Trådløst til sommeren

Vi har tidligere skrevet om prosjektet Trådløst Trondheim, som innebærer at trøndernes hovedstad skal bli én stor WiFi-sone. Nå er det snart tid for å gjøre teori om til praksis, når store deler av Trondheim sentrum får Wi-Fi til sommeren.

Med WiFi-tilgang på mobiltelefonen, PDA-en eller den bærbare PC-en din, kan du surfe trådløst på internett hele tiden mens du er innenfor en WiFi-sone. I Trondheims tilfelle, skal du kunne bevege deg hvor som helst i sentrum av byen uten å miste tilkoblingen til internett. I tillegg til å surfe på nett, kan du for eksempel også ringe gratis over nettet, hvis du har programmet Skype installert på PDA-en din.

Idéen om et trådløst Trondheim ble klekket ut for ett år siden av NTNU, som styrer prosjektet. Siden den gang har universitetet skaffet seg samarbeidspartnere i både Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Trondheim Næringsforening.

For spesielt utvalgte
I følge Digi.no skal 180 WiFi-sendere være på plass i Trondheim sentrum, eller midtbyen som området også kalles, innen 15. august. I første omgang er det kun studenter og ansatte ved NTNU og byens ungdomsskoler og videregående skoler, samt ansatte i kommunen og fylkeskommunen som får tilgang til nettet.

Arne Sølvberg, dekanus ved NTNU, uttalte tidligere at tilgang til Wi-Fi bør være en folkerett:

- Slik det er nå er Wi-Fi noe man dumper borti, mens det vi prøver å få til er at Wi-Fi er noe man har rett til. Innenfor disse områdene er dette en tjeneste man vet er der, fortalte han til Computerworld i november i fjor.

WiFi-sonen i Trondheim skal være koblet opp med fiberkabel, og skal ha kapasitet til å takle stor trafikk. Koordinator for forskningsaktiviteten innen IKT på NTNU, Tore Jørgensen, forteller til Digi.no at prosjektledelsen fortsatt er i forhandlinger med ulike selskaper om videre utvikling og bruk av nettet:

- Vi forhandler med mange aktører, både i forhold til den fysiske nettutbyggingen og på nettlaboratoriet med testing av produkter og tjenester og på funksjonalitet og bruksområder, sier han.

Til syvende og sist er det meningen at også andre beboere i Trondheim og turister kan benytte seg av byens WiFi-tilbud. Det er foreløpig ikke klarlagt hvordan disse skal få tilgang til nettet.

Det er heller ikke bestemt hva brukerne skal betale for å få tilgang til å bruke WiFi-sonen. Kommunikasjonsdirektøren ved Sør-Trøndelag fylkeskommune, Morten Wolden, mener imidlertid at prisene ikke vil bli så høye at det ikke vil lønne seg for brukerne.

- Rimelig og enkelt
- Brukerne skal ha en mulighet til å ta i bruk denne teknologien, ellers blir det ikke interessant. Det må være både rimelig og enkelt. Målet er at når man kobler seg på har man tilgang i hele Trondheim, sier Wolden.

(Kilde: Digi.no, VG, Computerworld)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen