Trenger du virkelig antivirus?

Skadelige programmer

Ordet datavirus brukes ofte som fellesnavn for alle skadelige programmer, men det finnes flere forskjellige typer, blant annet følgende:

Datavirus er et program som kopierer seg selv, og knytter seg til andre objekter, for eksempel andre programmer eller filer.

Orm er et program som oppfører seg som et virus, men er ikke virus fordi ormer krever ingen vert. De overfører seg selv til andre systemer via nettverk og kan overbelaste systemer. De sprer seg gjerne som vedlegg via e-post-og lynmeldinger, eller via sikkerhetshull i Windows.

Trojanske hester er et skadelig program som installeres på PC-en i det skjulte. Slike programmer kan i utgangspunktet virke uskyldige. De later som de er noe annet enn de egentlig er.

Spionprogrammer installeres gjerne på PC-en uten at brukeren merker noe. Slike programmer finnes i veldig mange varianter, de kan for eksempel komme sammen med gratisprogrammer som du laster ned fra nettet, eller via skadelige nettsider.

Det britiske forbrukermagasinet Which? har testet ut hvor farlig internett er, det vil si i forhold til å infisere datamaskinen med skadelig programvare.

Resultatet av denne testen vil nok overraske mange, men vil også bekrefte det mange allerede antar, nemlig at du kan unngå skadelige programmer med enkle forholdsregler.

Testen ble gjennomført på en slik måte at fem datamaskiner ble koblet til nettet i en periode på fire uker.

Maskinene ble brukt til å surfe på 22 kjente og antatt trygge nettsteder, og slike nettsidebesøk varte i én time per dag i løpet av de fire ukene.

Det er i pressemeldingen ikke spesifisert hvilke sikkerhetsprogrammer som var installert på maskinene som brukes i denne testen, annet enn at én av maskinen ble definert som "lett offer" for eventuelle angripere.

Resultatet av testen: ingen av maskinene ble infisert.

Forholdsregler

Dette er forholdsreglene for å unngå å infisere en datamaskin:

  • Unngå å surfe på potensielt skadelige nettsider. De fleste moderne nettlesere har en innebygd funksjon som beskytter mot skadelige nettsider.

  • Vær forsiktig når du skal laste ned et gratisprogram du har funnet på nettet, fordi slike kan inneholde mer skade enn gagn. Det pleier å ligge informasjon om slike programmer på nettet - du bør undersøke saken før det eventuelt installerer.

  • Unngå å klikke på lenker i e-post fra noen du ikke kjenner.

100 prosent sikker blir du aldri

Dette betyr ikke at antivirusprogramer er overflødige, men at du reduserer sannsynligheten for at PC-en blir infisert, dersom du følger disse reglene.

Det finnes dessuten flere måter å infisere en datamaskin på, eksempelvis via eksterne enheter som kobles til maskinen.

(Kilde: Fudzilla, Which?)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen