Nyttig robot rydder opp etter deg

Teknofil Tør du å la denne rydde i kåken din?

Nyttig robot rydder opp etter deg

Dette er en robot for rotehuer.

Er du lat og orker ikke å rydde i leiligheten? Eller nekter dine samboere i bokollektivet å rydde etter seg? Da kan denne hendige roboten være redningen.

Et forskningsteam fra Cornell University i USA har utviklet en kranaktig robot som beveger seg rundt i hjemmet og rydder sakte opp de tingene du er for lat til å plukke opp. Men først må den lære.

– Plasserer ikke en sko i kjøleskapet

Roboten skanner først omgivelsene, identifiserer objekter, finner ut hvor tingene skal og plasserer dem deretter på riktige steder. Dette er kompliserte tankeprosesser, men roboten får det til med noen velutviklede algoritmer som gjør at den klarer å vurdere egenskapene til et objekt og hva som bør gjøres med det.

– Roboten lærer å ikke plassere en sko i kjøleskapet, forteller Yun Jiang, en av studentene bak prosjektet, i en pressemelding.

Blir bedre med erfaring

Som alle andre som først er ukjente med et miljø, er ikke roboten perfekt. Den har en læringskurve, og blir stadig bedre etter hvert som den gjentar oppgavene og blir kjent med omgivelsene.

Roboten var likevel temmelig god fra begynnelsen av, med en nøyaktighet på 80 prosent første gang den forsøkte å rydde. Etter hvert kom den opp på 98 prosents nøyaktighet.

På den mer tekniske siden bruker roboten et Microsoft Kinect 3D-kamera. Dette er opprinnelig er lagd for spilling, men er nå mye brukt av robotforskere.

Selv om roboten kanskje er litt treg, er den fremdeles en lovende start. I tillegg har ikke hurtighet så mye å si hvis du for eksempel slipper løs roboten mens du er på jobb.

I videoen nedenfor kan du se hvordan roboten rydder og setter objekter den aldri har sett før på plass:


(Kilde: Future of Tech)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen