Trådløs strøm en realitet

Teknikken for trådløs strøm har lenge vært under utvikling.

Noen mener at slik teknologi skulle ha vært her for 10-15 år siden.

Først nå kan vi likevel se praktiske eksempler på utviklingen.

Les også:
Snart kommer trådløs strøm

To meters avstand
Forskere fra Massachusetts Institute of Technology har nemlig i et eksperiment lyst opp en 60 watt lyspære på to meters avstand. WiTricity, som energikilden kalles, kan i nær framtid også brukes for å lade opp mobiler og bærbare maskiner.

- Vi hadde stor tro at dette skulle fungere i teorien, men eksperimenter er den ultimate testen. Så vi prøvde det ut og det ble en suksess, eksperimentet fungerte slik vi hadde teoretisk forespeilet det, sier forsker Marin Soljacic til BBC.

Gammel teknologi
Tanken om trådløs overføring av strøm har lenge vært under utvikling. Noen mener at teknikken skulle vært på markedet for lengst.

- Det er ingenting nytt ved dette som hindret dem i å utvikle dette for 10 eller kanskje 20 år siden. Jeg tror tidsaspektet nok har vært viktig her. De siste årene har vi sett en enorm oppblomstring av mobile enheter som trenger oppladning. Strømkabelen er da den siste kabelen som vil forvinne for å ha en fullstendig trådløs tilknytning, sier professor John Pendry fra Imperial College London, som var tilstede under eksperimentet.

Utvikles videre
Under overføringen mistet man 40% av den originale energien som ble overført. Men lampen lyste på tross av at mobiler, treverk og metall ble plassert mellom den og kilden.

Likevel trengs det friere sikt mellom kilde og objekt enn det man finner i et vanlig bolighus eller en leilighet. Teamet vil derfor fortsette å forbedre sitt produkt.

- Dette er et grovt produkt som beviser at trådløs strømoverføring er mulig. Du kan ikke bruke det til å lade opp en bærbar maskin. Målet nå er å innskrenke størelsen på teknologien, få det til å fungere over lengre avstander og bedre effektiviteten, sier Soljacic til BBC.

Kilde: BBC

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen