Toshiba med ny Blu-ray-enhet

Toshiba

I april lanserte Sony en såkalt Blu-ray enhet, og nå står Toshiba for tur. Blue-ray er en standard som mange anser som arvtageren til dagens DVD-standard.

Ceatec-messen starter denne uken like utenfor Tokyo, Japan. På denne messen skal Toshiba presentere en ny Blue-ray enhet. Produsenten hevder blant annet at denne enheten skal ha sterkere laser enn andre slike enheter, og at den skal ha lavere støynivå.

Lasere brukes i optiske lagringssystemer for å lese og skrive informasjon til og fra en CD/DVD-plate. Det er lysets bølgelengde som er en av de viktigste faktorene for å avgjøre hvor mye data som kan lagres på en plate. Jo kortere bølgelengde jo mindre punktum lager lyset på platens overflate - og dermed kreves mindre lagringsplass for en bit av data, og dermed kan mer data lagres på platen.

Dagens optiske lagringssystemer bruker som regel lys i det røde eller infrarøde delen av spekteret. CD-systemet som har lagringskapasitet på rundt 650 MB, bruker som regel laser med bølgelengden 780-nanometer, mens DVD-systemer med lagringskapasitet på 4.7 GB, bruker laser med bølgelengden 640 nanometer.

Neste generasjons optiske lagringssystemer bruker lasere som emitterer blått eller blå-fiolett lys. Blue-ray enheten fra Sony bruker lasere med bølgelengde på rundt 405 nanometer og kan ha lagringskapasitet på mellom 23 GB og 36 GB per plate.

Den nye laseren til Toshiba bruker omtrent samme bølgelengde, men den skal ifølge produsenten ha sterkere laser og et lavere støynivå i forhold til lignende enheter, slik at lesing og skriving kan utføres raskere. I dagens CD/DVD-systemer har man oppnådd samme forstørrende effekt med sterkere lasere.

Den nye enheten fra Toshiba antas å slippes på markedet i 2006.

(Kilde: PCworld.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen