.Foto: Shutterstock 175019492

At radio skal ha en slik funksjon i våre dager høres unektelig litt merkelig ut, men om vi tenker over det er det jo i og for seg ikke så rart. Når man lytter til musikk på eksempelvis strømmetjenester som Spotify og WiMP, er det jo heller unntaket enn regelen at musikken er tilfeldig; som oftest lytter man til egne lister.

Det betyr at dersom man ikke er ekstremt glad i å ringe inn til radiokanalene og dele sangforslag – og får gehør for forslaget – så vil radiomusikk være mer eller mindre tilfeldig. Tallene fra studien er dermed tankevekkende, og viser i det minste én ting klart: radioen er langt fra død enda.

Er du en fan av den tradisjonelle radioen?
Isåfall er det greit å vite at AM- og FM-nettet slukker om tre år »

(Kilde: Mashable)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen