Tredje uke som Linux-bruker

Linux kan brukes til mye rart

Men kan den fungere som både mediesenter, bildestasjon og spillmaskin?

Min tredje uke som Linux-bruker er snart over, og den lille pingvinmaskinen min begynner å bli et stadig bedre alternativ til mine andre maskiner.

Denne uken har jeg sett på hvordan Linux takler vanlige ting som musikk, film, bilder og videoer. Ved hjelp av mange gode tips fra våre lesere sitter jeg igjen med en solid samling av programmer som har gjort hverdagen min enda et hakk bedre.

XBMC er genialt

La meg starte med det kuleste. Fra første sekund den forrige saken min ble publisert var nesten annenhver kommentar "XBMC!", og det rådet liten tvil om hvilket program jeg var nødt til å laste ned.

XBMC er både lekkert å se på, og kan spille av de aller fleste formatene.
XBMC er både lekkert å se på, og kan spille av de aller fleste formatene.

XBMC, tidligere kjent som Xbox Media Center, kunne by på nesten alt jeg trengte. Den kan spille av så og si alt av video- og musikkfiler, og presenterer det hele i et lekkert grensesnitt, perfekt tilpasset sofasurfing. Man kan i tillegg bla igjennom bildene man har på datamaskinen, samt installere tilleggsprogram som gir deg tilgang til en haug av ekstra stoff fra nettet.

Den hjalp meg også å avklare en av de vedvarende mytene i Linux, om at operativsystemet sliter med å spille av DVD-er. Dette ryktet kan legges dødt med en gang, og DVD-en jeg prøvde ut gjennom XBMC fungerte smertefritt.

Det dukket imidlertid opp problemer da jeg prøvde å spille av en Blu-ray-film. Her finnes det alternativer som for eksempel MakeMKV for å rippe blu-ray-platene dine før du spiller de av, men dette er en ganske tungvint måte å gjøre det på. DVD-filmer funker imidlertid helt fint, og samtlige videoformater vi prøvde oss på (mov, avi, mkv, wmv mp4) fungerte uten problemer.

Har du planlagt en helaften foran TV-en er det altså ingen tvil om hvilket program som egner seg best. XBMC har i tillegg støtte for fjernkontrollering fra en rekke kilder, som for eksempel Xbox-kontroller, en Android-telefon eller en iPhone.

Kanskje litt cheesy med en flammende gitar i bakgrunnen, men alle bakgrunnsbilder kan byttes ut hvis man vil.
Kanskje litt cheesy med en flammende gitar i bakgrunnen, men alle bakgrunnsbilder kan byttes ut hvis man vil.

Det finnes også alternativ til XBMC, som for eksempel Boxee, MythTV eller Moovida, tidligere kjent som Elisa, som alle skal by på mye av den samme funksjonaliteten til XBMC.

Overføre bilder?

Jeg kan også avkrefte en annen myte, som jeg innbilte meg i lang tid fortsatt var reell. Det handler om å overføre bilder fra et digitalt kamera over til maskinen via USB. For et par år siden hadde en kamerat fått et flunkende nytt kamera, men klarte ikke å overføre bildene til maskinen sin, da Linuxen hans ikke registrerte at det engang var koblet til.

Shotwell gjør det veldig enkelt og greit å laste ned bilder fra kameraet ditt.
Shotwell gjør det veldig enkelt og greit å laste ned bilder fra kameraet ditt.

Den tid ser imidlertid å være langt forbi, og jeg beklager for å ha vært så blind. Jeg oppdaget forøvrig dette for et par uker siden, men fant ikke noen plass å skrive det før nå.

Prosessen er nå såre enkel, og skiller seg ikke nevneverdig fra hverken Mac eller Windows. Man plugger inn kameraet, en liten beskjed dukker opp i Gnome 3-distroen min om at et kamera er plugget inn, og spør hva jeg vil gjøre. Enten kan jeg åpne det opp i filbehandleren min, eller åpne opp bildeprogrammet som følger med i Ubuntu, nemlig Shotwell.

Bildene dukker opp, jeg velger hvilke jeg vil overføre og hvor de skal ligge, trykker på en knapp, og bildene er nede. Akkurat så enkelt som det burde være, og akkurat som man kan forvente. Herlig.

Alternative musikk- og videoprogrammer:

Totem er et godt alternativ til VLC.
Totem er et godt alternativ til VLC.

Selv om mange foreslo XBMC for å titte på videoer, bilder og høre på musikk, kom det også andre forslag. Jeg trodde for eksempel at VLC var like populært hos Linux-brukere som det er hos Windows- og Mac-brukere, men slik var det ikke. Mange har foreslått Totem, som også kan ta for seg de aller fleste videoformatene du utfordrer den med.

Når det kommer til musikk bruker jeg for øyeblikket Spotify for streaming, og Banshee for musikk jeg har lagret på datamaskinen. Flere har imidlertid også foreslått det norske streamingprogrammet Wimp, som også fungerer på Linux. I tillegg kan Amarok eller Mplayer være gode video-alternativer.

Spill

Ubuntu-maskinen min i løpet av de siste tre ukene blitt til en fungerende arbeidsmaskin og en underholdende stue-PC, men kan den egentlig kalles en spillmaskin? Det korte svaret er nei, men fullt så ille er det ikke.

Nexuiz ligner mye på de gamle Unreal Tournament-spillene.
Nexuiz ligner mye på de gamle Unreal Tournament-spillene.

Den enkleste måten å finne spill på i Ubuntu er gjennom programvaresenteret Ubuntu Software Center. Her kan du finne alt fra enkle mariokloner i form av Supertux, til litt mer avanserte førstepersons skytespill, som for eksempel Nexuiz. Sammenliknet med de ferskeste spillene på de andre plattformene henger imidlertid disse spillene en god bit etter, og man må ty til alternative metoder for å finne spillene man er ute etter.

Først kan man rette blikket mot i hvert fall ett av de større spillene på esport-scenen nå til dags, nemlig Heroes of Newerth. Dette DotA-lignende spillet har overraskende nok en egen Linux-klient, som var veldig grei å installere og kjøre. Ved første øyekast så det grafisk sett veldig likt ut som på Mac- og Windows, uten noen form for ekstra hakking eller framedrop.

Det funker!
Det funker!

Når det er sagt så er de fleste spill på markedet ment for Windows, mens noen få har støtte for OS X i tillegg. Blizzard har for eksemepel alltid laget alle spillene sine for begge plattformene, mens Linux er helt bortglemt.

Slike store spill kan imidlertid bli installert på Linux, dog med et par begrensninger. Ting som oppdateringer kan være problematisk, og det kan hende at grafiske elementer ikke alltid ser ut som de skal når man spiller i Linux fremfor Windows eller Mac.

Hvis du finner spillet i listen til PlayonLinux bør det være en enkel sak å laste ned.
Hvis du finner spillet i listen til PlayonLinux bør det være en enkel sak å laste ned.
Nedlastingen ville ikke engang starte på jobben.
Nedlastingen ville ikke engang starte på jobben.

Jeg prøvde meg på Starcraft 2, for å se hvordan det ville være å laste ned og kjøre gjennom Ubuntu. Jeg ble tipset om å bruke et front-end-program til Wine, kalt PlayonLinux, som jeg må si var rimelig herlig i sin enkelhet. Man får nemlig opp en liste over en rekke store spilltitler, som for eksempel Dragon Age 2 og Starcraft 2, som man kan trykke på for å starte installeringsprosessen. Man velger hvilken kilde man vil bruke, i mitt tilfelle fra digital nedlasting.

Så laster programmet automatisk ned biblioteksfiler og andre nødvendige filer man kommer til å trenge, før installasjonen begynner.

Problemet for min del var at jeg satt på kontoret da jeg prøvde dette, og vår firewall satte raskt en stopper for moroa.

En rekke forumtråder rundt emnet sier imidlertid at installeringen skal være lett som en lek, og basert på videoer jeg har sett skal spillene man installerer gjennom PlayonLinux fungere veldig greit.

Ellers kan man alltids prøve seg på å laste ned og installere spill gjennom Wine, men det er ofte kun de største titlene som er støttet. Som mange allerede har foreslått kan man selvfølgelig ha en datamaskin med to operativsystem, og bytte til Windows eller Mac hvis man vil spille et spill, men dette var ikke noe jeg ville gjøre i prosjektperioden min.

Ubuntu kan mye, men ikke alt

Etter å ha prøvd ut en rekke av de ulike programmene jeg fikk anbefalt, er det ikke vanskelig å si at Ubuntu kan gjøre mye rart. XBMC kan gjøre maskinen til en ypperlig stue-PC, og tidligere problemer med tilkobling via USB ser ut til å være lukket vekk for lengst.

Med tanke på hvor stabilt operativsystemet har vært etter at jeg fikk ordnet de fleste maskinvare-problemene den første uken, virker Linux (og Ubuntu) som et ypperlig alternativ til enhver stue-PC.

Når det kommer til spilling er det vanskelig å sette foten helt ned. For min egen del vil ikke Ubuntu fungere som en spillplattform. Ja, et par spill kan til nød fungere gjennom Wine, en håndfull spill vil faktisk kjøre stabilt, mens de aller fleste vil være forbeholdt Windows.

Det skal likevel sies at de aller fleste spillene du finner på Ubuntu Software Center er helt gratis, noe de absolutt ikke er for hverken Windows eller Mac. Det samme gjelder forsåvidt alt du finner til Ubuntu, som i de aller fleste tilfeller er helt åpent og helt gratis.

Neste uke vil bli min siste uke som tvungen Ubuntu-bruker. Hvilke andre aspekter av operativsystemet synes dere jeg bør få med meg? Har jeg gått glipp av noe kjempestort jeg bør ta en nærmere titt på? Send gjerne tips på e-post, eller skrive i kommentarfeltet nedefor.

Hvis du har glemt hva jeg har skrevet om før, eller bare har lyst til å mimre litt, kan dere se mine tidligere Linux-artikler under:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen