Tredje uke som Mac-bruker

– En pekeplate alle bør prøve

Jeg har tatt med meg MacBook-maskinen på farten, og det har fungert meget bra.

Tre uker inn i mitt påtvungne Mac-prosjekt begynner arbeidssituasjonen å falle på plass. Det som til å begynne med var ment som en sidespark av en spøk fra sjefens side, er nå noe jeg faktisk trives med. Et nederlag for han som ville at jeg skulle lide i fire uker, noe jeg trives veldig, veldig, godt med.

    Denne maskinen bruker jeg

  • MacBook Pro 13"
  • Prosessor: Intel Core i7 2,7 GHz
  • Minne: 8 GB 1333 MHz
  • Skjermkort: Intel HD Graphics 3000
  • Harddisk: 500 GB, 5400 RPM

Prosjektets mål: Se om jeg, som aldri før har brukt en Mac kan erstatte min Windows-baserte arbeidsstasjon – og fortsatt være fornøyd.

Skalerer ikke vinduer

Skjermdump av hele skjermbildet etter at den er koblet fra en ekstern skjerm.
Skjermdump av hele skjermbildet etter at den er koblet fra en ekstern skjerm.

Etter å ha fått bukt med den labre ytelsen MacBook-en hadde rett ut av boksen, var det på tide å se nærmere på hvordan den kunne gjøre nytten som en bærbar arbeidsstasjon. Frem til nå har jeg i stor grad benyttet oppsettet sammen med ekstern skjerm, mus og tastatur. Det er en arbeidsstasjon jeg gjerne bruker 6-10 timer daglig, men de siste ukene har jeg tatt med meg MacBook Pro-maskinen litt mer ut i felten og hjem til sofaen.

Det første irritasjonsmomentet som treffer meg er at alle programmer som var åpne eller aktive når jeg koblet maskinen fra skjermen, holdes i samme størrelse på den lille 13-tommers skjermen som de hadde på den store 27-tommers skjermen. Det betyr at så godt som alle vinduer havner utenfor bildet og må tilpasses hver eneste gang jeg napper ut skjermkabelen. Verst av alt er at en rekke programmer havner så langt utenfor skjermbildet at jeg ikke får hentet de inn igjen, uten å slå av og på maskinen.

Det ser ut til at operativsystemet OS X generelt sett har kjipe skaleringsmuligheter i akkurat slike situasjoner, for det samme fungerer brillefint på min Windows-maskin.

Med det sagt virker det også som om den eksterne Thunderbolt-skjermen jeg har brukt sørger for at maskinen må jobbe litt ekstra. Det var faktisk en markant forskjell i ytelse, før jeg oppgraderte til 8 GB minne, i hvordan maskinen oppførte seg som bærbar og stasjonær. Den var riktig nok treg i begge situasjoner før og jeg vil tippe at Thunderbolt-kontrolleren bidrar til noe av minnesluket.

Stor pekeplate med gode funksjoner

Forskjellige «Gestures»

Med et par irritasjonsmomenter satt til side, og et par dager med tilvenning, har jeg blitt litt forelsket i pekeplaten til MacBook Pro-en. Den er nesten tre ganger så stor som hva jeg tidligere er vant med, noe som alene gjør den langt bedre i bruk. Etter å ha brukt denne maskinen et par uker nå, kan jeg egentlig ikke skjønne hvorfor så mange andre bærbare maskiner har en knøttliten pekeplate.

Størrelsen og den gode overflaten sørger faktisk for at jeg ikke har et sterkt behov for ekstern mus når jeg jobber i Photoshop, så sant jeg ikke må jobbe med små detaljer.

Pekeplaten har også en rekke funksjoner innebygget, kjent som «gestures» blant eplefolket. Her kan du rulle med to fingre, hoppe mellom programmer, skrivebord, «Mission Control» med tre fingre. Etter å ha brukt maskinen en liten stund er dette enkle funksjoner som etter min mening er så godt implementert at det blir som å sykle – det sitter i fingrene.

I praksis kan jeg nå hoppe raskt fra skrivebordet som inneholder nettleser, Spotify og andre nytteprogrammer, til ett eget vindu for mail og videre til et annet for Photoshop.

Jeg er klar over at en rekke andre PC-leverandører har lignende funksjoner, men har enda til gode å møte et produkt hvor dette er like godt gjennomført som det er på MacBook-en. Det gjelder spesielt når det kommer til funksjoner som tillater at du bruker tre fingre, noe som alene krever en større pekeplate enn hva som er normalt i PC-verdenen.

Få substitutter

Mission Control gir oversikt over alle skrivebord og åpne programmer

Selv om den gode pekeplaten var en god overraskelse for meg, er det et par andre ting jeg har blitt imponert eller overrasket over. Når jeg levde i min lille Windows-boble så jeg for meg at mange av de programmene jeg brukte og var godt kjent med, ikke ville fungere på Mac.

Det er imidlertid alt annet enn sannheten. Realiteten er faktisk at det meste fungerer. Så langt er det faktisk bare et par sære tredjepartsprogrammer og driveren til en skjermkalibrator som ikke er direkte kompatibelt med Mac. Alt annet har jeg lastet ned og brukt på direkten – akkurat som før.

Det betyr imidlertid ikke at programmene jeg har brukt på Windows-maskinen er det beste alternativet for Mac. For eksempel ser jeg etter et par ukers bruk at gratispakken OpenOffice eller Apples egen iWork kunne gjort en god nok jobb eller bedre for meg, fremfor Office som jeg har brukt i lang tid.

Når det gjelder nettlesere kastet jeg Safari til sjøs etter relativt kort tid. Etter litt raskt utforsking og anbefaling fra kollegaer ble Chrome raskt en favoritt. På samme måte er Microsoft Messenger, som kom med maskinen, i stor grad byttet ut med Adium.

For å erstatte enkelte funksjoner som er innebygget i Windows 7, har jeg blant annet tatt i bruk Cinc. Dette programmet gir meg kontroller på alle vinduer og lar meg feste dem rundt på skjermbildet, en uvurderlig funksjon.

Med bred Mac-støtte i Steam, får jeg også med flere av favorittspillene mine.

Én uke igjen

Etter tre uker på Mac er alle funksjoner, hurtigtaster og lignende godt innarbeidet. Arbeidsflyten er nå like god, om ikke bedre, som den var på Windows-maskinen. Dette gjelder både når jeg bruker MacBook Pro-en som en bærbar- og stasjonær arbeidsstasjon.

Nå er det én uke igjen til jeg må ta et konkret valg – er MacBook Pro-oppsettet en fornuftig erstatter for min Windows-maskin?

Hjelp Jørgen i gang med Mac

  • Hva bør han gjøre for at Mac-en skal bli en god arbeidsstasjon?
  • Er det noen nye nyttige funksjoner han bør ta i bruk?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen