Trenger vi egentlig sikkerhetskjempene?

Sist undertegnede brukte et Norton-merket produkt, var det langt mellom gratisalternativene innen PC-sikkerhet, og de var heller ikke noe å skryte av. De store aktørene nøt av respekt og tillit, så programvare som Norton AntiVirus med brannmur og noko attåt fantes på en haug med PC-er. At det var stort, tungdrevet og plaget oss med advarsler hvert tiende minutt, var noe vi bare så på som en bekreftelse på at den virket.

Men utover 2000-tallet skjedde det flere ting på antivirusfronten. Plutselig fikk vi flere anstendige gratisalternativer, hvorav noen til og med oppdaterte seg selv helt automagisk. Samtidig var det et stadig økende behov for multitasking, noe som i større og større grad gjorde folk oppmerksomme på hvor tunge noen av de store sikkerhetsprogrammene hadde blitt. De av oss som var i stand til å fjerne disse dinosaurene gjorde det til fordel for lettere (og gratis) alternativer.

Langt bedre enn før
På grunn av et stadig tyngre og mer frynsete rykte måtte Symantec (som står bak Norton) naturligvis gjøre noe drastisk, og store forandringer skjedde med deres AntiVirus 2009. Programmet lot seg nå installere på under ett minutt (om vi da ikke regner med tiden det tar å skrive inn lisensnøkkelen) og brukte kun 5 MB minne. Nå kunne man også se når og hvordan Norton brukte datamaskinens ressurser, og i en spesiell Gaming Edition kunne hele sulamitten deaktivers automatisk når fullskjemmodus ble aktivert.Det er ingen tvil om at Norton nå bruker langt mindre ressurser. At vi de siste årene har fått mer minne, pluss at to- eller firekjernesprosessorer er vanlig, har heller ikke skadet. Likevel er ikke dette nok til å lokke tilbake folk som er godt fornøyde med et eller annet gratisalterativ. Derfor finnes det også komplette sikkerhetsløsninger som dekker langt mer enn bare virustrusselen - som Norton 360.

Dette er en alt-i-ett-pakke som er å betrakte som et veritabelt koldtbord innen beskyttelse, pluss at det også dekker elementer innen sikkerhetskopiering og optimalisering. Men hva tjener du egentlg - om enn noe - på å velge en slik pakke fremfor løsninger som er gratis eller innebygd i operativsystemet?

For å få et svar på dette har vi enkelt og greit gått gjennom lista over funksjonalitet i Norton 360, og sammenlignet med hva som finnes i eller fritt kan laste ned til Windows 7.

(artikkelen fortsettes under dette nokså lange bildet)


Grunnleggende beskyttelse
Ifølge Norton: Beskyttelse mot virus, spionprogrammer, trojanske hester, ormer, boter og rootkiter. Toveis brannmur. Mikroppdateringer hvert 5. til 15. minutt. Raskere, færre og kortere søk.

Dette er den tradisjonelle antivirusdelen. Her skal vi ikke si noe om dette er bedre eller dårligere enn andre alternativer, men ved en test av 16 antivirus i fjor høst kom jo Norton (Symantec) godt ut. Vi minner for øvrig om at alle omfattende tester har konkludert med at det "perfekte" antivirusprogram ikke finnes.

Norton 360 kommer med brannmur, men dette er også innebygd i Windows. Om disse er like gode er uvisst, men vi kan si at den vanlige Windows-brannmuren er "god nok" for de fleste.

Symantec vil at du alltid skal være oppdatert mot de siste truslene, og henter småoppdateringer flere ganger i timen. Om dette strengt tatt er nødvendig for din nettbruk er en annen sak - hvor ofte laster du ned eller henter inn filer du ikke er sikker på?

Selv bruker vi nå Microsoft Security Essentials for alle våre Windows-PC-er. Flere gode gratisalternativer finner du i artikkelen ny antivirus på 1-2-3.Avansert beskyttelse
Ifølge Norton: Blokkerer trusler mot nettleser, operativsystem og programmer. Finner og fjerner informasjonskapsler (cookies). Utfører nettbaserte sikkerhetskontroller i sanntid. SONAR-teknologi, Download Insight, Threat Insight. Blokkerer spam. Foreldrestyring.

Dette er en stor og imponerende liste, men med unntak av den teknologien som har egne navn, også litt vag. Cookies (og mye annen gammel moro) kan enkelt fjernes med programmer som CCleaner, og mens Norton-funksjoner som Download eller File Insight (varsler om potensielle farer i nedlastede filer) og Threat Insight (gir informasjon om oppdagede trusler) gir deg ekstra bekreftelser, skal de strengt tatt ikke være nødvendige dersom den grunnleggende beskyttelsen har gjort jobben sin.Nortons SONAR (1 og 2) er dog litt spesielt - her brukes både analyser av hvordan et program oppfører seg pluss nettbasert etterretning ("ryktebørs"). Poenget er å kunne oppdage trusler allerede før tradisjonelle definisjoner er klare. Men det er klart at de fleste store virusaktører - også Microsoft - nå samler inn informasjon fra brukerne for å være tidlig ute med nye definisjoner.

Spam-filter er jo greit nok, men i en tid der flere og flere i hovedsak benytter seg av nettbaserte e-posttjenester, kanskje ikke så veldig aktuelt.

Foreldrestying er noe som kan lastes ned i en gratis tilleggspakke til Norton 360, men du vil også komme veldig langt med Windows' egne Sperrefunksjoner. Mer om dette kan du lese i artikkelen bedre kontroll på barnas nettbruk.

Identitetsbeskyttelse
Ifølge Norton: Sikrer mot nettfisking (phishing). Identity Safe. Automatisk pålogging og skjemautfylling. Verifiserer populære nettbank- og handlesider. Identifiserer usikre webområder i søkeresultatene.

Phishing-beskyttelse, pålogging, utfylling og sertifikatverifisering er i dag innebygd i de mest populære nettleserne, og Identity Safe (trygg lagring og administrasjon av påloggingsdetaljer og personopplysninger) høres veldig ut som Legitimasjonsbehandling i Windows 7. Ellers har det vist seg at det også er mulig å komme langt med litt sunn skepsis og fornuft.

Les også: Fem tips mot phishing

Nettverk
Ifølge Norton: Bidrar til å sikre og overvåke hjemmenettverket. Sikrer PC-en automatisk ved tilkobling til offentlige trådløse nettverk.

Det kommer ikke spesielt klart frem hva Norton 360 i praksis tilfører av nettverkssikkerhet. Men om du fra før har et kryptert hjemmenettverk og ikke minst følger våre fem tips til sikrere sufring på åpne nettverk, burde du også klare deg fint uten.Sikkerhetskopiering og gjenoppretting
Ifølge Norton: Automatisk sikkerhetskopiering, også til Internett (2 til 25 GB lagringsplass inkludert).

Norton 360 er på ingen måte alene i å tilby backup-funksjoner. I tillegg til en god del tredjeparts programvare har Windows' innebygde sikkerhetskopieringsfunksjon nå blitt god nok til å dekke de flestes behov. Og med gratistjenester som Live Skydrive, DropBox eller en annen tjeneste som lar deg lagre ting på nett, vil du kunne sikre dine viktigste filer dobbelt.

PC-optimalisering
Ifølge Norton: Optimaliserer harddisken, finner og løser automatisk problemer, fjerner overflødige Internett-filer, reduserer oppstartstiden, gir opplysninger om bruk av programressurser osv.

Alt dette høres jo flott ut, men dersom du har fulgt litt med en stund vet du godt at det finnes dugelig med programvare som hjelper deg med å fikse på en treg PC. I tillegg til å igjen minne om CCleaner for generell opprydding minner vi om at vi har tidligere skrevet om å få kontroll på oppstarten, og verktøy som Process Explorer eller Ressursovervåkning gjør det enkelt å finne programmer som bruker mye ressurser. Flere viktige diskverktøy finner du her.Konklusjon
Av det vi har sett over trenger du på ingen måte å være verken utrygg eller usikret dersom du bestemmer deg for å bruke innebygde og/eller gratis løsninger for dine sikkerhetsbehov.

Men programpakker som Norton 360 kan likevel gjøre livet enklere for noen. For det første får du jo alt-i-ett, noe som betyr at du slipper lete etter, laste ned og installere enkelte programmer. For det andre er det som regel lettere å gjøre seg kjent med alle funksjonene, siden disse da er samlet på ett sted og stort sett benytter de samme grensesnittelementene. For det tredje er en slik pakke i større grad automatisert i forhold til enkeltstående programmer - Norton 360 vil for eksempel rydde og rense opp for deg uten at du trenger å tenke på å sette i gang med det selv.

En siste ting som vi heller ikke skal glemme er support. Skulle du få problemer med programvaren vil du kunne få hjelp over chat eller telefon. Om du i stedet belager deg på å bruke gratis programvare må du i større grad finne ut av eventuelle problemer selv.

Norton 360 koster for øvrig 800 kroner for ett års beskyttelse av opp til 3 PC-er.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen