Topplista: Mannlige vokalister

På Kulturo.no vil gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser og aktører innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Musikk har til alle tider og i alle former begeistret det ører og rørt hjerter. I denne gata har også et hav av forskjellige sangprestasjoner og særegenheter bidratt med sin evne til å skildre følelser, skape glede, vekke sorgen eller skaffe trøst til knuste hjerter. Denne gangen ser vi nærmere på ti mannlige vokalister som fortjener det.

10.plass - Steven Wilson

Steven Wilson, nummer to fra venstre, synger i gruppa Porcupine Tree.
Steven Wilson, nummer to fra venstre, synger i gruppa Porcupine Tree.

Låtskriveren, gitaristen, produsenten, vokalisten og geni. Steven Wilson er mannen bak blant annet Porcupine Tree og Blackfield, to band hvor han gjør praktisk talt alt selv. Han er et komplett selvlært naturtalent, som ikke har tatt en eneste time undervisning i hele sitt liv. Wilson har viet hele sitt liv til musikken, noe man lett hører. Kvalitet er Steven Wilson, Steven Wilson er kvalitet.

Som vokalist er Wilson kjent for sin utrolig behagelige falsett, og hans evne til å nå ekstremt høye toner, for så å komme ned til hans vanlige stemme igjen i en sømløs overgang. Han komponerer melodier som passer perfekt til sin egen stemme, og kan vri om stemmelyden til å passe den aktuelle stemningen i låten. Wilson er med andre ord en utrolig teknisk begavet vokalist, og var et naturlig valg til å starte vår toppliste.

9. plass - Jørn Lande

Jørn Lande står fjellstøtt som vokalist i sin sjanger.
Jørn Lande står fjellstøtt som vokalist i sin sjanger.

Er du interessert i litt tyngre melodisk rock, har du definitivt hørt denne stemmen før. Masterplan, Vagabond, Beyond Twilight og The Snakes er bare noen av de mange bandene Jørn har sunget for, og er respektert som den kanskje aller beste nålevende vokalisten innenfor sjangeren. Etterspurt av musikere og grupper som Symphony X, Russel Allen og Arjen Lucassen, er Lande en svært travel mann, som i tillegg driver sitt eget soloprosjekt ved navn "Jørn".

Lande har fantastisk tekniske evner, og behersker de fleste måter å synge på. Variasjonen mellom hans myke, melodiske side, og hans rå, kraftige power metal-brøl, gjør at dette er en spennende stemme man aldri går lei av. Jørn har flere kvaliteter å flyte på enn bare hans stemme. Blant annet er han en aktiv låtskriver, og har skrevet sangene han synger sammen med Russel Allen i Allen / Lande-prosjektet. Blant de som har fått sjansen til å høre på denne monumentale vokalisten hersker det ingen tvil om at han er en av Norges største stoltheter.

8.plass - Roy Khan

Roy Khan fra bandet Kamelot.
Roy Khan fra bandet Kamelot.

Vår andre nordmann på listen er av alle ting utdannet operasanger, men har tilbrakt mesteparten av karrieren sin i det eventyrlige metal-bandet Kamelot. Før Kamelot var han å høre i progressiv metal-bandet Conception, hvor han både var låtskriver og vokalist. Med en farlig nær perfekt stemme, og en mystisk og behagelig positur, kan Khan trollbinde alt mellom himmel og hav.

Roy Khan er en av de reneste og mest vokalbegavede på vår liste. Dette er en vokalist som virkelig fortjener all den oppmerksomheten han får. Stemmen har ingen spesielle særtrekk, men er så ren og treffsikker at det er skremmende. Roy Khan når alle verdens toner, og kan i tillegg uttrykke alle slags følelser via et enslig stemmebånd og en mikrofon.

7. plass - Robert Plant

Noe eldre har godeste Robert Plant blitt siden tiden i Led Zeppelin. Likefullt er han en inspirasjonskilde av stort format på vokalfronten.
Noe eldre har godeste Robert Plant blitt siden tiden i Led Zeppelin. Likefullt er han en inspirasjonskilde av stort format på vokalfronten.

Med en svært kraftig og usannsynlig heftig rockestemme, helt på linje med en tenors, skulle Plant bli den første til å bryte den uskyldige trenden i hans samtid. Engelske 60-tallsband med lystige vokalister som Paul McCartney og Mick Jagger kom fort i skyggen av Plant etter debuten til Led Zeppelin, "I".

Det var med det albumet Plant våget seg på toner ingen annen vokalist hadde våget seg på før, og skapte en ny trend som førte med seg nåtidenes beste vokalister og prestasjoner. Det kan Plant være stolt av å være opphavet til. Hans måte å bruke stemmen på kan spores i alt fra Radiohead til AC/DC, og assosiasjoner til Plant vil utvilsomt fortsette å dukke opp i nyere musikk. Robert Plant har tross alt så godt som satt standaren for den typiske rockestemmen

6.plass - Matthew Bellamy

Matthew Bellamy, i midten, gjør Muse til noe særegent med sin vokal.
Matthew Bellamy, i midten, gjør Muse til noe særegent med sin vokal.

Muses muse, maestro Matthew Bellamy, har gjennom sitt solide stemmeregister innyndet seg hos saueflokken av platekjøpere såvel som skaren av kresne kritikere. Mannen som kanskje er vår tids Freddie Mercury er ei noe å kimse av, og på mange måter leverer Bellamy vokalprestasjoner som få kan måle seg med. Omfanget han operer innenfor er imponerende, men kanskje mest imponerende er hans traktering av de høye frekvenser og velkontrollert falsett.

Matthew har ingen typisk rockestemme à la Robert Plant og det han banet vei for, men er i større grad en del av dagens definisjon på britrockens moderne stemme, sammen med for eksempel Radioheads Thom Yorke. Et viktig kriterium i dagens teknologitider er at stemmen også må leve opp til forventingene live på lik linje med hva man får til i studi,o med all verdens tid og hjelpemidler. Dette mestrer selvsagt Matthew Bellamy, og på scenen tilføres den råheten som er noe glattet ut i studioproduksjonen, noe som legger til en ekstra dimensjon i opplevelsen.

Ungkalven Matthew Bellamy ligger godt an til å bekrefte sin posisjon på en slik liste også i tiden fremover, og femti år frem i tid skal du ikke se bort fra at han nevnes i samme åndedrag og havner på samme høyde som Freddie Mercury selv.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen