Skylden for trege Android-oppdateringer ligger hos Google, om vi skal tro AT&T-sjefen Randall Stephenson. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)
Skylden for trege Android-oppdateringer ligger hos Google, om vi skal tro AT&T-sjefen Randall Stephenson. (Foto: Jørgen Elton Nilsen)

– Trege oppdateringer er Googles feil

Telesjef har klare meninger om hvorfor Android ikke blir oppdatert ofte nok.

Xperia X10 fra Sony Ericsson ble lansert med en eldre Android-utgave, og det tok lang tid før den ble oppdatert.
Xperia X10 fra Sony Ericsson ble lansert med en eldre Android-utgave, og det tok lang tid før den ble oppdatert.
Med sine nyere telefoner har Sony Ericsson, nå bare Sony, vært blant de flinkeste i klassen – oppgradering av de fleste Xperia-modellene fra 2011 har pågått for fullt den siste måneden.
Med sine nyere telefoner har Sony Ericsson, nå bare Sony, vært blant de flinkeste i klassen – oppgradering av de fleste Xperia-modellene fra 2011 har pågått for fullt den siste måneden.

Android-brukere flest forbanner gjerne mobilprodusenten for at telefoner ikke blir oppdatert. De som har låste telefoner får gjerne ny programvare enda tregere, og er sinte på operatørene sine også. Nå mener en amerikansk operatør at det er helt feil sted å legge skylden.

Skal vi tro Randall Stephenson fra AT&T må nemlig skylden legges på Androids eget opphav – Google.

– Google bestemmer

Under en konferanse ble Stephensen spurt om årsaken til at enkelte telefoner får oppdateringer lenge etter andre.

– Google bestemmer hvilken plattform som får de nyeste oppdateringene, og når de skal komme. Mange ganger er det en fremforhandlet avtale, og dette er ting vi jobber hardt med. Vi vet at dette er viktig for kundene våre. Svaret mitt er litt tvetydig, men det er fordi jeg ikke kan svare fullt ut i akkurat denne sammenhengen, forklarte Stephenson.

AT&T-sjefen fortsatte med å snakke om fordelene med Windows Phone og at Android trengte et større fokus på sikkerhet.

Les guiden: Oppdater Android-telefonen din

– Ærlig talt skjønner vi ikke hva han snakker om

Google er slett ikke enig i Stephensons beskrivelse av virkeligheten.

– Ærlig talt skjønner vi ikke hva han snakker om. Google krever hverken avtaler eller forhandlinger i forkant av telefonlanseringer, og så fort den er klar legger vi alltid ut kildekoden til den nyeste programvaren som passer hver telefon. På denne måten sikrer vi oss om at programvaren kjører feilfritt på maskinvare som har blitt godkjent av produsenter, operatører og myndigheter. Deretter slipper vi programvaren ut til verden, sier Google i et tilsvar.

Tregt også for norske brukere

Her i Norge påvirker ikke operatørene bildet like mye som i USA, der 90 prosent av mobilsalget gjøres gjennom operatører. Det er også vanligere med operatørspesifikk programvare på telefonene i USA enn her til lands.

Likevel ser vi stadig vekk at enkelte mobilprodusenter er raskere enn andre til å oppdatere telefonene sine. En periode fikk Sony Ericsson mye kjeft for å være trege med oppdateringer, mens de den siste tiden har vært blant de beste i klassen.

Oppdaterer egne menyer

For at et selskap skal få oppdatert telefonene sine kreves selvsagt at egne menyer og apper i Android tilpasses. Det betyr at for eksempel Sense fra HTC og Touch Wiz fra Samsung må tilpasses hver gang telefoner fra de to merkene skal oppdateres.

Ved siden av denne oppdateringsjobben har også vi blitt fortalt flere ganger at det foregår en svært tungrodd sertifiseringsprosess opp mot Google. Hver ny oppdatering til de ulike telefonene skal godkjennes, og prosessen går også flere ganger frem og tilbake mellom Google og produsenten, om vi skal tro på det vi har blitt fortalt fra flere produsenter.

Viktig for sikkerhet og fragmentering

Mobil sikkerhet er en stor den av grunnen til at oppdateringer er viktig. Ofte avsløres det sikkerhetshull som rettes i neste oppdatering. I tillegg er det skadelig for Android-plattformen i sin helhet dersom den er spredt over for mange ulike versjoner; såkalt fragmentering.

Resultatet av fragmentering er at apper og innhold skrevet for en gitt Android-versjon ofte ikke virker på de andre utgavene som er i omløp. Derfor kan innholdet risikere å bli tilgjengelig for et relativt lavt antall brukere.

Det gir en dårlig brukeropplevelse for de som ikke kan bruke innholdet. I tillegg fører det til at produsenten har færre potensielle kunder, som i sin tur betyr mindre penger til videre utvikling.

Har du opplevd å ikke få kjørt apper på en telefon med gammel Android, og hvem legger du skylden på? Diskuter i forumetråden under.

Her er noen gode grunner til å oppgradere til Android 4.0

(Kilde: phonearena.com)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen