Topplista: Tegnefilmer

På Kulturo.no vil vi gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser og aktører innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Helt siden de første tegnefilmene snek seg inn i populærkulturen har følelsene på feltet vært store. Enkelte har selvsagt aldri likt tegnefilmer, og det får være deres problem. Vi fremhever ti perler elsket av både store og små. Dette er Kulturo.nos toppliste over tegnefilmer:

10.plass – Den siste enhjørningen

Den røde oksen jager alle enhjørningene ut i havet.
Den røde oksen jager alle enhjørningene ut i havet.

Vi starter denne topplista med en tegnefilmklassiker av den gode, gamle sorte, nemlig "Den siste enhjørningen" fra 1982. Laget av Jules Bass og Arthur Rankin Jr. forteller den historien om Amalthea, den siste enhjørningen på jorden. Som alle emosjonelle skapninger føler også hun seg ensom, og det starter hennes søken etter resten av hennes rase.

Historien fortelles med en utpreget visuell stil, følelse og en liten dose sang. Magi, kjærlighet og grådighet er alle elementer i en eventyrfortelling både store og små kan ha glede av. Spenning for små og samfunnskritikk for store går hånd i hånd når den mislykkede tryllekunstneren Schmendrick, den naive Molly og den eiersyke kong Haggard kommer inn i enhjørningens liv. Dette er en gjennomført solid animasjonsfilm, hvor særlig slutten er noe av det mest gripende mediet noensinne har frembrakt.

9.plass – Et amerikansk eventyr

Som alle andre drømmer også den lille musen Fievel om Amerika.
Som alle andre drømmer også den lille musen Fievel om Amerika.

”Et amerikansk eventyr” eller bare ”Fievel” er historien om den lille russiske musa Fievel og familien hans. På mange måter speiler filmen de mange historiene om emigranter og deres søken etter den amerikanske drømmen. ”Et amerikansk eventyr” handler om en russisk familie av jødiske mus som flykter fra sin lille russiske landsby til det store Amerika. I Amerika sies det nemlig at det ikke finnes katter, og at gatene er fylt opp med ost. Den lykkesøkende familien drar av gårde med friskt mot, men på båten over til Amerika blåser det opp til storm og Fievel blir separert fra familien sin.

I min vennekrets var filmen en favoritt (tett etterfulgt av ”Lillefot og vennene hans”). Ikke bare var filmen morsom og spennende, den var i tillegg fryktelig trist. Samme hvor mange ganger man så filmen, var det like usikkert om lille Fievel kom til å bli gjenforent med familien sin. Det mest rørende øyeblikket kommer da Fievel synger en sang om familien sin og at selv om de ikke er med ham, så sover de i hvert fall under samme himmel. Og hvem får vel ikke en tåre i øyekroken av det?

8.plass – Grave of the Fireflies

To søsken må klare seg selv etter at moren dør under et luftangrep.
To søsken må klare seg selv etter at moren dør under et luftangrep.

En sjelden gang i blant kommer man over filmer som forandrer måten man ser verden på. "Grave of The Fireflies", eller "Hotaru No Haka" som den heter på originalspråket, er en slik film. Denne animerte krigstragedien fra det urbane Japan anno 1944 treffer seeren midt i hjertet med en av de mest følelsesladede historiene noensinne. En gutt og hans yngre søster blir etterlatt helt for seg selv når deres mor dør i et luftraid fra amerikanske bombefly. De to må finne en måte å overleve på, helt alene i et ødelagt samfunn som ikke ser ut til å bry seg.

Animasjonen er laget i verdensberømte Studio Ghibli, animasjonshuset som har stått for så og si alle de større japanske animesuksessene, og naturligvis er det ingenting å utsette på det visuelle. For seeren er det også mange fantastiske musikk- og bildesekvenser som brenner seg inn i minnet. Måten historien blir brakt til live på, ved nærmest drømmende og magiske sekvenser, er intet annet enn mesterlig, og klarer lett å bringe frem en tåre i øyenkroken.

7.plass – Lillefot og vennene hans 01 – I Landet for Lenge Siden

Lillefot og moren hans er noen av de siste brontosaurusene.
Lillefot og moren hans er noen av de siste brontosaurusene.

I 1988 oppdaget barn over hele kloden at undervisningen i historie og geologi kunne være riktig så fornøyelig, i hvert fall når Don Bluths eventyr fra juratiden fikk skildre dinosaurhverdagen. I denne tegnefilmen er brontosaurusen Lillefot på vei til en legendarisk og frodig dal sammen med moren sin. Men skjebnen vil det annerledes. I et av barndommens tristeste øyeblikk dør nemlig Lillefots mamma, og livets alvor senker seg sammen med regndråpene på den unge dinosauren. Nå må han alene finne veien til den sagnomsuste dalen, og veien dit er både lang og full av farer. Da er det endelig godt at Lillefot på sin ferd finner gode følgesvenner. Filmen ble opphavet til en lang rekke oppfølgere, men det er ingen tvil om at dette er den store tegnefilmen i den rekka.

6.plass – The Plague Dogs

Menneskene forsker på pesten ved å torturere hunder.
Menneskene forsker på pesten ved å torturere hunder.

Når man tenker tegnefilm med snakkende dyr i hovedrollene, så er dette for de fleste synonymt med Disneys varme og barnevennlige univers hvor det til tross for spennende elementer alltid ender godt. Men for de av oss som har sett "The Plague Dogs" står det klart at det er mulig å skape en tegnefilm for et voksent publikum hvor den brutale virkeligheten skildres på sitt mørkeste.

"The Plague Dogs" er bygget på Richard Adams bok ved samme navn. Vi møter labradoren Rowf og terrieren Snitter som brukes til eksperimentering på dyr i forskningens navn. En dag klarer de å flykte, men de har ingen kunnskap om hvordan de skal overleve i det fri, samt at den daglige torturen har satt sine spor. Så viser det seg at fangevokterne forsket på pesten, og følgelig blir det satt inn store styrker for å fange hundene.

"The Plague Dogs" er en sterk og rørende film hvor brutaliteten skildres i all sin utilslørte realisme. Enkelte humoristiske øyeblikk gir oss tid til å la inntrykkene synke inn i en tegnefilm man aldri glemmer når man først har sett den.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen