Trøbbel for HTML5

En av de store forbedringene som mange har ventet på i den kommende HTML5-standarden er <video>- og <audio>-taggene som lar deg inkludere video og lyd uten å bruke et tredjepartsprogram for å spille dem av. Det ser nå ut til at W3C, som lager standarden, fjerner kravene til codec som de ville ha i standarden. Det gjør at ulike nettlesere kan støtte forskjellige codec som standard.

Forslaget fra W3C har vært å bruke Ogg Theora som standardcodec for video, og Ogg Vorbis som standardcodec for lyd. Begge disse er åpne standarder, som man ikke må betale lisens for å implementere, noe som er tilfellet med mange andre standarder.

Problemet er lisensiering. Ifølge Ian Hickson i WHATWG, som er arbeidsgruppen som jobber med HTML, nekter Apple å implementere Ogg Theora-støtte i Quicktime som standard, på grunn av manglende hardware-støtte og et ukjent patentlandskap.

Google har allerede støtte for Ogg Theora og H.264 i Chrome, men leverer ikke H.264 med open source-varianten Chromium, på grunn av lisensieringskrav. I tillegg mener de at kvaliteten på Ogg Theora ikke er god nok for tjenester som Youtube.

Opera nekter å implementere H.264 på grunn av svært høye patentlisensieringspriser. Mozilla vil heller ikke implementere denne standarden, siden de ikke kan lisensiere det på en måte som også vil dekke andre distributører av nettleseren. Og Microsoft har ikke kommentert saken i det hele tatt, ifølge Hickson.

Som løsning lar WHATWG nå codec-spørsmålet i standarden stå åpent, på samme måte som ble gjort med <img>-taggen i de første standardene. Det betyr at i begynnelsen er det usannsynlig at det vil finnes et standard videoformat som vil fungere i alle nettlesere.

(Kilder: WHATWG, Infoworld)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen