Topplista: Skytescener

På Kulturo.no vil gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Siden mediet har vært til morgen har mennesker blitt skutt på film. Like lenge har perfeksjoneringen og begjæret etter å skape den ultimate skytescenen spiret og grodd i regissørhjerner over hele kloden. Vi i Kulturo.no har plukket ut ti skytescener som utmerker seg av forskjellige grunner. Enkelte er humoristiske, mens andre bergtar med presisjon, patos eller størrelse.

10. Kopps

Du kødder ikke med snuten Benny.
Du kødder ikke med snuten Benny.

Hva gjør en svensk småbypolitibetjent når det er lite å gjøre på jobb? Jo, han drømmer seg vekk til en verden bare sett i amerikanske actionfilmer. Dette fører til en uforglemmelig scene i filmen "Kopps" der Benny, i Torkel Peterssons skikkelse, hamler opp med tre maskerte bankranere.

Han flipper bilen, fanger kuler med hendene, trikser med pistolen, og ikke minst setter den fast i smekken og utløser en orgasme av kuler ved hjelp av sensuelle humpebevegelser. Det hele avsluttes med et bilde av en sovende Benny som sier:

- Don't ever fuck with Benny the cop.9. Hot Shots! 2

Folka bak
Folka bak "Hot Shots! Part Deux" sparer ikke på selvskryten.

En Rambo-klone i form av Charlie Sheen kvitter seg kaldt og rolig seg med sine motstandere i beste Hollywood-stil. Scenens humoristiske framtoning gir et herlig stikk i siden til actiongenrens utilitaristiske tankegang, der tapet av menneskeliv ikke er så viktig, så lenge det gagner den store saken.

Mens liktelleren tikker og går nede i hjørnet, mater Harley fiende etter fiende med kuler. På veien passerer filmen både "Robocop" og "Total Recall" i antall drepte, før den til slutt kroner seg selv med tittelen:

«Bloodiest Movie Ever».8. Rambo

Rambo liker store våpen.
Rambo liker store våpen.

"Rambo" er en av de mest brutale og voldelige filmene som har kommet ut de siste årene. Filmen overrasker gang på gang i sin grad av grusomhet og makter det mesterstykket å hele tiden overgå seg selv og komme helskinnet unna med det. Når John Rambo må følge noen kristne misjonærer inn i Burma, går det selvfølgelig fullstendig galt. Misjonærene tas til fange av den burmesiske hæren og sammen med et lag av leiesoldater går Rambo inn for å hente dem ut. Det er duket for et helvetes oppgjør når Rambo tar kontrollen over en M2 Browning mitraljøse i filmens høydepunkt.

Når du ikke lenger kunne begripe at "Rambo" hadde mer å tilby av sjokkerende eller bare totalt rå art, slår filmens klimaks deg midt i trynet. En storm av avrevne lemmer og lemlestelse følger det konstante kuleregnet Rambo dirigerer. Et mer overlegent "håndvåpen" skal du lete veldig lenge etter! Det at denne scenen kan fascinere så kraftig i lys av resten av filmens maniske brutalitet, er ikke annet enn mesterlig. Sylvester Stallone har bevist at han fremdeles har grooven inne og at en dans med mitraljøser er like selvsagt som at han har tatt litt for mange veksthormoner.

7. De Hensynsløse

Hvorvidt Mr. Orange er snut eller ikke fører til en heftig skytescene.
Hvorvidt Mr. Orange er snut eller ikke fører til en heftig skytescene.

Regissør Quentin Tarantino har hevdet – med rette – at mye av volden i filmene hans er 'off screen'. Dette var riktig nok før "Kill Bill" hadde premiere, men det ultravoldelige, todelte brude-eventyret forandrer ikke det faktum at han spiller mye på publikums antagelser. Det er nok av eksempler på implisitt vold i filmene hans fra 90-tallet, men debutfilmen hans "De Hensynsløse" er en av de mer grafiske. Ved siden av øreavkutting og massiv mageblødning, toppes denne høypulserende krimfortellingen med en såkalt "Mexican standoff". Sannsynligvis inspirert av «The Good, the Bad and the Ugly», ender tre av Tarantinos karakterer opp med våpen rettet mot hverandre og veien videre ser mørk ut for de fleste av dem.

De tre bevæpnede er Eddie Cabot, faren hans Joe Cabot og Mr. White – også kjent som Larry. Sistnevnte har knyttet sterke bånd til en hardt skadd Mr. Orange – også kjent som politimannen Freddy. Orange har nettopp fylt kroppen til hensynsløse Mr. Blonde med bly, på samme måte som Butch Coolidge pepret broren hans Vincent til døde i "Pulp Fiction". Dette falt ikke i smak hos knektene Cabot, som stod nære Blonde. Dessuten har pappa Joe sterke mistanker om at Orange er purk, noe som i og for seg er helt korrekt. Joe trekker mot Orange, som ligger forsvarsløs på gulvet i sin egen blodpøl og bedyrer sin uskyld. White trekker mot Joe for å forsvare den blødende kameraten, hvorpå Eddie trekker mot White for å gjøre det samme for sin far. Etter å ha fulgt disse personene gjennom filmen er det bare naturlig å spekulere i hvem som blir skutt. Og som det ofte er i en slik situasjon tar alle en kule. Eller to.

Dette er Tarantinos presentasjon av hvordan han mener en "Mexican standoff" skal ende, noe han bekrefter med følgende sitat:

«In movies, I never saw the Mexican standoff taken to what I consider to be the logical conclusion, which is when everyone fucking shoots everybody else because there is nowhere else to go.» "Reservoir Dogs" er en intens film med en verdig, hylsterfull avslutning i ekte Tarantino-stil.

6. Den ville gjengen

Selv helter må dø i
Selv helter må dø i "The Wild Bunch".

Sam Peckinpahs oscarnominerte western fra 1969 vakte en god del kontroverser da den ble lansert, hovedsakelig på grunn av den ekstreme volden i actionscenene, som til og med etter dagens standard er relativt hard kost. Peckinpah blir gjerne regnet som en av de første store actionstilistene, og det er et ganske John Woo-aktig preg over flere av scenene i denne filmen, noe som er ganske utrolig med tanke på at den er nesten 40 år gammel. "The Wild Bunch" dannet på mange måter grunnlaget for den moderne actionfilmen med teknikker som den gangen var revolusjonerende.

Vanlige virkemidler som slow-motion, hurtig klipping og flere kameravinkler hadde aldri tidligere vært benyttet i så stor skala og med så stor grad av teknisk gjennomførelse som i "The Wild Bunch", noe som gjorde den til en innflytelsesrik trendsetter i action-sjangeren. Og den mest illustrerende scenen i så måte, er utvilsomt den spektakulære sluttscenen, der rollefigurene, blant annet i William Holdens skikkelse, braser sammen med den mexikanske hæren i et heftig, ammunisjonskrevende oppgjør. Her benyttes både eksplosiver, mitraljøser, hagler og pistoler i en intens og hektisk kamp på liv og død med hyppig blodsprut i sakte film og særs høye drapstall.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen