Guide

Triks: Vista og gjenopprettingspunkter


Gjenopprettelsespunkter

Gjenopprettingspunkter, Windows Restore Points, er skjulte filer som lagrer systeminformasjon som gjør det mulig å gjenopprette tidligere versjoner av filer.

PC Pitstop har undersøkt filene som utgjør gjenopprettelsespunktene i Windows Vista. Man oppdaget at mens filene i Windows XP som regel har en størrelse på 20 til 50 MB, kan filene i Vista bli ekstremt store - opptil flere GB.

Skyggekopier

Skyggekopier (Volume Shadow Copy) er en funksjon i Windows Vista som overvåker absolutt alt som skjer med enhver fil i Windows, og lager kopier av filer.

Microsoft selv mener denne overvåkingen med gjenopprettelsespunkter og skyggekopier er nødvendig for å kunne gjenopprette tidligere filversjoner - les mer på technet.com.

Dersom du klarer deg uten gjenopprettingsfunksjonen, kan du få tilbake rundt 15 prosent av harddiskplassen din ved å skru av funksjonen for skyggekopier. Vær imidlertid klar over at dersom du slår av funksjonen vil du ikke kunne gjenopprette filer, og det medfører også at tidligere opprettede skyggekopier blir slettet.

Fungerer ikke med Home

Skyggekopier er imidlertid kun tilgjengelig i Vista Business, Enterprise eller Ultimate. Vista Home/Home Premium-brukere har ikke tilgang til denne funksjonen - til tross for at skyggekopier opprettes på harddisken også for disse versjonene av Vista.

Med andre ord: Selv om du sletter en fil i Vista Home, finnes det altså en skjult kopi av filen som ikke er mulig å slette. Du må i utgangspunktet oppgradere til Ultimate, Enterprise eller Business for å få tilgang - men heldigvis finnes et triks.

Selve trikset

Trikset går ut på å slette en fil uten at et gjenopprettelsespunkt blir opprettet, og dette gjøres ved å deaktivere funksjonen for systemgjenoppretting.

  1. Slå av systembeskyttelse via Kontrollpanel, System og vedlikehold, System. Fjern haken ved stasjonen som ikke skal ha beskyttelsen.

  2. Slett den aktuelle filen og tøm papirkurven.

  3. Kjør Diskopprydding - den finner du ved å trykke på Start-knappen og søke etter diskopprydding.

  4. Slå på systembeskyttelse igjen - dette gjør du på samme måten som i trinn 1, bortsatt fra at du setter igjen haken ved den aktuelle stasjonen.

Sikker sletting

Som kjent er det imidlertid mulig å få tilgang selv til slettede filer - eller sågar formaterte partisjoner og harddisker. Dersom du vil forsikre deg om at filene du sletter ikke blir mulig å finne igjen - se vår guide om sikker sletting av data.

(Kilde: PC Pitstop)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen