Trådløst på Cebit

802.11n-produktene strømmer på, selv om standarden ikke er ferdig enda. På Cebit har vi bare sett én produsent som hevder å ha et produkt med støtte for andreutkastet av standarden. Brikken de hadde var fra Atheros, men på grunn av at den var bak et glass var det umulig å se navnet på brikken. Wistron NeWeb viste frem både produkter med bare 2,4 GHz-støtte, og kombinert 2,4 GHz og 5 GHz.


Det er ikke mange andre produsenter som viser frem 11n-produkter med støtte for både 2,4 og 5 GHz. De vi fant var Asus og Buffalo. Buffalos produkt har vært i salg i USA siden januar allerede, men den er ikke klar for Europa enda. De holder nå på med godkjenning hos europeiske myndigheter, men håper at den skal være klar i løpet av april.


Asus WL-550abgn er en av de mest spennende trådløse routerene vi fant på messen. Denne støtter 2,4 og 5 GHz, USB-kontakt for skrivere og eksterne harddisker, samt har en e-SATA-kontakt for enda raskere tilkobling til harddisker. De fire lokale nettverksportene er også av gigabit typen. Når og om denne kommer hit til lands er foreløpig ukjent.


Mange av de små produsentene viser også frem 11n-produkter. De fleste av disse benytter seg av et brikkesett fra RaLink i stedet for Atheros, Broadcom og Marvell som vi fant i vår store test av 802.11n routere.


Trendnet følger D-Link og Linksys og viser en "gaming"-router. Denne er basert på den testede TEW-631BRP. Om det er noen forskjeller på innsiden vet vi dessverre ikke enda.

Linksys gjør klar sin WRT-350N, som er gigabit-utgaven av WRT-300N. Linksys fortalte at de ikke har planer om å lansere "gaming"-routeren WRT-330N i Europa foreløpig, og at de ikke hadde noen produkter som støtter 5 GHz med 11n med det første.


Den tyske produsenten AVM lanserte sin Fritz! Box Fon WLAN 7230. Navnet er langt, og det samme er spesifikasjonene. Den nye boksen har støtte for VDSL og ADSL2+, USB-port for skrivere og eksterne harddisker, IP-telefoni (både analoge telefoner og ISDN) og 802.11n-trådløst.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen