Transmeta introduserer Efficeon TM8000

Hvis du ikke har hørt om Transmeta før har vi følgende melding til deg; Historien bak Transmeta er lang. Vi skal i denne artikkelen konsentrere oss om Transmetas Efficeon prosessor. Vi har tidligere skrevet mye om Transmeta her på hardware.no. Det anbefales på det sterkeste at du har lest litt bakgrunnsinformasjon om Transmeta før du leser videre. Du finner mer om Transmeta i følgende artikler skrevet av oss her og her. Nå som du har lest disse artiklene er det på tide å snakke prosessorer.

Arkitekturen bak Efficeon

Trykk på bildet!
Trykk på bildet!

Efficeon TM8000 debuterer med en klokkefrekvens på 1.1GHz. Dette er kanskje litt lavt dersom Transmeta har tenkt til å ta opp konkurransen med Intels Pentium –M prosessor som nærmer seg 1.8GHz snart. TM8000 har en L1 instruksjonscache på 128KB, L1 data cache på 64KB og en L2 cache på 1MB, i likhet med Intels Pentium –M. TM8000 støtter forøvrig også MMX, SSE og SSE2 instrukser.

Det som gjør Transmetas siste prosessor så spesiell er den integrerte arkitekturen. I likhet med AMDs Athlon 64 arkitektur benytter Transmeta det berømte HyperTransport buss. Andre likheter med Athlon 64 prosessoren er at minnekontrolleren er borte, minnekontrolleren er integrert i prosessoren noe som sørger for å redusere treghet mellom prosessoren og minnet. Minnegrensesnittet det er snakk om er selvfølgelig DDR. TM8000 støtter et minnegrensesnitt opptil DDR400. Den integrerte arkitekturen sammenliknet med en brikkestørrelse på kun 29mm x 29mm (eller 21mm x 21mm) gjør produktet ideelt til bruk i bærbare PCer.

Trykk på bildet!
Trykk på bildet!

Per i dag er det kun NVIDIA som har valgt å lage et brikkesett for Transmetas Efficeon prosessor. Selskapets nForce3 Go 120 brikkesettet benyttes i første omgang som I/O-brikkesett.

Mange hevder at Transmeta nå har fått til et prosjekt Intel aldri fikk til. Det hintes til Intels skrinlagte Timna prosjekt. Der Intels hovedmål var å lage en prosessor der prosessor, minnebrikke og grafikkbrikke var integrert i en og samme pakke.

Anvdendelig

Et overraskende trekk fra Transmeta er at selskapet sier at Efficeon er rettet mot mange ulike produkttyper som f.eks. ultraportable PCer, bærbare PCer, bladeservere, stillegående skrivebords PCer og tynne klienter. Dette er en litt annerledes strategi enn det Intel har lagt seg på. Intel har flere prosessorer og flere typer av de ulike prosessorene for de ulike produkttypene, mens Transmeta har en prosessor for samtlige kategorier.

Bærbare basert på Efficeon ventes på markedet i løpet av fjerde kvartal i år. Transmeta og produsentene håper å rekke julesalget i år. Det blir selvfølgelig spennende å se om bærbare basert på Transmetas nye produkt blir å finne på norske varehyller i år eller neste år for den saks skyld. Etter en ringerunde hos flere produsenter viser det seg at det er ingen produsenter som kommer til å ta inn maskiner basert på Efficeon prosessoren i år. Selv om enkelte produsenter vil understreke at trenden kan fort snu dersom det viser seg at etterspørselen rundt Efficeon er stor.

Ny og forbedret Code Morphing Software

Transmetas Code Morphing Software (CMS) har på mange måter vært selskapets store kjennemerke ved at Linus Torvalds ble dratt inn i Crusoe-prosjektet i 1999. Linus Torvalds jobber ikke lenger for Transmeta av ulike årsaker, men har bidratt stort til den nye CMS koden fra Transmeta. Den nye versjonen av CMS skal i følge Transmeta redusere responstiden og ikke minst bidra til å redusere effektforbruket til prosessoren ved hjelp av den nye 256-bit Very Long Instruction Words (VLIW) motoren.

Ny versjon av LongRun

LongRun er Transmetas svar på Intels Speedstep instrukser. LongRun er som navnet sier en teknologi eller et sett av mange instrukser som skal sørge for riktig bruk av prosessorkraften for å spare mest mulig batteri. Da LongRun ble introdusert for aller første gang i 2000 var den faktisk den eneste teknologien av sitt slag som kunne redusere klokkefrekvensen og spenningen dynamisk flere hundre ganger i sekundet. LongRun2 fortsetter der LongRun nådde sine begrensninger. Ved hjelp av LongRun2 kan de nye Efficeon prosessorene redusere transistor lekkasje dynamisk. Denne teknologien ble vist under mikroprosessor konferansen tidligere i dag der Transmeta viste frem en bærbar som spilte av en DVD-film. På en ekstern monitor ble justeringen/inskrumpningen av lekkasjen vist frem. Lekkasjen ble i følge Transmeta selv redusert opptil 70 ganger ved hjelp av selskapets LongRun2 teknologi.

Veien videre

Prosessorhastigheten starter som kjent på 1.1GHz og skal nå 2GHz i løpet av neste år. Frem til nyttår vil TSMC i Taiwan ta av seg produksjon av Efficeon prosessorene. Prosessorene hos TSMC vil bli produsert ved .13 mikron. Etter nyttår skal Fujitsu stå for produksjonen av prosessorene ved Fujitsus 90 nanometerfabrikk i Japan.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen