Topplista: Konseptalbum

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Konseptalbumet er elsket og hatet, utskjelt og dyrket. Siden konseptalbumene for alvor begynte å dukke opp på 60-tallet, har det å ha et enhetlig tema på utgivelsene vært vekselvis på mote og helt bak mål. Selv om altfor mange band har blitt mye mer opphengt i selve konseptet enn musikken, finnes det også mange eksempler på at konseptalbum også kan være musikalsk interessante. Her kommer en uhøytidelig liste og presentasjon over noe av det ypperste som har kommet av konseptalbum gjennom tidene.

10: Green Carnation - Light of Day, Day of Darkness

Dette er en manns musikalske arv, dedikert til hans sønn. Et norsk mesterverk godt gjemt for de aller fleste, et konseptalbum som er vanskelig å sette i bås, selv å sette det i konsept-båsen er litt tvilsomt. Albumet består av en eneste låt (Light of Day, Day of Darkness) som varer i nøyaktig én time. I motsetning til andre mammut-utgivelser fremstår her hvert sekund fra start til slutt som om det er ment å være der. En krampeaktig komposisjonen uteblir, selv om dette på ingen måte er fast food for øret.

Tchort, også kjent fra metalband som Emperor, har her laget hva man kan kalle episk prog-metal, glidende og subtilt dras lytteren gjennom en massiv refleksjon av jeg-et. Mye er bygget rundt et tungt og tøft gitarriff som på mange måter er hovedtemaet. Likevel er det også rom for et langt parti med kvinnelige orgasmevokal akkompagnert av saksofon, og oppskriftsmessig også en grom gitarsolo etter 3/4 endt låt. Lyrikken underbygger den rolige fremgangen i musikken og alle tankene som utforskes. Musikalsk kan man peke på Pink Floyd og Opeth som referansepunkt, selv om denne plata er såpass unik at ingen referanse vil være oppklarende nok i seg selv. Denne rundturen i sinnet og galskapen til en nybakt far med kreasjonsevne på et astralt nivå krever sitt av deg som lytter, men om du gir etter så får du også det som for mange har vist seg å være tidenes råeste musikalske opplevelse.

9: Jeff Wayne - Jeff Wayne's Musical Version of the War of the Worlds

Forfatter H. G. Wells gav i 1898 ut et stykke science-fiction som siden har blitt en av vår tids store klassikere. Historien har blitt gjenfortalt mang en gang, ikke minst i dette fantastiske konseptalbumet fra 1978. Skiva forteller historien om hvordan England invaderes av romvesener fra Mars. Hovedfortelleren er ingen ringere enn Richard Burton.

Det kan ikke være annet enn en enorm oppgave å skildre romvesener med imperialistiske intensjoner musikalsk. Jeff Wayne og hans menn klarer gjennom gitarer, synter og vokaler å fortelle om død, ødeleggelse, håp og vennskap, for ikke å snakke om det gyselige hylet romvesene roper ut med jevne mellomrom. Avdøde Phil Lynnot, tidigere vokalist i Thin Lizy, er også uforglemmelig i rollen som gal prest. Dette er på alle mulige måter et krevende konseptalbum, ikke minst fordi det ved første lytting kan virke veldig klisjeepreget. Men klarer du å åpne deg opp og slippe alienrytmene inn i hjerterota, så er du garantert en stor opplevelse.

8: Ulver – Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell

Alle Ulvers hovedverker er konseptalbum på en måte, men der de andre albumene velger en litt mer vag og tematisk linje, stiller dette albumet seg annerledes. "Themes from William Blake's The Marriage of Heaven and Hell" slår til med å utspille seg som den ultimate musikalske følgesvennen til William Blakes infernalske tekstsamling fra slutten av 1700-tallet. Blakes verk imiterer Bibelen i et romantisert formspråk og på samme måte fremstår Ulvers dobbeltalbum som musikk av bibelske proporsjoner: Her spares det ikke på kruttet!

Alle mulige slags hjelpemidler tas i bruk for å fremme det diabolske og grandiose budskapet til tekstene. Vi blir servert sjangre som drum and bass, ambient, spoken word, metal, progressiv rock, akustisk og industrial. Disse krysser hverandre og blander seg sammen til en kontrastfylt eksplosiv og beroligende cocktail. Fra den storslagne åpningen The Argument, Plate 2 til en atmosfærerikt ambienthimmel i den første introen, til råtøffe riff i A Memorable Fancy, Plates 17-20 klarer Ulver å servere oss en glitrende symfoni av stilarter like forskjellige som Himmelen og Helvete.

7: Ayeron - Into the Electric Castle

Nederlandske Arjen Lucassen er mannen bak Ayeron, ei musikalsk lekegrind der fortellinger kles opp som metal-operaer. Med på laget har Lucassen et lass av dyktige musikere fra de tyngre sjangrene. I 1998 leverte finnen konseptalbumet som trolig har vært med på å sikre han og hans prosjekt den høye plassen Ayreon har i dag. Her kastes åtte forskjellige mennesker fra åtte forskjellige tidsepoker inn i et futuristisk eventyr på liv og død.

En skotte fra høylandet, en egyptisk dronning, en datanerd og fem andre karakterer blir fremstilt vokalt av forskjellige sangere. Det, kombinert med et imponerende bredt spekter av instrumenter og musikalske uttrykk skildrer en spennende og skummel ferd til det såkalte elektriske slottet, et sted der skjebner skal besegles og hovedpersonene skal finne veien tilbake til sin egen tid. Det hele høres litt cheesy ut, og er også langt på vei rimelig sært. Dog gjør det ingen verdens ting, Arjen Lucassen klarer her å spille på alle guttehjerters oppfattning av spenning, ære og kule kommentarer i en skikkelig rocka innpakning.

6: The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

Å klassifisere "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" som et konseptalbum, kan være en risikosport. Ja, her er det et gjennomgående tema i image og grafisk profil, men The Beatles følger ikke helt opp temaet i musikken. Originalt skulle "Sgt. Pepper" være et fullkomment konseptalbum, der The Beatles skulle opptre som sine alter ego i de ensomme hjerters band, og hele plata skulle være strukturert som en konsert. Konseptet holder seg dog bare i ett par sanger, før den røde tråden blir så tynn at den blir usynlig.

Men selvfølgelig er "Sgt. Pepper" et konseptalbum. Et klart tema er kanskje ikke så tydelig som på mange senere album, men vi må huske på at denne plata er en av de aller første konseptalbumene noen sinne. Bandet har også lagt vilje og mening ned i låtrekkefølgen, og "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" har en tydelig musikalsk enhet. Derfor er albumets plass på en liste som dette en selvfølge.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen