Trenden går mot kraftigere servere

God trend for store x86-servere
God trend for store x86-servere

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av IDC blir kraftigere servere stadig mer populære. Grunnen til dette er virtualisering, der konseptet går på å konsolidere flest mulig systemer på ett jern og få lavere administrasjonskostnader samt bedre utnyttelsesgrad av systemene.

Undersøkelsen spår en nedgang for x86-markedet rent omsetningsmessig på ca. 9 prosent innen 2010, mens antall enheter solgt spås å synke med hele 18 prosent. Dette kommer som en følge av konsolidering, mer fleksibel arkitektur og multikjerneprosessorer.

Serverbransjen har imidlertid et stort bekymringsmoment med effektforbruk og kjølekostnader. På verdensbasis brukes det i dag ca. 30 milliarder amerikanske dollar på dette, men i 2010 forventes det at dette har økt til 45 milliarder dollar.

For en rekke år siden spådde IDC at bladservere ville få en kjempeøkning innen 2008, noe som absolutt ser ut til å bli en realitet. To av de store serverleverandørene har en svært aggressiv bladserversatsning og slagord som "Blade Everything" sier vel egentlig det meste om hva man ser for seg. Virtualiseringskonseptet passer også kompatibilitetsmessig svært godt inn i dette siden "nodene" kjører på samme plattform (dvs. bladkasse med deling av sentrale komponenter: vifte, strømforsyning, nettverksgrensesnitt, osv).

IDC tror nesten 15 prosent av alle x86-servere vil være virtualisering innen 2010, mens dette i dag ligger på mellom 4 og 5 prosent.

(Kilde: Internetnews)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen