Fitbits treningsapp på iPhone 5S var den mest presise i forsøket, mens armbåndet Fitbit Flex ikke gjorde det fullt så bra.
Fitbits treningsapp på iPhone 5S var den mest presise i forsøket, mens armbåndet Fitbit Flex ikke gjorde det fullt så bra. (Bilde: Fitbit / Shutterstock)

Trenger vi egentlig treningsklokker?

Undersøkelse viser at mobilen kan være like god.

En ny undersøkelse publisert i tidsskriftet for den amerikanske legeforening, JAMA, har viser at smarttelefoner kan være like gode til å spore aktivitet som de mange sportsarmbåndene og smartklokkene vi i dag går rundt med.

Undersøkelsen var ikke av de mest omfattende. Fjorten deltakere var med. Hver av dem gikk både 500 skritt og 1500 skritt på tredemølle, og gjentok øvelsen to ganger. Til sammen ble det gjort 56 forsøk på tredemøllene.

I løpet av forsøkene brukte testpersonene Apple iPhone 5S og Samsung Galaxy S4, samt treningsarmbånd fra Fitbit, Jawbone og Nike. Selv om undersøkelsen altså ikke er blant de mest omfattende, er det interessant at telefonene utstyrt med fire forskjellige apper avvek med maksimalt 6,7 prosent fra det faktiske antallet skritt som ble spasert.

Mobilen din er full av sensorer og «vet» mer enn du tror om omgivelsene (Ekstra)

Nike Fuelband på jumboplass

Statistikken for armbåndene var ikke like god. Spesielt Nike Fuelband gjorde det dårlig, med 22,7 prosent avvik i testene. Også Fitbit Flex kom relativt dårlig ut.

Det har vært en del diskusjon omkring ytelsen på denne typen enheter, men det som kanskje er mer overraskende er at telefoner båret i bukselommen totalt sett var mer presise enn armbåndene.

Det hører riktig nok med at iPhone 5S ser ut til å feilrapportere litt for høyt, mens Galaxy S4 legger seg litt under det faktiske antallet skritt. Veldig store avvik var det uansett ikke for noen av dem.

Den mest presise av telefonmålingene ser ut til å ha blitt gjort ved hjelp av Fitbits egen app.

Armbånd langt sjeldnere enn mobiltelefoner

Hverken treningsarmbånd eller smartklokker har tatt over verden helt ennå. Forskerne bak undersøkelsen peker på at skrittelling er en viktig og utbredt måte å få opp aktivitetsnivået på, og at mobiltelefonen kan være et godt verktøy i kraft av sin store utbredelse.

En fordel treningsarmbåndene uansett har, er at de opererer uavhengig av mobiltelefonen, og som regel ikke plages av vær og vind.

Les testen av råtassklokka Polar V800.

(Kilde: jamanetwork.com via gizmodo.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen