Guide

Trenger du en egen kameraforsikring?

I utgangspunktet var dette ment som en test av forsikringsselskapene. Vi skulle se på hva de kunne tilby, hva de dekket, og hvor mye de skulle ha for tjenesten. Det viste seg å være vanskelig, da den største forskjellen mellom selskapene var pris, og den var vanskelig eller umulig å oppgi.

Alle forsikringsselskapene vi snakket med tilbød noe de kalte verdisaksforsikring eller noe liknende. Dette er en høyrisikoforsikring som alle bare tilbyr til kunder som allerede har et kundeforhold, eller i noen tilfeller, bare til totalkunder. Vi valgte også å la være å gjøre dette til en test, siden selskapene dermed ikke konkurrerer på dette området. Du som kunde må velge det forsikringsselskapet du allerede har, eller flytte alle forsikringene dine over til det selskapet der du vil ha kameraforsikringen. Få vil skifte selskap på grunnlag av en slik forsikring.

Det er flere årsaker til at du må ha andre forsikringer i det samme selskapet. Det ene er som nevnt at det ofte koster selskapene mer enn de tar inn i premier. En annen årsak er at det er en forsikring som det er relativt enkelt å jukse med, eller hvitvaske penger med, og dermed ønske de bare å tilby dette overfor de som har et kundeforhold allerede, og dermed kanskje har høyere lojalitet, og hvor det er lettere å se kundens skadehistorikk. På den måten er det lettere å se om det foregår noe ureglementert.

Når du har kjøpt det nye fine kameraet, som du har spart til lenge, er du naturligvis redd for at det skal bli ødelagt eller stjålet. Noen tør ikke ta med kameraet hvis de skal til utsatte steder eller hendelser, i frykt for at noe skal tilstøte det. Reiseforsikringer dekker omtrent alt som skjer utenfor huset ditt, unntatt i forbindelse med jobb, men reiseforsikringer dekker ofte ikke uhell. Det gjør verdisaksforsikringer, og det er en vesentlig forskjell. I tillegg har reiseforsikringer et begrenset skadebeløp, som skal dekke alt. Dersom du mister all bagasjen din på en reise, kan tapet fort bli høyere enn maksimumsbeløpet i forsikringen, særlig hvis du har med kamerautstyr.

Derfor kan det være lurt å tegne en egen kameraforsikring. Da er du dekket om du faller i vannet med kameraet, om kameraet detter i bakken, om det blir stjålet eller andre uforutsette problemer.

Prisene vi fikk oppgitt varierte en del, og ble regnet ut som eksempel hvis forsikringsagenten vi snakket med skulle kjøpe en forsikring til seg selv. Men du må regne med en årlig premie på 2-5% av forsikringsbeløpet. Det vil si at hvis du har utstyr for 10 000 kroner, vil det koste deg mellom 200 og 500 kroner per år.

For å få en slik forsikring må du, som nevnt, ha andre forsikringer i samme selskap. I tillegg må du dokumentere verdien på utstyret. Kravene til dokumentasjon varierer, men noen krever salgsmelding i tillegg til kvittering, dersom du kjøper utstyret brukt. Hvis det oppstår tap eller skade på utstyret, kan de selskapene vi snakket med ordne det meste på telefonen. Man kan fylle ut skadeskjema på internett, eller saksbehandleren kan gjøre det over telefon. De trenger kvittering på utstyret, og politianmeldelse ved tyveri, eller bekreftelse fra faghandel om skadens omfang. Beløpet som dekkes er normalt gjenkjøpspris på nytt kamera. Dersom kameraet er en utgått modell, får man penger for å kjøpe tilsvarende modell. Hvis kameraet har redusert verdi på grunn av alder eller annet, kan også forsikringsutbetalingen bli redusert. Så hvis du har det beste digitalkameraet som var å få kjøpt i år 2000, så er det ikke sikkert at du får dekket full pris på ny toppmodell.

Selv har jeg hatt kameraforsikring i mange år. Den har kommet godt med ved to anledninger. Men viktigst er det at jeg tør å bruke utstyret slik det er ment, uten å være redd for å miste mer enn jeg har råd til. Det er en betryggelse, selv om det koster meg en del penger. I begge tilfeller var det kun en formalitet å få igjen pengene, straks jeg hadde den nødvendige dokumentasjonen. Pass på at du beholder alle kvitteringer, så vil du ikke ha vanskeligheter.

Hvis du er i samme situasjon som meg, så skaff deg en kameraforsikring. Hvis du har et billig kamera, eller et digitalkamera som ikke er helt nyt, er det kanskje ikke verdt det.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen