Topplista: Kvinnelige vokalister

På Kulturo.no vil vi gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser og aktører innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Musikk skal bygges ut av glede, av glede bygger man musikk. Glede, og sorg for den saks skyld, skapes gjerne ved sang, ikke minst frembrakt av strupene til kvinnelige vokalister. Her ser vi nærmere på ti av dem.

10.plass – Tarja Turunen

Finske Tarja Turunen kom såvidt med på lista. Foto: Paul Harries.
Finske Tarja Turunen kom såvidt med på lista. Foto: Paul Harries.

Førstemann, eller kvinne for å være mer nøyaktig, ut er eks-vokalist i og medgrunnlegger av bandet "Nightwish" - Tarja Turunen. Hun er kjent for en imponerende ren vokal som klinger klokkeklart, selv med et bakteppe av power metal.

Selv om Tarja har drevet med musikk siden hun knapt visste hvor gammel hun var, hadde neppe stemmen blitt like kjent om hun ikke hadde dannet bandet "Nightwish" sammen med Emppu Vuorinen og Tuomas Holopainen i 1996. Det gjenstår enda å se om hun klarer å holde solokarrieren ved like, men i en alder av 30 år har hun forhåpentligvis enda mer å komme med.9. plass – Sarah Brightman

Sarah Brightman kombinerer klassisk sang med moderne musikk.
Sarah Brightman kombinerer klassisk sang med moderne musikk.

Britiske Sarah Brightman ble i utgangspunktet kjent for sitt samarbeid, og senere ekteskap, med musikalmaestro Andrew Lloyd Webber. Brightman har nemlig sunget og spilt hovedrollen i blant annet "The Phantom of the Opera". Det sier seg selv at slikt krever en vokalprestasjon litt utenom det vanlige. Likevel var det først når frøken Brightman tok steget ned musikalscenen og inn i CD-studio at hun for alvor ble kjent.

Den britiske lerken kombinerer i dag en klassisk vokal med poppa-rytmer og rocka elementer. Det er en oppskrift på suksess, i alle fall om man har i mente at Sarah Brightman har solgt over 26 millioner album på verdensbasis. Hennes stemme takler det meste, og hun kan synge på flere språk. Kort sagt klarer Brightman å gjøre operasjangeren mer folkelig, og det er jo litt av prestasjon. Les også vår anmeldelse av hennes siste plate her.8.plass – Dolly Parton

Dolly Parton er countrymusikkens lerke og Barbie-dukke.
Dolly Parton er countrymusikkens lerke og Barbie-dukke.

Hvilken kvinnelige artist har hatt flest singler på listetoppene? Per dags dato er rekordholderen ingen ringere enn country-stjernen Dolly Parton; siden hun hadde sin første listetopp i 1970 har tallet steget til 26. Country forbindes ofte med hest, kveg, stall, fjøs og høy, mens country-dronningen selv gjerne forbindes med plastisk kirurgi og parykker, noe hun med sin fantastiske sans for humor gjør narr av både titt og ofte.

Selvironien hennes er førsteklasses, og det samme er kvaliteten på låtene hun leverer. «Tumble out of bed and stumble to the kitchen, pour myself a cup of ambition and yawn and stretch and try to come to life» - ah, vi har alle våknet en morgen og spurt oss selv hvorfor vi jobber fra 9 to 5. Dolly har i alle fall gjort det lenge, og har en solid plass på denne lista.

7.plass – Patti Smith

Patti Smith har med sin rå stemme alltid vært rasende.
Patti Smith har med sin rå stemme alltid vært rasende.

Punkdama Patti Smith blir ofte kalt for damenes svar på Bob Dylan, og det er ikke uten grunn. Smith sitter nemlig i besittelse av en svært kraftig rockestemme som oser av syttitalls-opprør og ungdommelig ånd. Med debuten "Horses" fra 1975 gikk Smith fra å være en famlende nyetablert kvinnelig artist i rocken, til å inspirere et uvisst antall artister og band – alt fra Michael Stipe til Sonic Youth.

Senere skulle den talentfulle Smith kaste ny glans over gamle klassikere som The Whos My Generation, Nirvanas Smells Like Teen Spirit og Jimi Hendrix Are You Experienced? Hun er en av de aller mest innflytelsesrike kvinnelige vokalistene vi har hatt opp gjennom tidene, og en syvende plass på Kulturo.nos liste er selvsagt forbeholdt Smith.

6.plass – Sade Adu

Sadu Adu bergtar og sjarmerer med sin vokal.
Sadu Adu bergtar og sjarmerer med sin vokal.

Hennes nigerianske navn «Folasade» skal angivelig bety «ære tildeler en krone». Vel, en ting er sikkert; Sade Adu skal ha all ære for hennes myke og gripende stemme som gjorde henne berømt på 80-tallet.

Med sitt engelske band Sade har frøken Adu servert kjente låter à la Smooth Operator, No Ordinary Love og Love Is Stronger Than Pride. Hennes vokal kler både pop-aktige kjærlighetserklæringer, såre fremstillinger av kjærlighetssorg og oppmuntrende snutter om tilværelsens tidvise fortreffelighet.

Hun synger sårt, ømt og mykt, som fløyel. Samtidig ligger styrken aldri langt unna. Mange mener at musikken fra 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet er skikkelig tjassne greier, Sade er i så fall unntaket som bekrefter regelen. Det er vanskelig å ikke like Sade Adu, og nettopp derfor havner hun på denne listen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen