Topplista: Data-animasjon

På Kulturo.no vil vi gjennom en serie med topplister fremheve utgivelser og aktører innen musikk og film vi mener fortjener oppmerksomhet og heder etter forskjellige kriterier. Du kan se våre tidligere topplister her.

Ser man på kritikerroste filmer, eller filmer som har slått godt an blant publikum ligger data-animerte filmer godt an i forhold til antall filmer som er laget innen sjangeren. Kulturo.no har lett både høyt og lavt og på veien gjort mange offer for å presentere denne lista over data-animerte filmer. Alle utmerker de seg på grunn av solid animasjon og gode historier.

10. Plass: Final Fantasy

Animasjonsfilm for voksne komplett med tung sci-fi-tematikk, skyting, kjærleik og vannvittig animasjon.
Animasjonsfilm for voksne komplett med tung sci-fi-tematikk, skyting, kjærleik og vannvittig animasjon.

Spillserien "Final Fantasy" har lenge vært kjent for førsteklasses animasjonsarbeid laget av kyndige asiatiske hender. I 2001 kom filmen som viser at japanerne også kan lage solide filmer animert på datamaskiner.

Ved siden av å være ekstremt godt animert har "Final Fantasy" også en historie som kan ta opp kampen med det meste som lages over dammen. Her går dystre fremtidsutsikter hånd i hånd med action, kjærlighet og banebrytende animsjon. For at denne filmen var banebrytende innen sitt felt da den kom, det er det ingen tvil om. Godt er det også at "Final Fantasy" viser at animasjonsfilm slett ikke alltid trenger å benytte seg av barnslige grep og mye humor.

9. Plass: Slipp Jimmy fri

Jimmy fyrer løs med litt narko.
Jimmy fyrer løs med litt narko.

Etter syv års arbeid og et sprengt budsjett som etter hvert oversteg 120 millioner norske kroner sto "Slipp Jimmy fri" klar i 2006. Regissør Christopher Nielsen hadde lagt sjela si, pengene sine, og ikke minst den fremtidige karrieren sin under giljotinen. Filmen ble heldigvis godt mottatt og nordmenn strømmet til kinoene for å ta en titt på den den første norske data-animerte spillefilmen.

"Slipp Jimmy fri" handler om den narkoavhengige elefanten Jimmy som holdes til fange av den stormannsgale Roy Arnie. Roy Arnie er ansatt på sirkuset og er ansvarlig for Jimmys narkotikaforbruk. Her går det i en komplekst system av "uppers" og "downers" for å presse de beste prestasjonene ut av Jimmy samtidig som elefanten holdes så sløv som mulig utenfor sirkusringen. Som tittelen peker på så slipper etter hvert Jimmy fri, eller rettere sagt – han rømmer. Løpende etter kommer Roy med sine "to trøtte" venner, et par dyrevernere og samemafiaen. Filmen er et sammensurium av sprø figurer og vanvittig animasjon. Dermed faller filmen inn på en 9.plass på vår liste.

Les vår kinoanmeldelse av filmen her.

8. Plass: Rottatouille

Vennskap mellom mus og mann.
Vennskap mellom mus og mann.

Det er ingen hemmelighet at Pixar produserer enestående og fantasifulle animasjonsfilmer med en hjertevarme få andre kan drømme om. "Rottatouille" er nettopp en slik film. Den fattige kokkelærlingen og vaskehjelpen finner seg en venn i en liten gourmét-rotte, og sammen beveger de seg opp, opp og avsted i livet. På null tid blir nullet og hans venn rotta konger på kjøkkenet ved hjelp av kontrollert lugging, gutten forelsker seg i en kokk og får snart store problemer med en svært kresen matkritiker. Enden på visa og moralen i bunnen er noe overraskende og sammen med animasjonskvaliteten er dette en av de mange faktorene som bidro til at "Rottatouille" har hentet hjem et ukjent antall priser for beste animasjonsfilm og lignende.

Les vår kinoanmeldelse av filmen her.

7. Plass: Shrek

Grønn, stygg og sjarmerende.
Grønn, stygg og sjarmerende.

Det var en gang en pen prinsesse som hadde en forferdelig forbannelse kastet over seg; hennes pene ytre var gjemt bak et grufullt trollutseende. Det eneste som kunne redde henne var et kyss fra Drømmeprinsen, men hva skjer dersom man blander inn et sumptroll og et esel?

Utgangspunktet er den klassiske eventyrdrømmen om prinsessa og drømmeprinsen, men utfallet er så langt fra de gamle eventyrene som overhodet mulig. Underveis har man selvfølgelig litt Hollywood-intriger med baksnakking, bitching og dobbeltmoral – og det fungerer. "Shrek" er en herlig grønn animert komedie fra Dreamworks som helt fint kan sees igjen og igjen.

6. Plass: Terkel i knipe

Sort humor fra Danmark.
Sort humor fra Danmark.

Velkommen til en verden fjernt fra den man møter i Pixars og DreamWorks data-animerte domene. En verden hvor bestialske medelever, selvmordskandidater, en ulykksalig lillesøster, en selvopptatt mor og morderiske lærere gjør livet til lille Terkel til et sant helvete. Hvordan skal dette ende?

Danske "Terkel i knipe" er skrevet av stand up-komikeren Anders Matthesen, en komiker med kultstatus i hjemlandet. Terkel begynte som en radioføljetong for danske barn hvorfra den ble utgitt på CD og ble en hit blant barn og voksne. Filmversjonen ble en stor suksess i Danmark som i Norge, og Aksel Hennie innehar samtlige stemmer i den norske versjonen. Den beksvarte og rå humoren i Terkel i knipe kan sammenliknes med TV-serien "South Park" og filmen serverer den ene gullreplikken etter den andre. Dette er ikke for de minste, med mindre man ønsker å forklare poden hva pikkantilope og firkantsau innebærer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen