Trådløse Trondheim åpnet

Alternativ tekst mangler
Bra oppmøte på Trondheim Torg.

Trådløse Trondheim-prosjektet har som mål å skaffe trådløs internettilgang i hele Trondheim sentrum. Den offisielle åpningen i dag viser at man allerede er godt på vei, nå skal hele Midtbyen og Solsiden være dekket av nettet. I oktober utvides dekningen til å dekke området sørover mot NTNU Gløshaugen og vestover mot Ila.

Åpningen innebærer foreløpig at studenter og ansatte ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) og ansatte i fylkeskommunen får tilgang til nettet. Nettet er altså ikke åpent for alle innbyggerne enda. Senere skal elever ved videregående skoler i Sør-Trøndelag også få tilgang til nettet, etter planen skal dette skje i oktober. Instruksjonsveiledning for NTNU-mennesker finnes her.


Alternativ tekst mangler
Dekningskart fra www.tradlosetrondheim.no. De røde områdene åpnet i dag, blå områder skal bygges ut i oktober.

Den offisielle seremonien foregikk på Trondheim Torg, og konferansier for dagen var Edina Ringedal, leder for Studentersamfundet i Trondheim. Med seg hadde hun blant annet Torbjørn Digernes, rektor for NTNU, og Tore Sandvik, fylkesordfører i Sør-Trøndelag.

Underholdningen under åpningen stod bandet Null$katte$nylterne for, og de leverte en gratiskonsert for de rundt 500 fremmøtte. Etterpå åpnet demonstrasjonsteltet, hvor man kunne teste flere trådløse nettløsninger.


Alternativ tekst mangler
Vokalist i Null$katte$nylterne, Torkile The Reptile.

Ytelse

Vi foretok noen raske ytelsesstester av nettet mens vi var på Torget. Selv om det var svært mange personer med trådløsoppkobling var nettet fullt brukbart. For å få tilgang til NTNU-delen av nettet, måtte vi sette opp datamaskinen med sertifikater fra NTNU. Alternativt kunne vi brukt VPN-oppkobling til NTNU for å få kontakt med omverdenen.

Når sertifikatene var satt opp var vi på nett, og kunne surfe med høy overføringshastighet. Vi begynte testen med å laste ned en ISO-fil fra NTNUs egen FTP-server, og oppnådde en maksimal ytelse på 1,6 MB/s. Denne FTP-serveren var bare 2 hopp unna, men tallet forteller oss at selv med så mange datamaskiner tilstede, var ikke nettet overbelastet.

Ytelsessmåling med vårt eget speedometer, som gir dataene noe lenger vei å gå, gav oss resultater på 6,5 Mbps nedstrøms (tilsvarende 820 kB/s) og 4,1 Mbps oppstrøms (tilsvarende 513 kB/s). Nettet var raskt å surfe på, og fungerte svært bra til dagligdagse oppgaver som å sjekke e-post.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen