Trodde du at dataene dine var sikre?
(Bilde: Espen Irwing Swang, Tek.no)

Trodde du at dataene dine var sikre?

Kriminelle går nye veier for å stjele data.

Den tradisjonelle hackeren utnytter sikkerhetssvakheter i bedriftenes IT-systemer for å tilegne seg sensitive data. Dette har ført til at de fleste IT-selskaper prioriterer tekniske sikkerhetsløsninger høyt. Men en kjede er ikke sterkere enn det svakeste leddet. Det har fått kriminelle til å gå nye veier for å tilegne seg bedriftshemmeligheter.

Dette var hovedbudskapet fra Roy Gjerde i sikkerhetsselskapet Safe4 under Tek.no-konferansen i Kragerø. Den tidligere politimannen har jobbet mange år i sikkerhetsbransjen, og har førstehåndskunnskap om hvordan kriminelle bander opererer. Han var ansvarlig for sikkerheten ved pengesentralen som ble ranet i det såkalte Nokas-ranet, og han hadde ansvaret for sikkerheten ved den svenske  G4S-sentralen som ble ranet av en paramilitær gruppe under helikopterranet i Sverige.

Tiger-kidnapping

Trusselbildet har endret seg. Kriminelle bander er ikke lenger bare opptatt av teknologi og sikkerhetssystemer. Dagens kriminelle skyr ingen midler, og går gjerne løs på familiemedlemmer for å true til seg det de ønsker. Flere av de kriminelle som har vært pågrepet for vold i Norge har drapsdommer i hjemlandet, ifølge Gjerde. Han viser til hvor raskt voldsrelatert kriminalitet har utviklet seg i Sverige, og advarer mot en liknende utvikling i Norge.

Det hjelper lite om bedriften har god sikkerhet på sine datasystemer, om kriminelle kan finne enkle måter å stjele data på. 

Safe4 advarer mot en utvikling der kriminelle stjeler data eller andre verdier ved å true seg inn i bedriftens datasystemer. Dette er allerede et stort problem i Sverige, og det er bare et spørsmål om tid før det er like vanlig i Norge. Metoden der kriminelle kidnapper familiemedlemmer for å presse til seg verdier kalles tigerkidnapping.

Sørg for gode rutiner

Det viktigste du kan gjøre er å ha et bevisst forhold til sikkerhet. Store beløp bør splittes opp og oppbevares på forskjellige steder, slik at kriminelle som angriper nettet bare får begrenset tilgang til tjenester. Du bør også ha tenkt igjennom hva du skal gjøre dersom du havner i en utpressingssituasjon. 

Som eksempel nevner Gjerde en urmaker som har overvåkingskamera i butikken sin. Han har bedt vekterne følge med dersom han kommer til butikken utenom vanlig åpningstid. Om eieren selv dukker opp sammen med noen og begynner å bære ut varer skal politiet varsles omgående, selv om det tilsynelatende ikke skjer noe spesielt.

Bruker du sikkerhetsspørsmål til å få tak i glemte passord? Det bør du ikke, mener Google »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen