Christoffer Knudsen i RiksTV (Bilde: Eirik Helland Urke)

– Tradisjonell TV må bli veldig smått før strømming lønner seg

Det skal mye til før tradisjonelle sendinger flyttes til Internett.

Hardware.no/TeleCruise: – Det er først når en TV-kanal treffer med en seerandel på under to prosent at det vil lønne seg å strømme den. Det sier Christoffer Knudsen, teknisk sjef i RiksTV. Han har ingen tro på at den tradisjonelle kringkastningen har møtt sin overmann i strømmingen av videoinnholdet over Internett.

To helt forskjellige ting

Tradisjonell TV sett mot strømme-TV kan virke veldig likt, i alle fall fra brukerens synspunkt, da du uansett får TV-bildet hjem til deg.

Går du derimot bak kulissene, er historien en annen. Rent teknisk er det mye som skiller de to tjenestene. Tradisjonell TV blir sendt via en satellitt, eller et bakkenett, og kan nå ut til et ubegrenset antall enheter.

Har du mottakeren i orden, spiller det ingen rolle om satellitten sender til én eller millioner av TV-seere. Satellitter og bakkenett sender ut et signal, og dette signalet kan plukkes opp av et ubegrenset antall brukere.

Ved strømming over Internett er situasjonen en helt annen. Da vil hver eneste person som kobler seg på trenge en kobling mot innholdet. Hver oppkobling innebærer et behov for båndbredde. Selv om vi snakker om relativt lav båndbredde per bruker, blir det høye krav ved mange brukere.

Overføring til satellitt koster store summer. Likevel er det slik at summen er fast, om det er mange brukere vil kostnaden per bruker isolert sett bli lav. Internettoverføring er billig i seg selv, men her øker summer for hver eneste bruker som skal ha innhold.

Med andre ord: Før eller siden vil kostnaden per bruker bli dyrere ved strømming, enn ved tradisjonell kringkastning. For RiksTV dreier dette seg om et antall på 10 000 til 15 000 personer, er det flere seere vil tradisjonell TV være mest kostnadseffektivt. Er antallet lavere er det strømming over Internett som er mest kostnadseffektivt.

Dette gjør at strømming er best egnet til nisjeinnhold, der man har færre seere, mener Knudsen.

Vanlig TV gir best opplevelse

Det er også andre forskjeller som gjør seg gjeldende, blant annet dekningen. Det digitale bakkenettet og satellitter har langt bedre dekning enn vanlig bredbånd. Strømming er dermed ikke spesielt godt egnet i mer rurale strøk.

Et annet aspekt er opplevelsen. Ved strømming har man ingen garantert opplevelse, selv om man har Quality of Service (QoS). Du får en best mulig opplevelse ut fra de faktiske forhold, og elementer i hjemmenettverket kan redusere opplevelsen, forklarer Knudsen.

– Det konvensjonelle TV-signalet har ikke denne begrensningen, den er regulert fra ende til ende. Her baserer man seg på kjent og moden teknologi, som man vet virker, sier Knudsen.

Alma Dautbegovic i Canal Digital.
Alma Dautbegovic i Canal Digital.Foto: Eirik Helland Urke

Knudsen får bred støtte fra Alma Dautbegovic, Head of Customer Intelligence and Insight i Canal Digital. Ifølge henne er brukerne, enn så lenge, mest fornøyd med konvensjonell TV.

Over 90 prosent av nettbrukerne ser på video. Dette er ikke begrenset noen måte i alder eller geografisk tilknytning. Trenden er gjerne at vi trekker mot den store TV-en mens vi er hjemme, selv om svært mange også bruker andre enheter mens de ser på TV. På de mindre enhetene ser vi typisk på kortere filmer som vi finner på nett, mens TV og filmer blir sett på vanlige TV-er, forklarer Dautbegovic.

Likevel er det noe som skiller de to, nemlig kundenes opplevelse. Det er vesentlig mer frustrasjon forbundet med strømming, enn med tradisjonell TV. Det er beskjedne 45 prosent som er fornøyde med strømmeopplevelsen, og bare seks prosent som er meget fornøyde, sier hun.

Det er tre irritasjonsmomenter ved strømming som utmerker seg. Disse er treg buffering, dårlig bildekvalitet og all reklamen, forteller Dautbegovic.

Utviklingen går for fort, og vi forbrukere greier ikke holde tritt, mener hun. Det blir for mange tjenester, for mange innlogginger og for mange parter å forholde seg til. Pengebruken kan i visse tilfeller også øke, da et bredt interesseområde vil kreve flere betaling flere steder.

For dyrt med rene strømmetjenester

Karianne Melleby i Comoyo.
Karianne Melleby i Comoyo.

Karianne Melleby, leder for film og TV i Comoyo, blir også med på diskusjonen. Ifølge henne er en typisk situasjonen i dag at man har en kanalpakke med 40 kanaler, som man betaler 550 kroner for.

Skal du ha det samme via strømming snakker vi fort om 12 kanaler for 620 kroner, sier hun. Melleby har satt sammen noen løse pakker, fra blant annet TV2, Comoyo og C More, prisen gikk raskt til værs.

Melleby mener da det koster for mye for dagens kunder å kutte TV-kabelen, om han vil ha samme tilbudet på nett. I tillegg er det mye vanskeligere å finne frem på de ulike nettjenestene, samt at det for kunden vil fremstå som at han får et bedre tilbud med vanlig TV, sier hun.

Det alle tre ser for seg som en god løsning i første omgang er å dele innholdet, med både konvensjonell TV og strømming, alt etter type innhold.

Strømming gjør det allerede skarpt på et annet plan:
Netflix alene gjør det bedre enn tradisjonell kringkasting »

TeleCruise arangeres av Mediehuset Tek, som også eier Hardware.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen