De nyeste modellene fra Samsung og Apple blir knust av den eldgamle traveren Nokia 1800. (Bilde: istock 9464736, Apple, Nokia, Samsung)

Toppmodellene har de dårligste antennene

Dårlig nytt for iPhone 5- og Samsung Galaxy S III-eiere.

Det er de som har kjøpt de dyreste mobiltelefonene som har størst risiko for å miste forbindelsen når de prøver å ringe. Det viser en test utført av Gert Frølund Pedersen ved Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer.

Frølund Pedersen har sett på hvor gode telefonene er til å motta signaler på frekvensbåndene som brukes i Danmark – som er de samme som brukes i Norge. Det er resultatene for oppringing i GSM-båndet på 900 MHz som er mest oppsiktsvekkende, mener Frølund Pedersen.

Tilsammen ni telefoner er med i testen, som presenteres av danske Ingeniøren.

Elendig resultat for iPhone 5 og Galaxy S III

Både iPhone 5 og Galaxy S3 har skuffende dårlig dekning på 900 MHz-båndet.
Både iPhone 5 og Galaxy S3 har skuffende dårlig dekning på 900 MHz-båndet.

900 MHz-båndet brukes av mobilselskapene for å gi dekning utenfor byene, siden rekkevidden er stor.

Testen viser at iPhone 5 og Samsung Galaxy S III klarer å fange opp signalet ved henholdsvis -88,9 og -89,9 dBm. Dette er betydelig dårligere enn den tredje dårligste telefonen, Nokias billigmobil C2-01, som klarer å fange opp signalet ved -93,1 dBm.

dBm er en logaritmisk skala, hvor lavere verdier betyr bedre mottak. Hver -3 dBm tilsvarer en halvering av signalet. GSM-standarden sier at telefonen bør kunne fange opp et signal som er svakere enn -102 dBm på 900 MHz, noe testen viser at moderne telefoner er langt unna å klare.

– Før jeg begynte å teste var jeg overbevist om at jeg ville se resultater som var bedre på S3 og iPhone 5 enn på forgjengerne S II og iPhone 4. Jeg kunne ikke forstå at jeg tvertimot fikk resultater som var mye verre, sier Frølund Pedersen til Ingeniøren.

Han er oppgitt over at antennene i mobiltelefonene ser ut til å bli dårligere og dårligere.

– Mottaket blir 4-5 dBm dårligere på ett til to år. Dette fallet tilsvarer at mobilselskapene nesten skal fordoble antallet master hvis de skal kompensere, sier han.

Nokia er best

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, er overrasket over resultatene.
Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, er overrasket over resultatene.Foto: Telenor

Den klart beste antennen ved 900 MHz sitter i Nokia 1800, en billigtelefon til rundt 300 kroner. iPhone 4 er nesten like god, men har en design som gjør at signalet forverres når telefonen holdes i hånden. Samsung Galaxy S II klarte å fange opp signalene ved -93,2 dBm.

I tillegg til å teste på 900 MHz, har telefonene også blitt testet i frekvensområdene 1800 MHz og 2100 MHz.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er overrasket over resultatene.

– Jeg har ikke fått sett på detaljene i testen, men min erfaring er at disse to smarttelefonene er noen av de beste når det gjelder både fremkommelighet og bruddrate. At tradisjonelle mobiler har bedre antenner enn smarttelefoner er ikke overraskende, men jeg kjenner meg ikke igjen i omtalen av Iphone 5 og Galaxy S3, sier Amundsen til bransjenettstedet Inside Telecom.

Les også: Telenor åpner 4G for mobiltelefoner og Den store 4G-guiden

(Kilder: Ingeniøren og Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen