Små roboter som dette har begynt å rulle rundt i flere storbyer
(Bilde: Starship Technologies)

Små roboter som dette har begynt å rulle rundt i flere storbyer

Har du sett en transportrobot før?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Før jordas roboter slår seg sammen og slavebinder menneskeheten, er de pent nødt til å bli mange nok og i hvert fall såpass smarte at de kan gjøre de kjedelige jobbene våre.

Dette arbeides det naturligvis med, og utvilklingen har spesielt skutt fart innen transport. Selvkjørende biler er ikke lenger noen fjern fremtidsfantasi, og i vinter kunne vi melde om utprøvingen av pizzabudroboter på New Zealand.

Men nå trenger vi ikke å dra til den andre siden av kloden for å kikke på selvkjørende roboter i gatebildet.

Skal levere mat og pakker

Foto: Starship Technologies

Det er selskapet Starship Technologies – startet av Ahti Heinla og Janus Friis, medgrunnleggere av Skype – som i en pressemelding kan opplyse om at de i løpet av måneden vil teste ut sine rullende leveringsroboter i flere europeiske storbyer, deriblant London, Düsseldorf og Bern.

Og da mener vi ikke kontrollerte testløp, men at roboten faktisk blir tatt i bruk av forskjellige selskaper til å gjøre en virkelig jobb. Take away-kjeden Just Eat blir nevnt, sammen med Pronto i London og fraktselskapet Hermes i Tyskland.

Planen er å få på plass tilsvarende forsøk i USA i løpet av kort tid.

De små og tilsynelatende kompetente robotene er designet for å brukes i nærmiljøet, typisk innen en radius på tre til fem kilometer og en tidsramme på 15 til 30 minutter.

Robotene benytter seg av fortauene på samme måte som mennesker, og kjører derfor heller ikke fortere enn rundt seks til syv kilometer i timen. Ifølge Starship Technologies har robotene allerede kjørt nærmere 8000 kilometer og møtt på 400 000 mennesker uten et eneste uhell.

Kontrolleres av mennesker

Selv om robotene er i stand til å styre seg selv, skal de visstnok bli fjernstyrt av mennesker – i hvert fall til de får bygd opp et «kart» slik at robotene vet hvor de trygt kan ferdes i miljøet. Da vil de kunne gjøre mer av jobben selv, men fremdeles være under konstant overvåkning av mennesker som på et øyeblikk kan ta over kontrollen.

Roboten rommer et par handleposer med varer og åpnes med en PIN-kode som sendes til mottakeren.
Roboten rommer et par handleposer med varer og åpnes med en PIN-kode som sendes til mottakeren. Foto: Starship Technologies

Starships mål er å få ned kostnadene på lokale leveranser. Ifølge Quartz regner de med at det koster nærmere 12 britiske pund (130 kroner) å få levert en pakke i sentrale London. Målet er å få dette ned i ett pund.

Men før det kan bli en realitet, må Starship først ha flere – mange flere – roboter rullende rundt på fortauene. Noen kan i det minste tenke seg det.

– Vi ønsker oss hundrevis av disse nå og tusenvis til neste år, sier James Roy Poulter, medgrunnlegger av take away-tjenesten Pronto, mens han ser for seg kjøkken med spesielle «katteluker» til robotene.

Er dette den mest praktiske roboten noensinne?
Her tar roboten oppvasken »

(Kilde: The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen