Guide

Tre veier til ryddigere skrivebord

Hele poenget med å ha et synlig skrivebord er at det skal være kjapt og enkelt å finne frem til dokumenter, bilder og andre filer du jobber med der og da - uten å måtte lete i forskjellige mapper eller menyer.

Problemet er at dette krever en viss sans for rydding og orden, som hos noen er like lite utviklet som den famøse syvende sansen. I hvert fall er det tilfelle hos undertegnede, som resulterer i at skrivebordet etter hvert blir den minst oversiktlige mappa, som jo skrivebordet i bunn og grunn er, på hele datamaskinen.

Som et personlig eksempel finner denne journalisten snart på skrivebordet alskens nedlastet programvare (som skulle vært prøvd engang det ble tid), en haug bilder, filmklipp, musikk, diverse dokumenter og PDF-er, Nytt tekstdokument 1, 2 og 3, det samme for Ny mappe, og selvfølgelig en bunke snarveier til programmer som aldri brukes. Med såpass rot mister skrivebordet sin hovedfunksjon.

Vi har her tre små tips for å hjelpe deg holde orden fremover.

Fjern snarveiene
Snarveier på skrivebordet er vel og bra, men nå har vi altså denne hurtigstartlinjen i Windows, som er et langt mer praktisk sted å starte programmer du bruker ofte. Snarveier du sjelden bruker kan du fjerne og heller satse på startmenyen. Snarveier til programmer du aldri bruker: slett snarveien. Og programmet.

Et alternativ til hurtigstartlinjen er en slik dock som vi finner på Mac. Rocketdock er en av de beste slike til Windows-plattformen.

Enda kjappere er det selvsagt å bruke tastaturet, og med programmer som Qliner Hotkeys er det latterlig enkelt også.

Rydde rydde
Dersom du allerede har rot på skrivebordet kan det kategoriseres og legges i forskjellige mapper - eller papirkurven. Sånt som filmer, bilder og musikk er enkelt, mens andre dokumenter kan gi mer trøbbel. Å i det minste skille mellom jobb/skole, fritid og private saker kan være en start.

Les også: Slik sikrer du minnepinnenEt alternativ til å faktisk sortere rotet er å direkte fjerne det. Putt hele bøtteballetten i en ny mappe (navngis gjerne med dato) og legg den et trygt sted på harddisken (eller lagringsplassen) din. Datamaskiner har jo tross alt en søkefunksjon. Dette er undertegnedes foretrukne metode, og det er overraskende sjelden det egentlig er behov for å gå tilbake og hente noe fra det lagrede rotet. Det er også litt som å gå inn i en tidsmaskin når det letes i gamle mapper.

Det finnes for øvrig også forskjellig programvare som skal kunne hjelpe til med å rydde skrivebordet automatisk, men vi har til gode å finne et virkelig godt program for dette.

Orden i rotet
Hvis du absolutt VIL ha en haug filer og dokumenter liggende på skrivebordet har vi dog et dugelig programtips. Stardock Fences er en Windows-applikasjon som automagisk kategoriserer og sorterer innholdet på skrivebordet ditt, og legger det i forskjellige avgrensede områder. Du får ordnet snarveier, diverse filer og foldere for seg selv, og det er en egen "fence" for de aller ferskeste filene.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen