Test

Trade

Menneskehandel er i dag den tredje største illegale handelen i verden, tett opptil omsetningen av våpen og narkotika. De fleste land rundt om i verden, inkludert Norge, er berørt av menneskehandel, men på ulike måter og i ulik størrelse. Kvinner og jenter er sterkt overrepresentert grunnet enorm etterspørsel etter billig arbeidskraft i de rikere landene samt at sexindustrien blir stadig mer omfattende.

Ifølge tall fra IOM, som er den internasjonale organisasjonen for migrasjon, smugles eller selges det årlig rundt 2 millioner kvinner på tvers av landegrensene, og Norge er blant mottakerlandene. Ofrene for handelen over de norske grensene blir i det fleste tilfeller tvunget til prostitusjon.

aglig bortføres det unge jenter fra gatene i ghettoer verden over. De opplever sørgelige skjebner på grunn av en stadig økende sexindustri.
aglig bortføres det unge jenter fra gatene i ghettoer verden over. De opplever sørgelige skjebner på grunn av en stadig økende sexindustri.


Det forjette land Amerika

Sterke historier fra virkeligheten har til alle tider inspirert filmskapere til å overføre historiene til filmlerretet, og en av de kanskje sterkeste filmene undertegnede har sett er svenske "Lilja 4-ever", regissert av Lukas Moodysson. Filmen tar for seg menneskehandelen som foregår omkring Østersjøen, og er basert på historien om en ung litauisk kvinne som ble smuglet over grensen til Sverige og tvunget til prostitusjon.

"Trade" har en helt annen passform enn hva tilfellet er med "Lilja 4-ever", hvor vi utelukkende følger Lilja gjennom hele filmen frem til Rammsteins Mein Hertz Brennt runder av historien. "Trade" trekker flere rollefigurer inn i den sentrale handlingen, samtidig som den beholder et personlig og nært fortelleruttrykk.

Skuespillerne i
Skuespillerne i "Trade" vekker både sympatien og avskyen i tilskueren, og forhåpentligvis et engasjement.

"Trade" tar for seg et mer internasjonalt nettverk hvor penger bys av pedofile og perverterte verden over for unge jenter som legges ut for auksjon på nettet. En av disse er den 13 år gamle Adriana (Paulina Gaitan), som brutalt rives vekk fra gatene i den meksikanske ghettoen og tvunget inn i en bil av to menn. Deretter smugles hun over de amerikanske landegrenser for å innlemmes i den internasjonale sexindustrien.

Hennes storebror Jorge (Cesar Ramos) gjør alt for å redde henne, men det er langt vanskeligere for ham å komme over grensen. Og selv om han skulle klare det, så står han alene mot en underverden som ikke skyr noen midler for verne om sine interesser.

Sympati og avsky

På coveret kan man lese at produsenten er den samme som gav oss "Independence Day" og "Godzilla", en opplysning som virker helt malplassert da det jo ikke finnes fnugg av link mellom "Trade" og de to effektorgiene av noen filmer. Opprinnelig skulle Roland Emmerich gjøre regien, heldigvis forble det med produsentrollen.

Filmen er basert på artikkelen "The Girls Next Door", skrevet av Peter Landesman for New York Times i januar 2004. Artikkelen er så omgjort til et filmmanuskript skrevet av Jose Rivera ("Motorsykkeldagbøkene"), og "Trade" balanserer mellom vår sympati for ofrene samtidig som vi nærer en enorm avsky for overgriperne. Filmen makter å vri seg inn under huden og tanken på at dette tross alt foregår daglig rundt om i verden gjør det hele enda mer hjerterått.

Overbevisende skuespill

Jorge setter alt inn for å redde lillesøsteren når hun smugles inn i USA mot sin vilje.
Jorge setter alt inn for å redde lillesøsteren når hun smugles inn i USA mot sin vilje.

Skuespillet er gjennomgående solid materiale. Her har den tyske regissøren Marco Kreutzpainter, som har den vakre "Summersturm" på samvittigheten, sikret seg skuespillere som skildrer sine rollefigurer med innlevelse. Det er nesten vanskelig å tro at Paulina Gaitan og Cesar Ramos var eller mindre ferske i skuespillergamet da de fikk rollene sine i "Trade", for så å gjøre såpass gnistrende tolkninger som det de gjør her.

Kevin Kline er det eneste kjente ansiktet i rollebesetningen, og her gjør han en rolle fjernt fra de komedier som "In & Out" og "En fisk ved navn Wanda" som har gjort ham til en etablert skuespiller. Her spiller han en politimann som hjelper Jorge i jakten på søsteren, og scenene mellom de to minner etter hvert om en kompisfilm. Heldigvis mister man ikke tråden på selve handlingen, samtidig som det gir filmen litt pusterom underveis.

DVD-utgivelsen er skuffende der den ikke engang stiller med muligheten til å velge kapitler. Her får du utelukkende filmen, og ikke noe annet. Undertegnede skulle for eksempel gjerne sett at man hadde lagt ved en dokumentar som forteller mer om menneskehandelen som foregår over hele verden.

Konklusjon

"Trade" er ikke ment å skulle underholde på noe som helst tidspunkt, den har en historie den skal fortelle mens den belyser et tema vi ikke kan tillate oss å forholde oss nøytrale til. Sterke skuespillere, stram regi, jevnt god klipping og et håndholdt kamera gjør sammen med et velskrevet manus filmen til godt håndverk. Filmen inneholder flere sterke scener som river i oss og hvor engasjementet vekkes, et engasjement som er livsviktig om man skal kunne bekjempe krigen mot menneskehandelen.

Trade   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen