Tre ganger så mange nordmenn bruker nå Linux
(Bilde: Ubuntu)

Tre ganger så mange nordmenn bruker nå Linux

Markedsandelen har økt markant.

Det åpne og frie operativsystemet Linux har lenge vært et populært valg blant både entusiaster og utviklere verden over. Sammenlignet med de store operativsystemene fra Microsoft og Apple har likefullt markedsandelen vært forsvinnende liten.

De siste årene har rundt en drøy prosent av nordmenn som surfer på Internett, gjort det fra en maskin med Linux som operativsystem. Men det siste året har andelen økt med hele 250 prosent.

I juni i fjor hadde Linux en markedsandel på 1,36 prosent, og nå har den steget til 3,37 prosent. Brorparten av veksten har skjedd i år.

Tallene kommer fra StatCounter, og ble oppdaget av Daniel Aleksandersen

Her på Hardware.no bruker 2,35 prosent av leserne våre i dag Linux. 

Favner bredere

Nøyaktig hvorfor bruken av Linux har økt såpass kraftig på relativt kort tid, er vi ikke sikre på. StatCounters tall baseres på data som er samlet inn fra en rekke nettsider rundt om i landet, og statistikken viser således hvor mange nettbrukere som sitter med Linux. Om du har installert Linux på en server, vil det være et eksempel på en maskin som ikke nødvendigvis telles her.

Årsaken til den økte bruken kan dog ha en sammenheng med at Linux den siste tiden har blitt et operativsystem som favner bredere. De nyeste versjonene av den populære Linux-versjonen Ubuntu har blitt betydelig mer brukervennlig, og med hjelp fra Steam har systemet også blitt langt mer egnet til spilling. I tillegg får du nå Linux både til PC-en, mobilen og nettbrettet. 

Samtidig har det skjedd store endringer blant de to andre store operativsystemene på markedet; Windows og OS X. De to har begge fått større endringer i både design og brukergrensesnitt, endringer som ikke nødvendigvis har falt i god jord oss alle – og således fått noen til å gå over til Linux.

Rundt om i verden har også en rekke myndigheter, i for eksempel Kina og Tyskland, vurdert eller tatt i bruk Linux som plattform. Også større institusjoner har prøvd seg, om enn ikke alltid med hell. Slike store plattformskifter har vi ikke sett så alt for mye av i Norge, men siden prosentandelene fortsatt er veldig lave er det ikke utenkelig at signalene fra utlandet har bidratt til økningen her i Norge.

Hva tror du er årsaken til den krappe økningen? Den gjerne dine synspunkter i kommentarfeltet under.

Selv om du tar i bruk Linux, betyr ikke det at du må droppe Windows-programmene:
Et enkelt grep gir deg i både pose og sekk » (Ekstra) 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen