Topplista: Voldsscener

På Kulturo.no vil gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Knyttnever som treffer ansikter, støvler som sparkes hardt i mager og kniver som kutter av kroppsdeler. Vold har både sjokkert og frydet, og derfor også vært elsket og hatet på film. Her trekker vi frem ti voldsscener som definitivt fortjener en titt.

10. Kidnappet

Denne dama vil du helst ikke slippe i din nærhet med en slegge.
Denne dama vil du helst ikke slippe i din nærhet med en slegge.

Kathy Bates er gal, klin gal, og når forfatteren hun har sperret inne på gjesterommet sitt forsøker å stikke av fra henne, ser hun ingen annen utvei en å sørge for at hans bevegelsesmuligheter innsnevres til et nivå hun er mer komfortabel med. Løsningen er en metode hun hevder tidligere ble brukt for å forhindre at gruvearbeidere stakk av med diamantene de gravde frem, nemlig å ødelegge fotleddene ved hjelp av en slegge.

Til lyden av Beethovens måneskinnssonate legger hun en trestubbe mellom benene til sitt offer. Deretter løfter hun sleggen og slår føttene inn på begge sider. Det totale fraværet av anger, nesten som om hun gjør han en tjeneste ved å lemleste han, gjør hele opplevelsen om mulig enda verre. Mens den stakkars forfatter vrir seg i smerte og skriker om nåde, forteller hun ham heller at det er til hans eget beste. Det hele avsluttes med at hun ytrer den herlige replikken:

«God, I love you»

9. Oldboy

Oh Dae-su går amok med hammeren sin.
Oh Dae-su går amok med hammeren sin.

Oh Dae-su har vært sperret inne i et rom i femten år. Plutselig slipper han ut. Da starter han med å jakte på svar. Hvem sperret ham inne? Og hvorfor? Omsider kommer han frem til blokken som har vært hans fengsel, og etter å bokstavelig talt ha trukket svarene ut av sin tidligere fangevokter inntreffer denne topplistens scene.

På vei ut av blokken møter Oh Dae-su et lass med motstandere som alle vil denge ham helseløs. Oh Dae-su tar det hele med knusende ro, og slipper sitt kalde og kontrollerte raseri løs på mobben som står mellom ham og veien ut. Væpnet med en hammer knuser han bein, knekker armer og river sår i veltrente overkropper. Bemerkelsesverdig blir denne scenen først når seeren legger merke til at regissør Chan-Wook Park har valgt en lavmælt og stilistisk fremstilling der karakterene faktisk blir slitne, heller å glorifisere alt slik Tarantino gjorde i "Kill Bill".

8. Fight Club

Tyler Durden er en ustabil type når blodrusen tar ham.
Tyler Durden er en ustabil type når blodrusen tar ham.

Vår venn, som vi ikke vet navnet på, og den noe ustabile Tyler Durden har startet en Fight Club, hvor menn med god oppdragelse og gode jobber kan møtes og banke gørra ut av hverandre. Tyler er vår navnløse venns kule alter ego, som i motsetning til din konvensjonelle, svake og usikre motpol, er alt du skulle ønske du var.

Lou, som eier baren og kjelleren hvor de slåss, kommer brasende inn mens Tyler holder på å gå gjennom kampklubbens regler. Han vil kaste dem ut og er vant til å skaffe seg respekt på den harde måten. Da truslene ikke ser ut til å påvirke Tyler velger Lou å bli fysisk, men det får ikke helt effekten han hadde håpet på. Tyler er vant med å få en på trynet og lar seg lett bli banket opp for å understreke et poeng, nemlig at Lou heller burde slutte seg til klubben. I stedet for å be om nåde når han tar slag etter slag, påstår han helt alvorlig at han ikke forstår hva Lou sier og begynner å le en ganske psykotisk latter. Når Lou endelig ser ut til å gi opp, kaster Tyler seg over ham som en annen psykopat og sikler blod på den forskrekkede bareieren. Tyler klamrer seg fast til mannen og gir seg ikke før stakkaren sverger på at de får bruke kjelleren. En herligere blanding av humor, vold og sykhet skal du lete lenge etter.

7. De Hensynsløse

Mr. Blonde har en forkjærlighet for å kutte ørene av politimenn.
Mr. Blonde har en forkjærlighet for å kutte ørene av politimenn.

Quentin Tarantino har hevdet at volden i filmene hans er "off screen" - noe han selvsagt sa før "Kill Bill" rullet på kino. Han velger ofte å spille på publikums antagelser, som lett kan føre til at fantasien løper løpsk. Dette er noe han blant annet har brukt i sin debutfilm "De Hensynsløse".

En politimann er tatt til fange av en gjeng ranere etter et kupp som gikk galt. Bortsett fra skurken som ligger bevisstløs på gulvet i en blodpøl, befinner han seg nå helt alene med den hensynsløse mannen som går under kallenavnet Mr. Blonde. Og Mr. Blonde er ikke ute etter informasjon, han syns det bare er moro å torturere purk.

Mens den muntre og fengende sangen Stuck In The Middle With You ruller i bakgrunnen får vi være vitne til at Mr. Blonde tar seg en liten dans med barberbladet, før han brutalt går til angrep på den forsvarsløse politimannen, som er bundet til en stol. Mens Mr. Blonde begynner å skjære øret av ham, snur kameraet seg bort, og alt vi får høre en herlig blanding av den fengende musikken og politimannens fortvilte skrik.

6. American History X

Derek Vinyard sparker til etter at offeret har lagt tennene sine på fortauet.
Derek Vinyard sparker til etter at offeret har lagt tennene sine på fortauet.

Noen ganger er det ikke det du ser som gjør sterkest inntrykk, men det som blir utelatt. Den menneskelige fantasien har en tendens til å løpe løpsk i fravær av bilder, og det er nettopp dette som gjør scenen i "American History X" så fryktinngytende. Etter å ha avverget et innbruddsforsøk klarer Edward Nortons karakter å få tak i en av de skyldige ute på gaten. Han tvinger mannen til å legge tennene på fortauet, løfter foten, og resten har 18-års aldersgrense.

Det som gjør denne scenen så sterk er blant annet at vi faktisk ikke får se selve handlingen. Det starter med et nærbilde av mannen som må gape over fortauet. Deretter får vi se Norton løfte foten, men idet han sparker nedover klippes det til et reaksjonsbilde av Edward Furlongs karakter, som passivt må stå å se på mens broren utfører sin groteske handling. Sammen med det intense lydbildet, Furlongs desperate roping og lyden av tennene som skraper mot asfalten, skaper dette en nærmest upåvirkelig kraft av grusomhet, og Nortons karakter blir i et øyeblikk stående igjen som selve symbolet på verdens ondskap.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen