Test

Trådløs ulyd fra Nokia

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 213 x 58 x 54 mm, 260 g
Tilkobling:
3,5" minijack eller Bluetooth 1.2 eller høyre med A2DP-støtte
Strømforsyning:
4 stk AA-batterier eller Nokia-lader (AC-4)
Batterilevetid:
30 timer musikk eller 550 timer i hvilemodus
Pris:
740 - 1000 kroner

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 213 x 58 x 54 mm, 260 g
Tilkobling:
3,5" minijack eller Bluetooth 1.2 eller høyre med A2DP-støtte
Strømforsyning:
4 stk AA-batterier eller Nokia-lader (AC-4)
Batterilevetid:
30 timer musikk eller 550 timer i hvilemodus
Pris:
740 - 1000 kroner
MD-5W kan brukes med alle mobilmerker.
MD-5W kan brukes med alle mobilmerker.
MD-5W kan også brukes med mobiler uten støtte for trådløs musikk.
MD-5W kan også brukes med mobiler uten støtte for trådløs musikk.

Nokia MD-5W er storebroren til de portable Nokia MD-4-høyttalerne vi testet tidligere denne uken.

Forskjellene er hovedsaklig at MD-5W er større, har knapper og tar gjerne imot musikken din trådløst over blåtann.

Det følger med en vanlig Nokia-lader med MD-5W. Denne fungerer som en strømforsyning, slik at du slipper å bytte batterier oftere enn du bytter sokker. Dette synes vi er en grei løsning, som gjør at du kun trenger én lader med deg på reisen hvis du har en Nokia-mobil.

Batterier er likevel på plass, slik at du slipper å ta med deg skjøteledning i parken eller på stranda. Du kan høre på musikk i 30 timer før batteriet tar kvelden.

Høyttaleren kan kobles til hvilken som helst mobil, PDA eller PC på to forskjellige måter.

  • A2DP: Dersom mobilen din har blåtann med støtte for A2DP, det vil si stereolyd over blåtann, kan du bruke høyttalerne trådløst.
  • Minijack: Høyttalerne kan også kobles til med minijack, som er den vanligste hodesett-tilkoblingen. De fleste mobiler har sin egen propritiære plugg istedenfor, så du trenger sannsynligvis en overgang. En overgang for Nokia-mobiler følger med høyttaleren.

Ikke for bukselomma
MD-5W er ikke noe for bukselomma. Det er faktisk også komplett umulig å ha den i en vanlig jakkelomme. Spesielt lett å ta med seg er den altså ikke. Det går likevel fint an å ha den i bagasjen når du reiser.

Høyttaleren er heller ikke spesielt lett. Tvert imot, den veier 260 voksne gram. Høyttalerelementene er plassert godt ut til sidene av MD-5W, slik at stereoopplevelsen blir best mulig.

På fremsiden finner du en åtte knapper som lar deg styre musikken uten å grave mobilen din opp av lomma. Bare synd at knappene fungerer omtrent halvparten av gangene du trykker på dem. Du må nemlig holde knappen inne en stund for hver gang du trykker, og deretter vente litt før du trykker neste gang. Dette kan definitivt bli et irritasjonsmoment i lengden.

Mye vekt og store dimensjoner er ofte forbundet med god lyd. Når prisen også ligger på fra syv hundre til tusen kroner, er ikke forventningene våre lave.

Strøm- og lydinngang finner du bakpå høyttaleren.
Strøm- og lydinngang finner du bakpå høyttaleren.
A2DP fungerer på lang avstand.
A2DP fungerer på lang avstand.

Gørrkjedelig lyd
Til tross for et godt førsteinntrykk, skuffer MD-5W så snart den slipper lyd ut av høyttalerne. For det første er alt som heter dybde i musikken borte vekk. Høyttaleren klarer ikke å spille dyp bass.

I tillegg er lydbildet så flatt og kjedelig, at man skulle tro den kom fra en klokkeradio fra 80-tallet. Alle instrumentene prøver å presse seg ut de altfor billige høyttalerelementene, og utgjør en smakløs grøt med upresis og stygg lyd. Her er det vanskelig å skille instrumentene fra hverandre, og enda vanskeligere å få med seg en helhet av musikken.

Det som først forsvinner når det skjer mye i musikken, er bass. Når du spiller rock på høyttalerne forsvinner bassgitaren så snart du kommer inn i et spennende parti i låten der det skjer mye på en gang . Og da er jo ikke låten så spennende lenger. I tillegg blir det er virrvarr av skrikende gitarlyder så snart Angus Young gis frihet.

Og ikke nok med at lydbildet er flatt. Lyden er også upresis og slapp.

Det eneste denne lydkvaliteten duger til, er å høre på rolig musikk med få instrumenter og lite bass. En duo med vokalist og pianist for eksempel. Ellers fungerer MD-5W til lytting til radioen eller podcast. Musikk blir altfor kjedelig å høre på i lengden.

Hvor ble det av høyresiden?
Mens vi brukte MD-5W forsvant lyden i den høyre høyttaleren, uten forvarsel. Deretter kom den kun tilbake av og til. Vi går ut ifra at dette kun gjelder vårt testprodukt, og trekker ikke høyttaleren for det.

A2DP fungerer som en drøm
Å høre på musikk trådløst med MD-5W fungerer helt strålende, hvis vi ser bort fra den fraværende gleden av å høre på musikk. Blåtann-rekkevidden er helt godkjent, og vi kunne problemløst gå nesten ti meter unna høyttaleren innendørs uten at lyden svinnet hen. En trevegg eller to går også helt fint.

Vi merker heller ikke noe til skurring når vi hører på musikk over A2DP, og musikken er stort sett like ren og klar som med kabel.

Foto: Nokia
Foto: Nokia

Konklusjon
Alt i alt fungerer MD-5W helt greit. Hvis du ikke er glad i musikk, og heller vil høre på podcast og radio.

Lydkvaliteten er nemlig gørr kjedelig og totalt uinspirerende. Det er rett og slett ikke morsomt å høre på musikk med MD-5W.

Hvis du allikevel prioriterer å ha musikken helt trådløs og portabel, oppfyller kanskje MD-5W kravene dine. Men vi vil helt klart anbefale deg å overse friheten du får uten ledninger og kjøpe Nokia MD-4 istedenfor, slik at musikken heller får sin frihet.

Finn billigste pris på MD-5W i prisguiden >

Nokia MD-5W   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen