Trøbbel i TV-tårnet

Kombinasjonen av høytrykk og varme er ikke nødvendigvis bare bra. TV-signalene blir vesentlig forstyrret, og mottakerforholdene er mildt sagt uberegnelige for mange.

Lagdelt atmosfære
Det er været som får ta skylden for manges problemer med TV-signalene i disse dager, og Aslaug Hagestad Nag, seksjonssjef for Kringkasting og radiolinje i Post- og teletilsynet skylder på høytrykkene vi vanligvis elsker.

– Det er flere faktorer som bidrar til å forstyrre radio- og TV-signalene om sommeren. En av dem er at høytrykk og varm luft skaper en lagdelt atmosfære som fungerer som en tunnel og dermed kan frakte signalene lengre enn beregnet. Dette kan også skje om vinteren, men det er mer vanlig med langvarige høytrykk om sommeren. En annen er at elektromagnetiske bølger, som frakter radio- og TV-signalene med seg, bærer godt over vann, særlig over saltvann. Derfor vil særlig kystnære strøk være utsatt for forstyrrelser, sier Nag i en pressemelding.

- Dette er tilsvarende som for akustiske bølger, altså lyd, og er noe alle som bor og ferierer ved sjøen vet. Er man ute på sjøen, hører man folk i andre båter eller på stranda et stykke unna mye bedre enn ved tilsvarende avstander inne på land, utdyper hun. Samtidig som signalene blir forstyrret eller i perioder er helt borte, dukker utenlandske sendinger ofte opp på nabokanalene. Hvor de kommer fra, har gjerne sammenheng med avstanden til nærmeste naboland, fortsetter Nag


Kystområder er klart mest utsatt for forstyrrelser i TV-signalene.

Frekvenser ikke fritt vilt
Noe vi vanligvis ikke tenker på er hvilke frekvenser som benyttes til forskjellige former for formidling av informasjon eller daglig kommunikasjon. Det finnes imidlertid ganske strenge regler.

– Frekvenser er en viktig naturressurs som det er mangel på. Hvis alle fikk lov til å bruke frekvenser fritt uten noen form for koordinering, hadde vi nok ikke klart verken å høre på radio, se på TV eller snakke i mobiltelefon. Derfor må frekvenser fordeles og reguleres, sier direktør for frekvensforvaltning, Geir Jan Sundal.

Én prosent tillatt
Det er ikke bare enkelt å formidle TV--signaler. Internasjonale bestemmelser sier at det er kun lov til å være berørt av forstyrrelser én prosent av tiden, noen som vil si maks tre til fire dager i året.

- Dersom forstyrrelsene inntreffer på bestemte tider av døgnet, for eksempel om kvelden når det er vanlig å se på TV, blir det riktigere å telle dagene det skjer og ikke bare timene. Det hadde nok vært mulig å redusere tillatte forstyrrelser til for eksempel én dag i året, men da måtte vi også ha større avstand for gjenbruk av frekvenser, noe som ville bety at man ikke kunne ha så mange radio- og TV-kanaler. Når vi får meldinger om forstyrrelser, undersøker vår frekvenskontroll hva slags forstyrrelser det dreier seg om. Dersom utenlandske sendinger forstyrrer klart mer enn den tillatte én prosent, tar vi kontakt med administrasjonen i det aktuelle landet og ber om effektreduksjon mot Norge, sier Aslaug Hagestad Nag.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen