Treg konkurranse på mobil

Post- og teletilsynet er ikke fornøyd med utviklingen av konkurransen i det norske mobilmarkedet. ”Treg”, kaller teletilsynet den i presentasjonen av 2006-statistikken.

Ved utgangen av fjoråret hadde Telenor 54 prosent av mobilkundene og Netcom 23 prosent. Telenors andel har sunket med et par prosent de siste årene, og Netcoms andel har vært stabil på mellom 20 og 23 prosent i over ti år.

Chess og Tele 2

Chess har hatt en viss tilbakegang siden Idar Vollvik forførte deler av det norske folk i 2003-2005, men har sunket fra 8,2 i 2004 til 7,4 prosent i fjor. Teliasonera har ikke fått fart på Chess etter kjøpet i 2005.

Vinneren når det gjelder markedsandeler er Tele 2, som har økt fra 2,1 prosent i 2001 til 7,9 prosent i 2006. Det går altså an å ta markedsandeler med billige tjenester og god markedsføring.

Duopolet

Dermed er konkurransebildet at de to nettoperatørene har til sammen 84,4 prosent av mobilkundene (Chess er her regnet med under Teliasonera, som eier Netcom). Duopolet lever fortsatt.

Når Tele2 har rundt 8 prosent av resten, blir det 7,6 prosent av kundemarkedet igjen på de 27 andre tjenestetilbyderne. Det gir en gjennomsnittlig markedsandel på 0,3 prosent pr aktør, tilsvarende 15 000 abonnementer. Det skal godt gjøres å få slikt til å gå rundt, noe konkursene den siste tiden også har vist.

Nye nett

Men nå bygges det flere mobilnett: Network Norway og MTU-gruppen bygger GSM-nett, Ice skal til høsten dekke omtrent hele landet med CDMA 450, og hvem vet, kanskje 3 omsider benytter lisensen de har betalt for i snart fire år?

Markedsanalytikerne har slått fast at det ikke lenger går å ”gjøre en Vollvik”, som er uttrykket for å bygge en kundemasse basert på lavpristilbud og så selge den til en av de store for en milliard eller to.

Mobil IP

Duopolet er ikke akkurat en spore for innovasjon, det viser den sene lanseringen av 3G og HSDPA (også kalt super-3G) her i landet.

Kanskje mobil IP får fart på konkurransen? Flere sier de vil prøve, men færre mener det funker. Duopolistene tar i hvert fall ikke initiativet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen