Guide

Trådløs på 1-2-3

Hvis du har sett på nye mobiltelefoner i det siste, har du sikkert vært nødt til å forholde deg til forskjellige trådløse teknologier. Men hva betyr de forskjellige begrepene, og hva betyr de for deg? Vi har tatt en titt på Bluetooth, GPRS, EDGE og 3G, og forklarer deg hvordan du kan ta det i bruk.

Bluetooth
Om du har kjøpt deg nye mobiltelefon de siste årene, er sjansen god for at den har innebygget Bluetooth, eller blåtann på godt norsk. Navnet Bluetooth kommer fra den danske vikingkongen Harald Blåtand, så det er derfor naturlig å omtale Bluetooth som blåtann på norsk.

Når telefonen din har blåtann, kan den trådløst snakke sammen med alt annet utstyr som har blåtann innebygget. Men hva er egentlig blåtann, og hva kan det i praksis brukes til?

Enkelt forklart er blåtann en trådløs erstatning for en datakabel. Om du skal koble mobiltelefonen din til PC-en din, kan du altså bruke blåtann i stedet for en USB-kabel. Slik kan du kopiere over filer, synkronisere data og dele internettforbindelsen. Kort fortalt kan du gjøre alt det samme som en kabel lar deg gjøre, bortsett fra å lade. På samme måte kan du forestille deg at du måtte hatt en kabel mellom to mobiltelefoner for å overføre et bilde om begge to ikke hadde blåtann innebygget.

Det som gjør blåtann bedre enn en datakabel er at blåtannadapter til PC-en fungerer på alle blåtanntelefoner. En datakabel må du derimot regne med å skifte ut hver gang du kjøper ny telefon. Dermed må du ut med mange hundre kroner i tillegg til prisen på telefonen når du skifter.

Det er få grenser for hva du kan gjøre over blåtann. Blåtann har for eksempel gjort det mulig å bruke trådløs håndfri på PC-en din, eller koble en trådløs mus til en PDA, for å nevne noe.

For at to blåtannenheter skal kunne kommunisere med hverandre, holder det ikke at de bare har blåtann. De må også ha de riktige blåtannprofilene. En profil alle mobiltelefoner har er profil for trådløst hodesett. De aller fleste telefoner har også en profil for filutveksling. Om du forsøker å sende et bilde til en mobiltelefon uten filutvekslingsprofil, vil det altså ikke fungere, siden telefonen du sender til ikke skjønner hvordan den skal håndtere informasjonen den mottar.

Blåtann har en rekkevidde på tre og 100 meter, avhengig av sendestyrke. Det vanligste er imidlertid ti meter.

Blåtann på mobiltelefonen
Folk flest bruker blåtannfunksjonen på mobiltelefonen sin til to ting: Trådløs håndfri og overføring av musikk og bilder til og fra en PC. Mange utveksler også bilder og ringetoner mellom telefoner ved hjelp av blåtann.

Du kan også bruke blåtann til å skrive ut bildene på mobiltelefonen din. Om du har en skriver med blåtann innebygget, eller en overgang fra USB til blåtann, kan du med en ny mobiltelefon sende bilder og dokumenter direkte fra telefonen og ut på skriveren.

Blåtann kan også brukes til å overføre musikk til stereoanlegget ditt, eller et sett med hodetelefoner. Mange mobiltelefoner begynner å støtte en blåtann-profil som kalles A2DP. Om du har et hodesett eller en forsterker som støtter denne profilen, kan du spille av musikk fullstendig trådløst. Du kan lese mer om denne profilen i artikkelen "Kutt ledningen".

Det er også vanlig å koble datamaskinen til internett gjennom mobiltelefonen. Da kan du bruke blåtann i stedet for en vanlig kabel. En mobiltelefon kan nemlig fungere som et modem, slik at du kan komme deg på internett over alt. Om du vil vite mer om hvordan du bruker mobilen som modem, kan du lese vår artikkel "Ut i naturen - med bredbåndslinje".

Selv om blåtann kan fremstå som vidunderkuren mot alt som heter datakabler, har standarden sine svakheter. Det er hovedsaklig to faktorer som setter en stopper for blåtann: Strøm kan ikke overføres uten en ledning på en praktisk måte. Blåtann er også mye tregere enn kablede tilkoblinger, og kan fortsatt ikke erstatte for eksempel en USB-tilkobling til en bærbar harddisk.

Det kommer imidlertid oppdateringer av blåtann. I dag er den raskest tilgjengelige blåtannstandarden Bluetooth 2.0, hvor dataastigheten kan nå 2,1 Mbps, og er mellom tre og ti ganger raskere enn dagens mest utbredte blåtannstandarder, versjon 1.1 og 1.2. Det tar lengre tid å overføre for eksempel musikk med de eldste blåtannstandardene.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen