Trådløs USB på vei

Alternativ tekst mangler

Vi har i lang tid hørt at trådløs USB skal ersatte dagens blåtann-teknologi. Nå ser det ut som den nye trådløse teknologien er rett rundt hjørnet.

Hvis alt går etter planene vil vi se de første sertifiserte trådløse USB-produktene allerede mot slutten av året.

Teknologien er basert på den offisielle Wireless USB-standarden (WUSB) utviklet av USB-organisasjonen USB-IF. Det betyr at alle enhetene som støtter WUSB i utgangspunktet skal være kompatible med hverandre, slik som dagens blåtann.

WUSB ble ferdig utviklet allerede i juni 2005 og er basert på Ultrawideband (UWB), som sørger for høyere hastigheter. Da forventet man at standarden skulle få sitt gjennombrudd i 2006. Standarden er utviklet av Wireless USB Promoter Group, et forbund av syv leverandører som inkluderer Intel, Microsoft og Samsung.

I likhet med blåtann vil trådløs USB få et sertifiseringsprogram, som gjør at begge de to enhetene som skal kommunisere med hverandre må godkjenne sammenkoblingen.

Det viser seg imidlertid at også blåtann-teknologien kan få høyere hastigheter. Kort tid før WUSB ble ferdig utviklet gikk representanter for Bluetooth SIG, som er en gruppe med blåtann som sitt spesialfelt, ut og sa at de også ville satse på UWB i fremtiden for å få opp farten på sin en smule trege teknologi. Det at enheter med blåtann for tiden selges i bøtter og spann, bør tilsi en hard konkurranse dersom blåtann klarer å nå høyere hastigheter.

WUSB vil gjøre det mulig å sende filer i 480 Mbit per sekund på distanser opp til tre meter. Det bør bety at det ikke er en flaskehals i USB-sammenheng. Hvis du øker avstanden opp mot ti meter vil imidlertd hastigheten synke til 110 Mbit per sekund.

(Kilder: Mobilemag, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen