Tor-nettverket kompromittert

Bilde: EFF
Bilde: EFF

Tor-nettverket er et anonymiseringsnettverk som baserer seg på løk-ruting, der data som blir sendt over nettverket blir kryptert og videresendt i flere lag.

Tidligere har man trodd at denne typen nettverk var relativt sikre mot avlytting, og tidligere forsøk på å spore brukere av nettverket har bare gitt 0,7 % uttelling. Dessuten kan en angriper ikke avlytte en enkelt bruker, men må avlytte hele nettverket.

Halvparten kan spores

I en avhandling publisert av Universitetet i Colorado ved Boulder, avslører fem forskere at de har klart å øke uttellingsprosenten til 46 %, noe som gjør det mulig å spore halvparten av brukerne av nettverket. Det har de gjort ved å sette inn Tor-noder som lyver om sin egen ytelse, og dermed får mye trafikk sendt gjennom seg.

De har i sin undersøkelse utnyttet at Tor forsøker å oppnå høy ytelse for brukerne, og dermed optimerer trafikkflyten gjennom noder som rapporterer høy ytelse. Det gjør det mulig å sørge for at mye trafikk går gjennom en spesifikk node, som deretter kan lagre dataene og analysere dem for å finne avsender og mottaker.

En av de nye tingene i det publiserte angrepet er at angrepet blir svært billig, siden noden faktisk lyver om sin egen ytelse, og man ikke trenger dyre datamaskiner.

Dette er ikke første gang man har funnet hull i Tor. Det har lenge vært kjent at dersom man har tilgang til inngangsnoden og utgangsnoden i Tor-nettverket, vil man kunne spore både avsender og mottaker. Dette er derimot svært vanskelig å klare, selv om regjeringer med tilgang til flere internettleverandører nok kan få det til.

Du kan lese hele forskningsrapporten hos Universitet i Colorado ved Boulder.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen