Toshiba Satellite Pro A120

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Toshiba har gjort en del grep for å gjøre maskinen solid, blant annet er tastaturet av typen som tåler en viss mengde med væske uten at maskinen kreperer. I tillegg tåler den fall fra 70 cm, noe som tilsvarer en normal bordhøyde.

Toshiba mener at denne maskintypen tåler såpass mye at de leverer noen av modellene med en unik garanti, som rett og slett vil si at om man får et problem med maskinen det første året, vil man både få reparert maskinen og få tilbake pengene man kjøpte maskinen for. Merk at dette gjelder garantireparasjoner, så det nytter ikke å ødelegge maskinen med vilje.

Den uvanlige garantiordningen gjelder altså bare ut november i år, men maskinen blir ellers levert med to års garanti som standard. Denne garantien gjelder Core Duo utgavene av Satellite Pro A120 og Tecra A8. Den testede modellen har to års garanti, men dekkes dessverre ikke av "pengene tilbake"-garantien.

Takk til Toshiba for utlån av maskinen.

Spesifikasjoner

 • Prosessor: Intel Celeron M 410, 1,46 GHz
 • Brikkesett: ATI Radeon Xpress 200M
 • Minne: 512 MB (DDR2-533, én brikke)
 • Harddisk: 60 GB 5400 RPM 2,5" S-ATA (Fujitsu MHV2060BH)
 • Grafikkontroller:ATI Radeon Xpress 200M (Opp til 256 MB delt minne)
 • Skjerm: 15,4" WXGA (1280x800)
 • Batteri: 47,5 Wh
 • Nettverk: 10/100 Mbps Realtek og Atheros 802.11b/g
 • Lydbrikke: Realtek (High Definition Audio)
 • Tilkoblingsmuligheter: 3x USB 2.0, D-Sub, 56k analogt modem, nettverk, hodetelefonutgang, mikrofoninngang, PCCard, SD-minnekortleser, og hull for Kensington-lås
 • Optisk enhet: DVD-brenner MATSHITA DVD-RAM UJ-841S
 • Dimensjoner: 36,8 x 26,8 x 3 cm
 • Vekt: 2,8 kg
 • Pris: Fra 6 000 kr

Toshiba Satellite Pro-serien har som standard to års garanti. Som nevnt innledningsvis har Toshiba også ut november en spesiell garanti, som gir deg pengene tilbake og en reparert maskin om du får maskinvareproblemer i løpet av det første året du har maskinen. Denne garantien gjelder enkelte modeller i Satellite Pro A120 og Tecra A8-serien. Gå til Toshibas hjemmesider for mer informasjon.

Som standard følger det med Windows XP Home, brenneprogramvare, DVD-avspillingsprogramvare, Microsoft Office OneNote og 90 dagers Norton Internet Security er blant programmene som følger med.

Testoppsett

BIOS-versjon 1.5
Operativsystem Windows XP Professional Service Pack 2
Grafikkoppløsning / Farge 1280x800, 32-bit fargedybde
Grafikkdriver ATI 8.243.1.0
Lyddriver Realtek 5.10.0.5255
Brikkesettdriver ATI 5.10.1000.6
Skjermtype / Oppfriskning Plug and Play @ 60 Hz
Strømstyringsmodus for
BAPCo MobileMark 2002
Portable/laptop

I bruk

Den fysiske størrelsen på maskinen er større enn normalt for en maskin med 15,4-tommers skjerm. Grunnen til dette er at Toshiba ville lage maskinen mer solid enn vanlig.

Skjermen er bedre beskyttet i alle retninger og hengt opp på en måte som skal gjøre at den tåler større påkjenninger. Likevel ble vi ikke så veldig imponert over hvor stivt skjermlokket er. Lokket gir etter for trykk, og det skal ikke så mye til før man ser variasjoner i skjermbildet.

Tastaturet er imponerende godt avstivet og virker langt mer solid enn skjermlokket. Det er ingen områder som gir betydelig etter for trykk og klikkenivået er behagelig. Tastaturet på vår testmodell var ikke av den norske eller nordiske typen, men tasteoppsettet er forholdsvis typisk det vi er vant til - med en stor entertast. En ting vi ikke helt ble fortrolig med umiddelbart er at tastaturet er plassert noe lengre til høyre på maskinen enn normalt.

Musflaten er noe liten og har en tradisjonell utforming som ikke passer så godt til bredformatskjermen. Knappene er store og gir fra seg en lav klikkelyd.

For at maskinen skal tåle litt knall og fall har Toshiba plassert hovedkortet mot midten av maskinen slik at det ikke er å finne i noen av de fire hjørnene. Det vil si at hovedkortet ikke møter på de samme påkjenningene som den ellers ville ha gjort.

I tillegg er det en sensor som merker om maskinen er i fall eller mottar ytre påkjenninger som kan være skadelige for harddisken, og parkerer dermed lesehodet til harddisken. Dette er tilsvarende IBM/Lenovo på Thinkpad-modellene, Apple-maskiner og noen Acer-maskiner. Det er dog ikke ofte vi ser dette på maskiner i denne prisklassen.

På grunn av plasseringen til hovedkortet er det tilnærmet ingen tilkoblingsmulighetene på sidene til maskinen. Høyresiden inneholder bare den optiske stasjonen og hullet for kensingtonlåsen.

Baksiden bærer også sine spor om at hovedkortet er plassert mot midten av kabinettet. Til venstre på bildet ser vi modem-tilkoblingen, plass for S-Video-utgang og seriellport. De to siste finnes ikke på denne maskinen, men på grunn av at Toshiba benytter seg av det samme kabinettet i en av Tecra-modellene har de valgt å gjøre det enkelt ved å utelukke enkelte porter i den billigste utgaven. Satellite Pro A120 mangler også docking-kontakt og fingeravtrykkleser.

Portene som finnes bak i tillegg til den nevnte modemutgangen er skjermutgangen (D-Sub), strømtilkoblingen, tre USB-kontakter og nettverksutgangen.

Venstresiden inneholder også få tilkoblingsmuligheter. Her ser man bare en PCCard-slott og minnekortleser som kun støtter SD-kort. Venstresiden inneholder også vifteutblåsningen.

Fremsiden av maskinen inneholder to porter, nemlig mikrofoninngangen og hodetelefonutgangen. Et halvveis analogt volumhjul (bare venstre, høyre og inn og ikke rundt) og bryteren for å aktivere eller deaktivere trådløs kommunikasjon.

Vi er godt fornøyd med at det er få tilkoblingsmuligheter på høyresiden, men vi hadde mer enn gjerne sett USB-tilkoblinger på venstresiden, og ikke bare bak. Lydtilkoblingene hadde vi også i større grad foretrukket å ha på venstresiden enn foran.

Vår testmodell hadde ingen hurtigknapper, men det er god plass til det på venstresiden av tastaturet. Denne plassen er forbeholdt Tecra-modellene som benytter seg av det samme kabinettet.

Høyttalerene er det mange ser på som typiske høyttalere i bærbare maskiner. Det eneste problemet er at mange av de andre produsentene har kommet seg et par skritt forbi på flere av modellene. Toshibas høyttalere på Satellite Pro A120 holder ikke til så mye.


Skjermen holder dessverre ikke så god kvalitet som vi forventer i 2006. Lysstyrken er lav, og kontrasten er dårligere enn normalt. Fargegjengivelsen er grei, men det hjelper ikke så mye når det er dårlig kontrast og lysstyrke. Denne maskinen har også et matt panel.

Støynivået på maskinen er også i høyeste laget. Viften går mer eller mindre konstant og høres selv om maskinen ikke driver med tunge oppgaver. Maks støynivå er ikke høyt i forhold til de kraftigste maskinene, men likevel i høyeste laget under normal bruk. På grunn av at viften går kontinuerlig er også varmeutviklingen lav, som dere kan se nedenfor.Ytelse

Satellite Pro A120 kommer i flere forskjellige utgaver med ulik ytelse. Vår testmodell er en av de rimeligste modellene med en svak Celeron M 410 på 1,46 GHz.

Denne utgaven er også utstyrt med et brikkesett fra ATI, noe som også vil si at det integrerte skjermkortet er fra den samme produsenten. Den innebygde ATI-grafikken har vist seg å tilby en god del bedre ytelse enn Intels grafikkbrikker. Satellite Pro A120 blir levert med Celeron M4x0 og ATI brikkesett eller Core Duo og Intel-grafikk.


ze2216 er en av HPs modeller for fjoråret som vi testet for ett år siden. Denne maskinen kostet i underkant av 7000 kr da vi testet den, med andre ord litt dyrere enn maskinen vi ser på i dag. ze2216 bruker det samme brikkesettet og dermed det samme skjermkortet som Satellite Pro A120.


Celeron M410 på 1,46 GHz er ikke den raskeste prosessoren vi har sett, og i og for seg svært lik Sempron-prosessoren i HP ze2216. Core Duo-prosessoren i HP Pavilion dv2017 er i en klasse for seg selv.


I Sciencemark-testene gjør Toshiba-maskinen det svakt. Maskiner basert på AMD-prosessorer har generelt vært gode i disse testene og HP ze2216 med Sempron-prosessoren er raskere enn Satellite Pro A120.


Minneytelsen er helt grei med tanke på at det er en modul med DDR2-533 minne. Ze2216 var utstyrt med DDR(1)-minne på lavere frekvenser, noe som førte til den lave ytelsen i den testen.


PCMark-testen viser at Toshiba Satellite Pro A120 er omtrent på nivå med maskinen vi testet for ett år siden til en tusenlapp mer. Men vi ser også at den ekstra minnebåndbredden Toshiba-maskinen har gir utslag i grafikkytelsen.


Alle de tre maskinene i oversikten gir tilnærmet lik batterilevetid. Litt over to og en halv time er ikke allverden, men man må også tenke på prisen.

Konklusjon

Toshiba er en liten produsent av bærbare her til lands, med bare 3-4 % markedsandel. Dette er noe helt annet enn markedsandelen på verdensbasis, der selskapet ligger på en foreløpig trygg fjerdeplass. Tidligere var Toshiba en kjempe her til lands, men det har vært stille fra den kanten i lang tid.

Satellite Pro A120 er en rimelig og enkel maskin, som også skal være langt mer solid enn tidligere utgaver. At de utvider garantien med "pengene tilbake"-garanti om noe feil skjer, samtidig som man får maskinen reparert, er i seg selv imponerende og gir oss mer tiltro til produktet. Merk at denne garantiordningen bare gjelder ut november måned, og bare enkelte modeller i denne serien.

Selve maskinen er ikke spesielt spennende, den er stor til å ha en 15,4-tommers skjerm, men vekten er på det jevne. Tilkoblingsmulighetene er begrenset og er til dels klønete plassert. USB-portene er på baksiden og lydtilkoblingene er foran på maskinen, men man kan ikke forvente alt til en maskin som koster fra 6000 kr og oppover.

Vår testmodell er den rimeligste her til lands, men man kan få denne modellen med Core Duo-prosessore og Intel-brikkesett.Solid konstruksjon
Tastaturet tåler litt væske


Svak ytelse
Få tilkoblingsmuligheter
Svak skjerm

Toshiba Satellite Pro A120-247

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen