Trådløst nettverk

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Anbefalt: D-Link DIR-655

Vi har i lengre tid testet mange trådløse enheter til forskjellig bruk. Her er våre anbefalinger innenfor de ulike produktkategoriene.


Aksesspunkt og trådløse routere

Hjemmebrukere

For hjemmebrukere er ofte stabilitet, kompatibilitet og enkelhet det aller viktigste. Om det allerede finnes et nettverk der du er, anbefaler vi å se etter et rent aksesspunkt. Om det ikke finnes et nettverk fra før, eller du ønsker å få en router med mer funksjonalitet enn den eksisterende, anbefaler vi trådløse routere som er et trådløst aksesspunkt og router i samme boks.

Ytelse og kompatibilitet er også ting man må tenke på. Den eldre 802.11b-standarden gir god nok ytelse til å dele en Internett-forbindelse, men er tregt å overføre større filer med. Den nye 802.11g-standarden har vært på markedet i snart tre år og tilbyr 4-5 ganger bedre ytelse enn 802.11b. 802.11g er også bakoverkompatibel med 802.11b som gjør at 802.11g er det mest naturlige valget i dag.

Vanlige brukere kan også ha nytte av funksjonene som ligger under kategorien "avanserte brukere" nedenfor. Les derfor igjennom testene og gjør deg opp en mening om hvilke funksjoner akkurat du mener er viktig.

Avanserte brukere

De mer avanserte brukerene vil ha bedre kontroll på alle deler av nettverket. Funksjoner som bridging/repeating, SNMP, brukerautentisering, støtte for kraftige antenner og lignende vil brukerne i denne kategorien sette pris på.

802.11a-standarden opererer på et annet frekvensbånd enn både 802.11b og g, og er dermed ikke kompatibel med disse. De fleste 802.11a-produktene har likevel støtte for enten 802.11b eller 802.11b/g. Det finnes også produkter som har støtte for alle de tre standardene.


Klientkort

Klientkort, bærbare

I dag leveres de fleste bærbare maskiner med innebygde nettverkskort. Disse kortene er nå hovedsakelig basert på 802.11g-standarden, men flere og flere benytter seg av kort som støtter alle de tre mest brukte standardene (802.11a, b og g).

Om du har en eldre maskin, eller en maskin uten et innebygd kort, anbefaler vi å kjøpe kort fra den samme produsenten som resten av det trådløse utstyret du kjøper.

Dersom du har tenkt å benytte deg av Linux som operativsystem, er det dessverre en del begrensninger å være oppmerksom på. Intel har startet et prosjekt for å få Linux-drivere til sine Pro Wireless-kort [les nyhet her]. Av andre klientkort er det de som baserer seg på brikkesett fra Atheros, Conexant (tidligere Intersil) og RaLink som det finnes Linux-drivere til [les nyhet her].

Av 802.11g-klientkort er det såvidt vi vet bare Buffalos WLI-CB-G54A som er tilgjengelig i Norge som har støtte for ekstern antenne.

Klientkort, stasjonære

Det finnes i dag mange alternativer for stasjonære maskiner. Den siste tiden har også heldigvis USB 2.0-baserte løsninger kommet for den raske 802.11g-standarden.

Med PCI-kort vil ofte antennen være gjemt bak datamaskinen, og dermed ha dårligere rekkevidde, men noen PCI-baserte kort leveres med en liten ledningsstump for å kunne plassere antennen på et bedre egnet sted. Blant annet benytter CNet CWP-854 seg av denne løsningen.

USB-baserte løsninger er enklere å plassere, og har nå kommet ned til en fornuftig pris. Her er det også få 802.11g-baserte kort som har støtte for ekstern antenne. Igjen er det Buffalo som er den eneste i Norge med sin WLI-USB-G54.

Som alltid anbefaler vi at du kjøper et kort fra den samme produsenten som resten av utstyret ditt, da dette er testet sammen og vil i de fleste tilfeller fungere godt sammen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen