Trådløse pirater går fri

IFPI hadde alt klart for å hekte to danske pirater for ulovlig nedlastning. Saken gikk derimot i vasken da det viste seg at det var trådløst nettverk som var benyttet. Nå raser danske antipirater.

Må bevise konkret bruk
Det var på fredag at den danske landsretten slo fast at det vanskelig kan slås fast at to kvinner mistenkt for piratkopiering virkelig hadde lastet ned ulovlige varer. Ifølge Comon hadde danske IFPI og Antipiratgruppen gått til sak mot kvinnene for slik virksomhet, men kvinnene nektet for at de eller noen i deres familie hadde lastet ned ulovlige varer. De mente tvert imot noen utenfra hadde misbrukt deres ubeskyttede trådløse nettverk. Den danske Landsretten støttet dette argumentet. Retten mener Antipiratgruppen må kunne bevise at det er de mistenkte som virkelig står bak nedlastningen. Antipiratgruppen mener dette kravet gjør deres arbeid svært vanskelig.

- Vi kan kun konstantere at det har skjedd krenkelser fra en bestemt IP-adresse. Vi kan jo ikke stå og kikke inn i vinduet og se hvem som har brukt nettforbindelsen, sier Antipiratgruppens advokat Torben Steffensen, ifølge Comon.


Den danske retten slo fast at ingen kan dømmes for piratnedlastning kun på grunnlag av bruk av trådløst nettverk.

Umulig å ta pirater
Han er svært oppgitt over dommen og mener den gjør det umulig å ta pirater.

- Hvis du bare kan slippe unna med å si "Det er ikke meg, det må være en annen" forsvinner våre muligheter for å føre saker. Dermed er det i praksis umulig å få gjennom en erstatningssak mot piratkopiering, påpeker han.

Ville blitt vanskelig også i Norge
Også her i Norge ville en slik sak skape problemer for påtalemyndighetene, eller for anklager i et sivilt søksmål, slik tilfellet var i Danmark. Ifølge Datakrimavdelingen ved Kripos har det aldri vært saker i retten hvor det eneste beviset har vært basert på trafikk knyttet til en enkelt IP-adresse. Hvis det er politiet som tar ut tiltale vil de som oftest gå grundigere til verks.

- I flertallet av saker omkring datakriminalitet generelt, ikke bare brudd på åndsverkloven i form av ulovlig fildeling eller lignende, vil politiet og påtalemyndigheten ha søkt å foreta en gjennomgang av mistenktes datautstyr før det eventuelt tas ut tiltale. Dette for å undersøke om det finnes ytterligere beviser enn det faktum at en bestemt IP-adresse tilknyttet en bestemt abonnent på et bestemt tidspunkt har vært benyttet til antatt ulovlig virksomhet, skriver politiadvokat Eirik Trønnes Hansen i mail til Teknofil.


Ingen kan bevise at du har lastet ned ulovlige varer fra denne siden basert på trafikken på ditt trådløse nettverk.

Du står ikke ansvarlig for nettverksbruk
Om du er grundig og sletter slike beviser kan det derimot bli svært vanskelig å bevise at det er du som har utført kriminaliteten. Å henvise til IP-adressen din vil ikke holde som bevis i en rettssak i Norge. Det finnes nemlig ingen lov som nekter deg å ha usikret trådløst nettverk, og du vil ikke bli regnet som medskyldig om andre misbruker din nettlinje.

- Hvis andre misbruker mitt private, usikrede trådløse nettverk, kan ikke jeg straffes for det. Et lite unntak kan kanskje tenkes for medvirkning eller uaktsomhetsansvar, dersom misbruket skjer over lang tid og jeg kunne/burde forhindret dette. Imidlertid finnes ingen norsk rettspraksis omkring denne problemstillingen, opplyser Hanssen.

Med andre ord vil norske pirater som benytter seg av usikrede trådløse nettverk hjemme komme langt i retten om de skylder på utenforstående. Litt verre blir det om harddisken deres viser seg å være full av piratvare. Om denne blir vist frem i rettsaken hjelper det nok lite å legge skylden på ukjente.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen