Tredje generasjons robotbikkje

Mens vi venter i spenning på tredje generasjons mobiltelefoni her til lands, har Sony i all stillhet utviklet den tredje generasjonen med robotbikkje - bedre kjent som Sony AIBO. Den nyeste modellen fra den japanske elektronikk-giganten har fått navnet ERS-7, og skal være et stort skritt fremover for AIBO-linjen.

Siden den første AIBO-modellen ble lagt ut for salg i 1999, etter seks år utvikling i Sonys laboratorier, har de elektroniske kjæledyrene hatt en enorm suksess og lokket til seg en skare av trofaste AIBO-eiere verden over. Endelig fikk man en hund som både kunne bjeffe og logre med halen, men som hverken trengte stuetrening eller lufteturer og som kunne skrues av med et knappetrykk.

Seks år senere har det skjedd mye spennende. Mens de første AIBO-robotene knapt klarte å holde seg på et bord, og langt mindre dra ut på utforskning i omgivelsene, har de nye modellene brakt med seg nye funksjoner og ny teknologi som har brakt dem stadig nærmere sine søsken av kjøtt og blod.

En av de fremste målsetningene i utviklingen av ERS-7 har vært å øke AIBOs autonomi, slik at den på best mulig måte skal klare seg selv. Hunden går selv og lader seg seg opp i ladestasjonen når den etter rundt 90 minutter går tom for batteri, og den har dessuten fått nye sensorer som hindrer den i å tråkke utenfor kanter og gjør det lettere for den å unngå vegger og andre hindringer.

Støtten for stemmegjenkjenning har dessuten fått en solid overhaling, og ifølge Sony skal ERS-7 kunne oppfatte og adlyde hele 180 forskjellige talekommandoer. Den skal forøvrig kun adlyde eieren. Videre skal den nye AIBO-modellen også ha fått støtte for å adlyde spesielle kommando-kort, kjent som AIBO Cards, som skyves inn i hunden for å få den til å adlyde forskjellige kommandoer.

Skulle du ønske å ha mer kontroll over bikkja, har du også mulighet for å fjernstyre den direkte fra datamaskinen. I likhet med sine forgjengere har nemlig ERS-7 blitt utstyrt med et 802.11 trådløst nettverks-kort, som gjør det mulig å logge på AIBO fra datamaskinen på opp til 100 meters avstand. Her kan man blant annet se ut gjennom hundens øyne og snakke gjennom hundens høyttaler, og man skal dessuten kunne knipse bilder med det innebygde kameraet.

Sony har også prøvd å gjøre ERS-7 flinkere til å uttrykke følelsene sine, ved blant annet å utstyre den med nye lysdioder i ansiktet som blinker i forskjellige farger ut fra hundens humør. For å holde den i det glade hjørnet, har selskapets ingeniører dessuten utstyrt hunden med et eget favorittbein og en rosa lekeball den kan leke med.

For å kunne implementere alle disse forbedringene, har Sonys ingeniører måttet oppgradere maskinvaren fra de foregående AIBO-robotene. Den interne RISC-prosessoren har nådd en hastighet på ikke mindre enn 576 MHz, og det integrerte minnet har blitt doblet til 64 MB. Dermed kan vi i høyeste grad begynne å snakke om en middelmådig PC på fire bein.

Er du sugen på å bytte ut Fido, eller for den saks skyld få deg en ny, kan du fra og med 10. november forhåndsbestille deg en flunkende ny ERS-7 modell med ladestasjon og programvare for rundt 12.000 kroner ($1599). Og skulle du etterhvert begynne å gå lei av bikkja, lover Sony at man snart vil kunne laste ned oppdateringer og ekstrafunksjoner fra nettet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen