Går maskinen din tom for batteri alt for fort har vi rådene.
Går maskinen din tom for batteri alt for fort har vi rådene. (Bilde: Shutterstock/ Diego Schtutman, alphaspirit)

Tre enkle grep ga oss 75 prosent bedre batteritid

Og hvor stor forskjell er det egentlig på Windows' strømmoduser?

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.

Lyst til å lese mer? Få fri tilgang, ny og bedre forside og annonsefritt nettsted for kun 49,- i måneden.
Prøv én måned gratis Les mer om Tek Ekstra

Alle ønsker seg en bærbar datamaskin med lengst mulig batteritid. Disse er dessverre ofte dyre, og selv hos de beste av dem svekkes kapasiteten på batteriet etter hvert som årene og ladesyklusene går sin gang. Det gjelder med andre ord å gjøre det beste ut av batteriet du har, og nettopp tipsene som gjør at batteriet ditt strekker seg litt lenger neste gang det kniper er det vi skal servere i denne saken.

Tips 1: Velg Strømsparer (tjen 4 prosent)

Det kan lønne seg å være bevisst på hvilken strømplan du bruker og ikke stole blindt på at maskinprodusenten din har gjort de optimale strømsparevalgene for akkurat deg.

Her velger du strømplan. Flere strømplaner, blant annet «Strømsparer» kan aktiveres fra den nederste lenken, «Flere strømalternativer».
Her velger du strømplan. Flere strømplaner, blant annet «Strømsparer» kan aktiveres fra den nederste lenken, «Flere strømalternativer».

I Windows finnes det tre standard strømmoduser med de selvforklarende navnene «Ytelse», «Balansert» og «Strømsparer». Ofte er bærbare datamaskiner satt til å fortsette i Balansert-modus selv når de går på batteristrøm, noe som vi av grafen under ser kan slå uheldig ut på batteritiden.

Ved å velge Strømsparer i stedet for Balansert, uten å gjøre noen andre endringer, fikk vi raskt over 4 prosent bedre batteritid ut av maskinen vår.

Men alle gode småtips til side inntil videre, for det er spesielt to tips som trumfer alle andre, og det er å sette maskinen din i flymodus samt å senke lysstyrken. Elementært ja, men se bare hvor effektive disse to grepene faktisk er med referansepunkt i Balansert-modusen:

Som våre målinger viser er det svært liten forskjell mellom Windows' innebygde strømmoduser. Kombinert med flere justeringer kan du imidlertid få maskinen din til å holde det gående opptil 75 prosent lenger om du ofter litt ytelse ved å gå bort fra Balansert-planen, samt klarer deg uten internett og reduserer lysstyrken en del.

Tips 2: Slå på flymodus (tjen ytterligere 15 prosent)

Aktiver Flymodus i Charmsmenyen.
Aktiver Flymodus i Charmsmenyen.

Som vi så av målingene over oppnådde vi omtrent 15 prosent bedre batteritid på vår testmaskin ved å akivere «Flymodus», som altså slår av all trådløs kommunikasjon som blåtann og WiFi. Dette blir mange minutter på en fullading, så om du likevel bare arbeider med et tekstdokument eller spiller har du mer å tjene på å aktivere Flymodus før heller enn senere.

Den raskeste måten å aktivere Flymodus er også fra Charmsmenyen, via ikonet for trådløst nettverk, hvor du så finner bryteren du er ute etter. Et alternativ er å bruke den gode gamle kabelen.

Tips 3: Demp lysstyrken (tjen ytterligere 46 prosent)

Lysstyrken er viktig. Kraftig lysstyrke lar oss se innholdet på skjermen klart selv med sterkt lys rundt oss. Det er likevel ikke altid du sitter utendørs eller i veldig opplyste lokaler, og da lar det seg fint gjøre å senke lysstyrken. For skjermen trekker mye energi fra batteriet, ofte  mer en selve prosessoren.

Moderne skjermer lyser gjerne med en styrke på mellom 250 og 300 nits. Ved å senke lysstyrken til 100 nits tjente vi hele 46 prosent batteritid i forhold til når vi kun hadde aktivert Flymodus. 100 nits høres lite ut når vi vanligvis skryter av  maskiner som leverer langt mer, men ved denne lysstyrken går det faktisk veldig fint an å lese eller produsere dokumenter innendørs i litt dunkel omgivelsesbelysning.  

Utnytt de avanserte strømalternativene:

Tre av våre målinger tar utgangspunkt i Strømsparer-modusen, og selv om denne er noe mer sparsom mot batteriet enn Aktiv og Balansert er det ikke alle maskinprodusenter som bruker de gjerrigeste innstillingene her. Ta derfor en sjekk for å se om det kan være rom for ytterligere innstramminger i din strømspareplan.

For å komme til innstillingene for strømsparer klikker du på batteriet nede til høyre i statusfeltet og velger strømalternativer. Her går du via Strømsparerplanen og velger «Endre avanserte strøminnstillinger».

Du kan ofte gjøre strømplanene i Windows enda bedre ved å sjekke alle de detaljerte innstillingene.
Du kan ofte gjøre strømplanene i Windows enda bedre ved å sjekke alle de detaljerte innstillingene.

Dette bør du sjekke:

  • At «Innstillinger for trådløst nettverkskort» er satt til «Maksimal strømsparing»
  • At «Selektiv USB-aktivering» er valgt under «USB-innstillinger». Da tilføres det spenning kun til USB-porter som faktisk er i bruk.
  • Du kan også, om det virkelig kniper, sette høyeste prosessortilstand under «Strømstyring for prosessor», til mindre enn de 100 prosentene som Windows selv foreslår. Ved lett aktivitet, som tekstbehandling, kan denne verdien settes svært lavt, for eksempel til 10 prosent, uten at du merker det på ytelsen. 
  • Pass også på at «Systemavkjøling» settes til passiv. På denne måten bruker ikke maskinen energi på å få viftene til å snurre raskt rundt, og om maskinen blir varm velger maskinen helle å senke ytelsen enn å starte propellene.
  • Under «Skjerm» bør du slå av «Adaptiv lysstyrke». Ellers vil lysføleren i maskinen din stadig registrere og evaluere lyset rundt deg og justere skjermens lysstyrke uavhengig av hvilken grense du selv setter – og ofte høyere enn strengt tatt nødvendig.

Har du fått med deg våre andre batteritips?

Bonustips: Slå av Blåtann (tjen noen minutter)

Slå av Blåtann.
Slå av Blåtann.

Om du  er en av mange som ikke bruker Blåtann-forbindelsen for å koble til mus eller tastatur trådløst kan du like godt slå den av. Noe strømsluk er blåtann neppe, men noen minutter blir det utvilsomt over en helt utlading – og kanskje er det akkurat de tre minuttene du trenger for å gjøre ferdig arbeidet ditt blåtann-kortet stjeler fra deg.

Blåtann-valget finner du i Charms-menyen, (den som spretter opp når du beveger musen helt ned til høyre hjørne på skjermen) under «Endre PC-innstillinger», «Nettverk» og til slutt «Flymodus». 

Bonustips: Slå av tastelyset (tjen noen minutter)

Tastaturbelysningen er kjekk på kvelden men bruker også strøm. Slå det av om dagen.
Tastaturbelysningen er kjekk på kvelden men bruker også strøm. Slå det av om dagen. Foto: Shutterstock/ Julia Albul

Tastlyset er supernyttig når du bruker maskinen om kvelden, når det er mørkt. I dagslys har det imidlertid ingen annen funksjon enn å tappe batteriet. Som regel kan baklyset slås av ved å trykke inn en funksjonstast på øvre tasterekke, og selv om det på langt nær er en like effektivt strømsparer som å senke skjermlyset kan minuttene forsvinne også her.

Bonustips: Blokker Flash (tjen flere minutter)

Flash er mye brukt på Internett for å vise reklame eller videoer. Dessverre er Flash også elendig optimalisert og et gedigent strømsluk. Prosessorene må jobbe ekstra hver gang et flash-element skal vises, noe som får batteriet i maskinen din til å formelig tappes foran øynene dine og viftene til å gå bananas. 

Heldigvis finnes det løsninger for å stoppe Flash fra å starte automatisk når du gå inn på nettsider. Nettlesertilleggene nedenfor lar deg selv velge når du vil aktivere Flash-innholdet, og sparer deg garantert et betydelig antall minutter om du sjekker innom en del nettsider hver dag. 

Bonustips: Dropp jåleriet (tjen noen minutter)

Deaktivere alle animasjoner og effekter for å gi prosessor og grafikkbrikke mindre belastning og spar strøm.
Deaktivere alle animasjoner og effekter for å gi prosessor og grafikkbrikke mindre belastning og spar strøm.

Fra «Datamaskin» i Windows Utforsker —> System —> Avanserte systeminstillinger —> Avansert —> Innstillinger kan du slå av alle unødvendige effekter og animasjoner i Windows med valget «Tilpass for best ytelse». Dette gir prosessoren og grafikkbrikken en lettere jobb og kan, i alle fall på litt svakere maskinvare, spare noen minutter batteri for deg.

Bonustips: Hold batteriet temperert (tjen flere minutter):

Om du bare  bli ferdig med en presentasjon når batteriet er i ferd med å gå, og du allerede gjort alle andre knep i boka, bør du være klar over at kulde er batteriers værste fiende. Straks det blir litt frysent lades nemlig batterier ut raskere, så i enkelte tilfeller kan det dermed være en god idé å gi jakken din til PC-en heller enn å holde varmen selv.

Bonustips: Skru av automatiske oppdateringer:

Det er ikke alltid det passer så godt at Windows Update begynner å laste ned store oppdateringer.
Det er ikke alltid det passer så godt at Windows Update begynner å laste ned store oppdateringer.

Windows-oppdateringene slår alltid til når det passer som værst. Ikke bare er det kjedelig å måtte vente på at de installeres de gangene du bare ønsker en rask omstart av maskinen. Det kan imidlertid være like kjedelig om du begynner å gå tom for batteri og Windows finner ut at tidspunktet nå har kommet for å laste ned flere hundre megabyte med feilfikser, helt uten å be om tilatelse fra deg først.

Er du riktig uheldig kan den ekstra påkjenningen dette medfører for nettverkskort, prosessor og harddisk være det som gjør at skjermen din går i sort like før du fikk lagret jobben din og ikke like etter. Ta derfor en tur til Kontrollpanelet hvor du finner Windows Update.

Under «Endre innstillinger» finner du valget for å «Aldri se etter oppdateringer», som burde ta hånd om dette lille potensielel problemet. Husk bare å sjekke etter oppdateringer manuelt fra tid til annen for å holde Windows oppdatert og sikkert. 

Åtte timer oppgitt batteritid betyr ikke det samme for alle PC-produsenter:
Se våre store sammenligning hvor vi finner at én produsent er mer ærlig enn de andre »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Til toppen