De største vanlige mobilene nå gir rundt 100 kvadratcentimeter skjerm. De har som regel store batterier og skjermen er utmerket til underholdning eller til å kjøre flere apper samtidig.
De største vanlige mobilene nå gir rundt 100 kvadratcentimeter skjerm. De har som regel store batterier og skjermen er utmerket til underholdning eller til å kjøre flere apper samtidig.

Trenger du telefon med stor skjerm?

Her er de beste Galaxy Note-konkurrentene.

Før var de største mobilene unntakene i butikkhyllene. Alt over fem tommer var i største laget for de flestes hender og mobilvaner. Slik er det ikke lenger. Nå kvalifiserer nesten alle mobiler du kan kjøpe til merkelappen brettmobil, eller phablet om du vil.

Mobilserien som for alvor satte igang denne utviklingen er Samsungs Galaxy Note, og i morgen lanseres nye Galaxy Note 9. Men Note er som navnet antyder veldig knyttet til sin digitale S-Pen. Enn om du bare vil ha fordelene med en stor mobil uten at du nødvendigvis skal tegne eller skrive for hånd på den?

Digre mobiler har sine fordeler

Galaxy Note-serien fra Samsung har drevet utviklingen av store brettmobiler så langt. Men nå er mange av de viktigste telefonene på markedet i samme størrelsesklasse. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi tar en rask gjennomgang av Galaxy Note-seriens nærmeste konkurrenter. Disse mobilene gir deg alle fordelene en diger mobil kan gi. Vi setter grensa på 90 kvadratcentimeters skjerm for alle unntatt to modeller; Moto G6 Plus som ligger hårfint under, og iPhone 8 Plus som hører med i utvalget selv om den har mindre skjermflate.

Det finnes mange grunner til å elske iPhone SE-en eller Xperia Compacten din fortsatt, men det er ikke til å komme fra at litt plass inni mobilen kan bety ekstra trivelige egenskaper.

Her er noe av det brettmobilene typisk er sterke på:

  • Batteritid
  • Skjermstørrelse gir bedre underholdningsfaktor
  • Stort skjermareal er optimalt for to samtidige apper
  • Totalpakke med mye teknologi
  • Mulighet for større skrift og bedre lesbarhet
  • Enklere å treffe elementer på skjermen med fingeren

Og ulempene er åpenbare:

  • De store mobilene veier mer
  • Blir mobilskjermen for stor må den brukes med to hender
  • Tar opp plass i lommen

Her er Galaxy Note-konkurrentene

Om du trenger en Galaxy Note, eller én av konkurrentene, avhenger altså av hvilke av disse faktorene som er viktige for deg. Hvis du prioriterer batteritid  og skjerm med masse plass på - er mobilene vi lister opp under flotte valg:

Huaweis Mate-serie

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro

Huawei har hatt Mate-serien en god stund nå, ved Mate 8 begynte den å bli virkelig bra. Og inneværende modell, Mate 10 Pro, ble telefonen som virkelig skrudde opp presset på konkurrentene - i hvert fall her til lands. Nå er Mate 20 Pro på vei i løpet av høsten, men dagens utgave koster rudnt 5500 kroner for tiden, og er dermed et meget godt kjøp. Den har seks tommer stor skjerm, et flott kamera på baksiden og masse smart programvare på innsiden. Det viktigste er likevel det enorme batteriet. Det holder liv i den i et par dager i strekk, selv med tung daglig bruk. Da den kom kostet den 8000 kroner, og den var et utmerket kjøp til den prisen.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 4 000 mAh
Skjermstørrelse: 92,9 cm²  (6 tommer 18:9)
Vekt: 178 gram

Velg denne om du trenger: Lang batteritid, tett mobil, rask lading.

Hopp over denne om du: Trenger  trådøs lading eller penn.

Gå til testen av Huawei Mate 10 Pro »

Det trenger ikke være så dyrt

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB

Moto G6-serien er ikke bare billig. Den er også kapabel og den største modellen i utvalget har stor skjerm med svært kompakte rammer rundt. Oppdatert design gjør at det er nær umulig å se forskjell på en G6 Plus og på en av de faktiske toppmodellene med dobbelt så høy prislapp. Likevel er kompromissene godt skjult i denne telefonen. Den er rask å bruke, har et godt kamera og god nok batteritid. Men på sistnevnte blir den likevel slått av de fleste andre store mobilene i denne lista - G6 Plus har bare 3200 mAh som er litt mindre enn vi kunne ventet oss fra en telefon på denne størrelsen. Skjermen er også litt blassere enn den du får hos konkurrentene. Men så koster også denne telefonen 3000 kroner.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 3 200 mAh
Skjermstørrelse: 89,8 cm²  (5,9 tommer 18:9)
Vekt: 167 gram

Velg denne om du trenger: Stor skjerm, lynrask telefon, greit kamera.

Hopp over denne om du: Trenger veldig god batteritid, bedre skjerm.

Gå til testen av Moto G6 Plus »

En diger iPhone

Apple iPhone 8 Plus 64GB

Apple iPhone 8 Plus 64GB

Vi tar med en iPhone i listen rett og slett som en slags advarsel. Inneværende iPhone-modeller er fabelaktig gode - men de går sjelden ned i pris i løpet av sin levetid, og nye modeller som kan gi mer skjermplass til tilsvarende pris er rett om hjørnet. Ryktene vil ha det til at høstens iPhoner blir tre ulike varianter av dagens X, der én av dem blir en billigere utgave som fortsatt har stor skjerm. iPhone 8 Plus er likevel den du burde kjøpe om du vil ha best batteritid og størst skjerm fra Apple-utvalget akkurat i dag. Den er først og fremst aktuell for deg som ikke synes FaceID og fjerning av hjem-knappen er en god idé. Den kan vise seg å bli Apples aller siste mobil med disse egenskapene.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 2 690 mAh
Skjermstørrelse: 83,4 cm²  (5,5 tommer 16:9)
Vekt: 202 gram

Velg denne om du trenger: Eplemobil med hjemknapp og stort batteri.

Hopp over denne om du: Venter på større rammeløs iPhone (september).

Gå til testen av Apple iPhone  8 Plus »

Årets Note uten penn?

Samsung Galaxy S9 Plus SM-G965F 64GB

Samsung Galaxy S9 Plus SM-G965F 64GB

I år som i fjor ligger det an til at Note kan bli en relativt beskjeden oppgradering sammenliknet med Samsungs vanlige toppmodell. Hvis det slår til koster nå den største Galaxy S9-modellen fra rundt 7000 kroner. Med en ventet pris på omtrent 10 000 kroner for neste Note kan det være penger å spare om du står over pennen. Skjermarealet blir antakeligvis omtrent like stort, og prosessor og innmat forøvrig er det neppe den store forskjellen på, siden det ikke er lansert nyheter på maskinvarefronten mellom de to mobilene. I år hevder imidlertid ryktene at Note vil få et stort batteri på 4000 mAh - så å velge mellom eksisterende og ny modell kan bli litt vanskeligere enn det var i fjor.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 3 500 mAh
Skjermstørrelse: 98,3 cm²  (6,2 tommer 18,5:9)
Vekt: 189 gram

Velg denne om du trenger: Meget godt kamera, Samsungs menyløsning, trådløs lading og nesten like stor skjerm som Note-serien.

Hopp over denne om du: Trenger penn, eller større batteri.

Gå til testen av Galaxy S9+ »

Nokia er tilbake

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus Dual SIM 64GB

Nokia 7 Plus er en høyst kapabel telefon med stor skjerm, stort batteri og lav pris. Med oppdateringer rett fra Google som del av Android One-programmet er den mer eller mindre en Google Pixel-telefon på billigsalg. Mot normalt i 2018 har 7 Plus bakside i metall. Dermed er faren for at du knuser den betydelig lavere enn med andre mobiler, men ulempen er at den ikke er tett. De fleste telefonene i denne listen er enten vanntette eller i det minste værsikret. Nokia 7 Plus har ingen oppgitt sikring, selv om enkelte tester hevder den skal tilsvare IP54, altså at den tåler regn og fukt.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 3 800 mAh
Skjermstørrelse: 92,4 cm²  (6,0 tommer 18:9)
Vekt: 183 gram

Velg denne om du trenger: Lang batteritid og lynrask og god brukeropplevelse.

Hopp over denne om du: Trenger tett telefon, trådøs lading eller penn.

Gå til testen av Nokia 7 Plus »

Stor skjerm, fantastisk kamera

Huawei P20 Pro Dual SIM

Huawei P20 Pro Dual SIM

Huawei P20 Pro er den beste kameramobilen på markedet nå. Men den er også en telefon med svært stor skjerm og batteri. I likhet med Mate 10 Pro har du neppe noen problemer med å få en P20 Pro til å vare i et par dager per lading. Viktigste forskjell på de to mobilene er å finne i kameramodulen på baksiden, og i skjermen på forsiden - P20 Pro har sensorhakk, der Mate 10 Pro klarer seg med relativt smale rammer over og under skjermen. Så her handler valget mest om hva du foretrekker. Står valget mellom disse to telefonene bør du vurdere sterkt hvor viktig et markedsledende kamera er, for det er i praksis det du betaler mest for om du går fra Mate 10 Pro til denne. Men så er det også et mobilkamera som tar bedre bilder enn noen telefon vi tidligere har sett.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 4 000 mAh
Skjermstørrelse: 93,9 cm²  (6,1 tommer 18:9)
Vekt: 183 gram

Velg denne om du trenger: Markedsledende kamera, lang batteritid, tett mobil, rask lading

Hopp over denne om du: Trenger  trådøs lading eller penn.

Gå til testen av Huawei P20 Pro »

Når batteritiden betyr alt

UleFone Power 5

UleFone Power 5

Den varer og varer og varer. Og så varer den enda litt. UleFone Power 5 er i praksis et enormt batteri som det sitter en telefon fast i. Heldigvis er telefonen kompetent og god til prisen. Her flyter ferske Android 8.1-menyer kjapt på skjermen. Hvis du bekymrer deg for lading av det gigantiske batteriet trenger du ikke det - med hurtiglading som del av pakken går det rimelig raskt. Selv om du likevel må påregne lengre tid fra 0 til 100 her enn på mobiler flest. Prisen er også hyggelig samenliknet med resten, men så er dette en telefon som ikke krysser av i alle de samme boksene. Kall den gjerne en outsider, men de to viktigste tingene er på plass.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 13 000 mAh
Skjermstørrelse: 92,4 cm² (6,0 tommer 18:9)
Vekt: 330 gram

Velg denne om du trenger: Enormt batteri som varer i dagevis, rask lading og ålreit brukeropplevelse.

Hopp over denne om du: Ikke har bukseseler (sjekk vekten), trenger bedre kamera eller vanntett telefon.

Gå til testen av UleFone Power 5 »

For deg som ser etter noe helt annerledes

Oppo Find X

Oppo Find X

Folk flest bør ikke kjøpe denne telefonen. I hvert fall ikke nå. Men for deg som vet hva du gjør er Oppo Find X en tvers gjennom herlig telefon. En enorm skjerm på 6,4 tommer kombinert med helt rammeløst design gjør dette til en telefon folk legger merke til og peker på hvis du plukker den frem. Og ærlig talt skal det litt til å bli vant til oppsynet på tassen som bruker også - for ingen annen mobil i elektronikkbutikken ser ut som denne. Det som også er unikt er måten den har gjemt kamerasensorene til ansiktslåsen og hovedkameraet. Disse er nemlig bygget på en del av telefonen som gjemmer seg mellom skjermen og baksiden når de ikke er i bruk. De dyttes bare opp av en liten motor når det er bruk for dem. Det største problemet med denne telefonen er at den i dag ikke finnes i en global utgave med Google Play installert. Det er ganske greit å legge til Google-støtte selv, men det er likevel noe vi bare vil anbefale for viderekomne mobilnerder.

Vitale mål:
Batteristørrelse: 3 730 mAh
Skjermstørrelse: 101,2 cm² (6,0 tommer 18:9)
Vekt: 186 gram

Velg denne om du trenger: Markedets mest spesielle telefon og er mobilnerd nok til å få til å bruke den.

Hopp over denne om du: Ikke er forberedt på å jobbe litt for å få mobilen i drift eller er redd for levetiden til mekanikken som hever kameraet. Find X er heller ikke støt- eller fuktsikker.

Gå til testen av Oppo Find X »

Prisjakt.no er en kommersiell partner av Tek.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen