Hva mer kan Ubuntu gjøre?

Tredje uke som Linux-bruker

Hva mer kan Ubuntu gjøre?

Jobbingen er sikret, men funker den hjemme også?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

To uker er forbi, og jeg begynner virkelig å bli vant til Linux-hverdagen min.

Arbeidsoppgavene mine flyter langt mer normalt enn de gjorde den første uken, og i løpet av andre uke begynte ting virkelig å falle på plass.

Den største kneika å komme over var Photoshop, som jeg nå har klart å få til å fungere, dog med en god klype salt. Jeg har imidlertid ikke gått 100 prosent over til Photoshop, og bruker fortsatt Gimp til en rekke enkle oppgaver, som å beskjære bilder og andre én-klikk-jobber.

Hva mer kan jeg gjøre?

Jeg er glad i både musikk og film, og Spotify var et av de første programmene som ble installert på maskinen da jeg startet Linux-prosjektet. Men kan den fungere som en underholdningsmaskin, slik at jeg kan kose meg med spill, filmer, bilder, musikk og videoer fra nettet, uten å måtte bevege meg fra sofakroken? Kan jeg finne en løsning hvor jeg kan fjernstyre maskinen, for å gjøre den late underholdningsopplevelsen komplett?

Med jobbtilværelsen min sikret i Linux-land, tenkte jeg det kunne være greit å tøye grensene enda litt lengre, og se hva annet maskinen kan duge til.

Spotify funker smertefritt på Linux.
Spotify funker smertefritt på Linux.

Planen er altså å ta med meg maskinen hjem, og bruke den som både arbeidsmaskin på jobben, og litt-av-hvert-maskin i sofaen. Jeg vet at både Windows- og OS X-maskiner har mange ulike alternativer for flere av punktene, med kanskje et par egne styrker og svakheter. Mac er som kjent ikke noe for spillentusiaster, men har til gjengjeld AirPlay, som lar brukerne strømme videoer, bilder og musikk direkte fra i-dingsene sine, direkte til en PC eller TV. Windows-brukerne har det desidert sterkeste grepet på spillmarkedet, men sliter kanskje litt med den helhetlige opplevelsen som OS X kan levere.

Akkurat hvor i feltet Ubuntu kommer til å havne aner jeg ikke, men i løpet av uken har jeg forhåpentligvis funnet svaret.

Hvilke programmer bør jeg bruke?

Jeg har allerede begynt å lese meg opp på programmer jeg kan bruke, og det ser ut til å finnes en god del alternativer. VLC står antageligvis som en vanskelig kandidat å slå når det kommer til videoavspilling, da den tar så godt som alle mulige formater. Lyd-fronten er også dekket av det forhåndsinstallerte programmet Banshee, som også ser ut til å gjøre det meste jeg ber den om.

Nei, dette er ikke slik spill bør se ut i 2011.
Nei, dette er ikke slik spill bør se ut i 2011.

Musikk-streamingen min blir for øyeblikket dekket av Spotify, mens jeg tipper jeg må se til Wine eller Crossover hvis jeg skal få et skikkelig spill til å fungere. Dette kan definitivt bli en utfordring, men ikke noe Mac-brukere allerede sliter med. Spillutvalget i App Store er imidlertid langt større enn i Ubuntu Software Center, som hovedsaklig har småtriste spill som SuperTux og SuperTux Kart å by på.

Send inn tips!

Jeg hadde satt veldig stor pris på tips og forslag til hvordan jeg bør gå frem denne uken, både til alternative programmer og gode løsninger på oppsett. Forslag kan enten sendes til e-posten min, eller skrives i kommentarfeltet nedefor.

Jeg kan også avslutte med å si at nå som Ubuntu oppfører seg, driverne er installert, programmene mine er på plass og hurtigtastene sitter i fingrene, går livet mitt som Linux-bruker svært bra. Litt av en helomvending etter problemene jeg møtte i første uken, eller hva?

Dere kan også lese mine tidligere erfaringer med Linux i artiklene under:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen