Test

Torpedo

Torpedo er en norsk spenningsfilm i to deler (var fire episoder når den gikk på TV, er to på DVD) på tilsammen over tre timer. Den ble produsert av TV 2 tidligere i år. TV-filmen/miniserien er et lite utbredt format, men har en lengde som passer til å vise et intensivt og spennende plott uten at pulsen nødvendigvis må senkes i overgangspartier. Torpedo er absolutt spennede, og ikke minst dyster.

En torpedos hverdag

Endimensjonal karakter.
Endimensjonal karakter.

Vi blir kastet rett inn i hverdagen til Terje - torpedo og filmens hovedperson - der han er på et oppdrag for å hente inn fire hundre tusen kroner i pokergjeld. Det som skulle vært et rutineoppdrag for den rutinerte torpedoen eskalerer helt til Terje er dratt inn i en kamp på liv og død. Terjes sanne karakterer får vi først bevitne når hans kjæreste blir funnet skutt på badet og det trekkes slutninger mot at pokergjelden handlet om mer enn bare penger.

Oppi alt dette befinner Terjes fem år gamle datter seg, og den hardhudete eks-kommandosoldaten mykner til rundt sin datter. Til tross, torpedoen Terje er en ensidig karakter og Jørgen Langhelle får aldri vise sitt spekter, men er tålmodig og spiller karakteren slik den skal være. Noe som i seg selv er en styrke. "Torpedo" er herlig dystert og har et plott som er troverdig nesten hele veien inn, selv om et miljø som virker helt utenkelig for oss borgere av jantestaten blir tegnet opp.

Dystopi

"Torpedo" viser et dystopi hvor hver karakter fremstår som en fange av systemet. Skurken Cedomir (Dejac Cukic), Terjes sjef Gard, Terje selv og hans familie er alle fanget i en spiral. En voldelig spiral som vi fra første stund vet vil ende med et skikkelig smell. Spenningskurven bevares helt til siste åndedrag i filmen, og en tvist eller to foreligger også på veien. Det nærmeste serien kommer noe uskyldig og heltete er nettopp den mest uskyldige, Terjes datter - flott spilt av Maria Schwartz Dal.

"Torpedo" viser en hard, troverdig og brutal tilværelse som går en vei; nedover.

Både bilde og lydspor underbygger den mørke atmosfæren serien fører. Når du tror ting er jævlig nok, legges neste leirklump på verket og du føler vekten samarbeider med tyngdekraften og sakte drar hele dritten ned i gjørma. "Torpedo" er så renskåret dystert og spennende at de små lysglimtene gjennom serien får deg til å hige etter luft i stolen før du raskt blir kastet tilbake i spiralen vold, blod og møkk.

Konklusjon

"Torpedo" viser at norsk TV kan være på nivå med selv de større hollywood-produksjonene som når kinolerretet. "Torpedo" sprenger på mange måter TV-formatet og er av så høy kvalitet at tre timer bare blåses vekk mens du sitter klistret til skjermen. Miniserien kan menge seg med det beste som kryper og går i denn sjangeren, og om du likte for eksempel "The Departed" så bør "Torpedo" stå på ønskelisten din.

Torpedo   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen