Trafikksikker mobilsnakk

Motorolas nye mobil skal fungere slik at den automatisk blokkerer samtaler når du kjører bil. Kun anrop fra numre du selv har angitt på forhånd kommer igjennom – resten blir møtt av telefonsvareren din.

 

Telefonen skal i tillegg være kapabel til å registrere om du befinner deg under forhold som gjør at du må svinge og bremse mye. I så tilfelle vil samtlige samtaler blokkeres.

 

Mobilen ringer også automatisk opp det amerikanske nødnummeret 911 dersom noen av bilens airbager utløses.

 

Når det gjelder utgående samtaler foreligger det ingen anropssperrer. Du må med andre ord være såpass disiplinert at du greier å motstå fristelsen av å ringe ut.

 

Nordmenn gir blaffen

Dersom du møter på Onkel Politi når du prater i håndholdt mobil bak rattet, koster det deg svimlende 1300 kroner. Og når det er sagt, så er det da heller ikke uten grunn at disse sortkledde onklene prøver å få bukt med trafikksynderne.

 

At det er sammenheng mellom å prate i håndholdt mobil mens man kjører bil og trafikkulykker, er for lengst opplest og vedtatt – allikevel gir overraskende mange blaffen.

 

Tall oppgitt av UP viser at det i 2004 ble skrevet ut 2500 forenklede forelegg for denne typen trafikkforseelser – og allerede i første halvdel av 2005 var dette tallet allerede oppe i 3000. Vi vet det er farlig – vi vet det er dyrt – allikevel ser vi ikke ut til å la oss stoppe av harde fakta.

 

Brukerutstyr

Det er antagelig uklart for mange hva som, per lov, egentlig er godkjent som handsfree-utstyr. De fleste mobiler leveres i dag med et handsfree-system, men dette i seg selv er ikke nok til å blidgjøre myndighetene.

 

– Mobilen skal være plassert på en fastmontert holder i umiddelbar nærhet av rattet, sier Politiinspektør i UP, Roar Skjelbred Larsen.

 

Du kan med andre ord kun benytte handsfree-systemet som følger med mobilen din dersom selve telefonen er plassert i en fastmontert holder på dashbordet.

 

En annen interessant problemstilling med tanke på bruk av mobil i bilen, er tekstmeldinger.

 

– Dette er vanskelig å kontrollere, og foreløpig eksisterer det ingen spesifikk lovparagraf som omhandler akkurat dette. Her vil jeg vise til Vegtrafikklovens § 3 om grunnregler for trafikk, sier Skjelbred Larsen.

 

Og for de av dere som ble fulle av nysjerrighet for hva denne loven innebærer:

”Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret”.

 

Det er foreløpig uklart når denne Motorola-telefonen kommer på markedet eller hvor mye den vil koste.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen