(Bilde: Shutterstock/ agsandrew)

Tre ulike krefter styrer klokka i datamaskinen din

Med god grunn.

Tid er kompliserte greier. Vi mennesker har ulike kalendere og forskjellige tidssoner, vi snur klokka etter sola to ganger i året, og attpåtil unner vi oss 24 timer ekstra hvert fjerde år.

Datamaskinens klokke er likefullt nesten alltid til å stole på. Der vi mennesker kanskje kan sanse om klokken er 2 eller 3 på ettermiddagen, vet dataklokken det ned til millisekundet uansett når du spør den.

Av og til kan imidlertid også dataklokkene bli litt svette. Som ved tusenårsskiftet, da en rekke datamaskiner viste datoen som om det var år 1900 i stedet for år 2000.

Ingen bagatell, tiden

Det er lett å avfeie slike småfeil, som uansett som oftest blir rettet på i ettertid, som ufarlige. Det er likevel ikke riktig, da konsekvensene av feil i algoritmen som beregner tiden for datamaskiner kan bli katastrofale. I 2013 mistet for eksempel NASA kontakten med «Deep Impact» – en kapsel send ut for å utforske kometer i verdensrommet – fordi den interne klokken dens ikke hadde støtte for å telle høyere enn en viss tid etter årtusenskiftet. Dette førte til at alle systemene gikk inn i en endeløs omstartsloop, helt til kapselen gikk tom for energi og døde.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (3)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen