Trøbbel hos Siemens

Siemens produserer nå bare to produkter for forbrukermarkedet: Lyspærer og mobiltelefoner. Lyspæresalget forårsaker ingen bekymringer, men i følge forrige kvartalsrapport har mobildivisjonen store problemer.

Passer ikke inn
Siemens konsernsjef Heinrich von Pierer, sier i følge Bloomberg News at Siemens enten må fikse, selge eller stenge den ulønnsomme mobilvirksomheten. Flere aktuelle alternativer finnes vel strengt tatt ikke.

Mobildivisjonen passer ikke inn i resten av virksomheten til Siemens, og derfor må noe gjøres. Dette kommer til å skje i løpet av kort tid, skal vi tro uttalelser fra Siemens. Finansanalytiker Theo Kitz mener det mest sannsynlige er at tyskerne finner seg en partner, eller selger virksomheten.

I følge analysebyrået Gartner er Siemens nå nummer fire på verdensmarkedet, med en andel på 7,6 prosent. På samme tid i fjor, lå Siemens på 9,1 prosent.

Problemer med å få telefoner ut på markedet og feil i programvaren, nevnes som mulige årsaker på nedgangen. Det lave salget har ført til et tap på 141 millioner euro, noe som åpenbart ikke fungerer i lengden.

Kun lyspærer?
Siemens har et bredt tilbud til lavprissegmentet - over halvparten av telefonene de tilbyr kan regnes som billigtelefoner. Sviktende salg og lave marginer har også vært med på å føre Siemens ut i store underskudd i år.

Også Nokia har merket de økonomiske følgene ved å ha et bredt tilbud av lavpristelefoner. Marginene er lavere, og inntektene per telefon blir betydelig mindre enn ved salg av telefoner i det dyrere prissjiktet, hvor for eksempel Sony-Ericsson og Samsung tjener gode penger.

Heinz-Joachim Neubürger, finanssjef hos Siemens, hevder at de ikke har kompetanse til å selge produkter til forbrukere. TV- og radioproduksjonen er faset ut, mens datamaskiner og hvitevarer produseres i samarbeid med andre konsern.

Lyspærer og mobiltelefoner er fortsatt på lista til Siemens, men nå ser det altså ut til å spøke for mobiltelefonproduksjonen.